Franţa va majora vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie 2010

Guvernul francez vrea să măreas­că vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani până în 2018, măsură-cheie a unei reforme ce ar trebui să marcheze sfârşitul primului mandat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, a anunţat ieri ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, relatează AFP, potivit Agerpres.

"Salvarea sistemului nostru de pensii este un imperativ", a afirmat ministrul într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat planul de reformă. "Prelungirea perioadei de muncă nu poate fi evitată, pur şi simplu nu există soluţii magice (de compensare a degradării raportului salariaţi - pensionari)", a explicat Eric Woerth, semnalând că, de altfel, "toţi partenerii noştri europeni o fac. Nu este posibil să rămânem în afara acestui proces".

"Obiectivul nostru este atingerea echilibrului, adică a unui deficit bugetar zero în anul 2018", a continuat Eric Woerth. Deficitul sistemului de pensii s-a triplat în ultimii doi ani din cauza crizei, potrivit Conseil d"orientation des retraites (COR), organism independent. El a ajuns deja la 32 de miliarde euro în 2010 şi în lipsa unor măsuri ameninţă să crească la 45 de miliarde euro în 2020.

Guvernul francez şi-a propus ca proiectul de reformă să fie aprobat de consiliul de miniştri până la data de 13 iulie, urmând ca în luna septembrie să ajungă şi în Parlament. Însă majorarea vârstei de pensionare, fixată la 60 de ani în 1983 în perioada preşedintelui socialist François Mitterrand, este considerată drept un tabu social de opoziţia de stânga şi sindicate. Majoritatea sindicatelor au de gând să organizeze acţiuni de protest în data de 24 iunie, însă precedentele mişcări de protest nu au generat mobilizarea sperată.

Ministrul francez al Muncii a subliniat că reforma sistemului de pensii a fost construită plecând de la două cerinţe: "să fie responsabilă şi justă". În acest sens, guvernul francez are de gând să impună o creştere a contribuţiilor pentru cei cu venituri ridicate. În plus, este avută în vedere şi o taxare suplimentară a veniturilor din capital (acţiuni, dividende, etc). În total, aceste venituri suplimentare ar urma să aducă 3,7 miliarde euro la bugetul de pensii.

Reforma sistemului de pensii se înscrie într-un context mai amplu de rigoare bugetară la nivelul întregii Europe. După ce în acest an va înregistra un deficit general record de opt procente din PIB, guvernul francez şi-a propus să reducă deficitul la şase procente din PIB până în 2011, iar ulterior la 4,6 procente din PIB în 2012 şi la trei procente din PIB în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb