Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a deschis un nou dosar pe tema Rodipet, prelugindu-le celor urmăriţi penal interdicţia de a părăsi România, până în 2014, în condiţiile în care nu a prezentat o hotărâre în primul dosar Rodipet.
Astăzi se împlinesc 2 ani de la începerea urmăririi penale a fraţilor Awdi în dosarul Rodipet, alături de alte şapte persoane.
În iunie 2010, Hassan Awdi, Mehdi Awdi şi alte 7 persoane bănuite că au devalizat societatea de distribu'ie a presei au primit interdicţia de a părăsi ţara. Patronul Rodipet, Hassan Awdi, era plecat din România în acel moment, astfel că reţinerea sa a fost imposibilă, însă fratelui său, Mehdi Awdi, aflat aici, i s-a interzis să plece din România.
Potrivit legii, termenul maxim în care urmăriţilor penal li se poate restrânge dreptul la liberă mişcare este de doi ani, în faza de urmărire penală.
Astăzi a expirat acest termen.
Pentru a-i împiedica pe cei urmăriţi penal să plece din ţară, DIICOT a emis, marţi, o nouă decizie de reţinere pe numele lor, astfel că interdicţia de a părăsi România le-a fost prelungită cu încă doi ani, după ce au deschis o nouă ancheta Rodipet, potriit unor surse.
DIICOT nu a comunicat, până în prezent, detalii legate de noul dosar.
"Marţi, toţi cei urmăriţi penal în primul dosar Rodipet s-au prezentat la Parchet. A fost scandal mare. Procurorii le-au adus inculpaţilor acuzaţii noi, legate de devalizarea societăţii de distribuţie a presei, într-un nou dosar", spun sursele.
• Mehdi Awdi: Voi contesta în justiţie hotărârea DIICOT
Mehdi Awdi este indignat că DIICOT i-a prelungit interdicţia de a părări România, odată cu deschiderea noului dosar Rodipet.
Domnia sa ne-a declarat: "În ultimele 24 de luni, am contestat în justiţia din România decizia procurorilor, de a-mi interzice să părăsesc ţara, şi o voi face în continuare. Poate că, într-o zi, un judecător mă va lua în serios.
Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul!
Aştept noi acuzaţii, pentru fapte pe care nu le-am săvârşit. Nu înţeleg cum numai străinii sunt anchetaţi în dosarul Rodipet. De fostul contabil şef al Rodipet, Doina Bejan, nu se atinge nimeni. Este un abuz extraordinar de mare ceea ce se întâmplă".
Mehdi Awdi precizează că acuzaţiile pe care i le aduc procurorii în noul dosar, făcut "pe ultima sută de metri", sunt identice cu cele din vechiul dosar.
• Hassan Awdi: Potrivit avocaţilor, procurorii au încălcat Constituţia
Hassan Awdi ne-a declarat că, potrivit avocaţilor săi, procurorii au încălcat Constituţia, pentru că au emis două dosare penale, sub aceleaşi acuzaţii: "Două dosare penale, 390/2006 şi 130 /2012. Aceleaşi acuzaţii pentru aceleaşi persoane.
Mai mult, eu şi fraţii mei am primit, în continuare, ameninţări anonime cu moartea şi insulte, la telefon şi pe Facebook, dacă vom continua acţiunile în instanţă din afara României.
Noi nu am făcut nimic ilegal în România.
Dosarul Rodipet este unul politic 100%.
Am fost mediatizaţi, urmare a unor dosare fabricate.
Avocaţii mei au descoperit acum, când dosarul Honduras a fost înaintat instanţei: traduceri false, declaraţii false, procese verbale false, documente lipsă pe care noi le-am înregistrat de trei ori la DIICOT, şi multe alte acte ilegale, care încalcă multe articole din Constituţia României. Acum, procurorii au fabricat un nou dosar Rodipet - 130/2012, ca să-i ţină < ostatici > pe fratele meu şi pe ceilalţi urmăriţi în dosar".
În dosarul vechi, 390/2006, care a fost deschis încă din 2006, interdicţia de a părăsi ţara expira în doi ani, motiv pentru care un nou dosar, identic cu cel anterior, a fost fabricat, pentru a prelungi cu încă doi ani restricţia anterioară, completează fostul patron al Rodipet.
"Ostatici în numele legii şi al puterii date procurorilor prin lege!", spune Hassan Awdi.
Domnia sa ne-a declarat că va continua procesul împotriva statului român, de la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investiţiilor (ICSID), şi că are de gând să deschidă noi acţiuni similare în Uniunea Europeană, la CEDO şi în Statele Unite ale Americii.
• Despre noul dosar Rodipet, 130/D/P/2012 (surse):
-Dosarul a fost înregistrat pe rolul DIICOT, Structura Centrală, la data de 11.06.2012
-Majoritatea măsurilor preventive şi interdicţiile de părăsire a teritoriului României, expirau în dosarul nr. 390/D/P/2006 (primul dosar Rodipet-n.r) la data de 21.06.2012.
-Nu rezultă din conţinutul Ordonanţei din 19.06.2012 dacă DIICOT s-a sesizat din oficiu, la plângerea unei persoane, sau în urma unui denunţ. Nu există nicio motivare pentru un punct de plecare, ce a determinat înregistrarea acestui dosar în iunie 2012, în situaţia în care toate infracţiunile sunt săvârşite cel târziu în anul 2009, afirmă sursele.
-Urmărirea penală a fost dispusă prin Rezoluţia 123, ora 15, din 18.06.2012, de acelaşi procuror, Ionel Tudosan, care instrumentează dosarul 390/D/P/2006
-Ionel Tudosan este acelaşi procuror care a dispus prelungirea măsurilor preventive în dosarul 390/D/P/2006.
-Există, deci toate premisele că acesta cunoaşte foarte bine, înca din iunie 2010, toate "faptele de natură penală" a tuturor cetăţenilor străini anchetaţi şi nu trebuia să aştepte să se sesizeze din oficiu abia acum, dupa 2 ani, spun sursele.
-Învinuiţii din dosarul 130/DP/2012 sunt aceiaşi cu cei din dosarul 390/DP/2006
-Era necesar ca, în această situaţie, coroborat cu împrejurarea că faptele se referă la aceeaşi perioadă şi la aceeaşi activitate, în cadrul SC RODIPET SA, să nu se formeze un nou dosar, ci să se extindă cercetările cu privire la alte persoane sau la alte acte materiale, spun sursele.
-În dosarul 390/DP/2006 sunt cercetate aceleaşi persoane pentru aceleaşi infracţiuni de grup organizat, delapidare, evaziune fiscală etc.
-Toate societaăţile comerciale prin care "s-au creat circuite financiare" sunt aceleaşi ca în dosarul 390/DP/2006 . Această infracţiune de delapidare este cercetată şi în dosarul 390/DP/2006
-Este surprinzător de ce, nici acum, contabilul şef Doina Bejan, care coordona compartimentul contabilitate, nu este cercetată, menţionează sursele.
-Administrator al SC Rodipet Courier în perioada martie 2002-mai 2010 , împuternicit şi obligat să efectueze aceste operaţiuni financiare, era Doina Bejan, în calitate de contabil şef.
•
Procurorii DIICOT arătau, în 2010, în rezoluţia de începere a urmăririi penale pe numele a nouă persoane, între care şi fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, patroni ai societăţii de difuzare a presei Rodipet, că grupul din care fac parte "a operat conform unei anumite discipline şi unui anumit control la nivel naţional şi internaţional şi şi-a exercitat influenţa în mediul politic, în mass-media, în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şi autoritate crimei organizate.
Potrivit DIICOT, membrii "grupului infracţional" coordonaţi de învinuiţii Hassan şi Mehdi Awdi au creat Rodipet un prejudiciu de 35,5 milioane euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2012, 10:10)
Pana acum in acest dosar procurorul Tudosan Ionel a lucrat corect , sper ca aceeasi corectitudine sa o afiseze si in in dosarul 348\D \P \2011 cu jud Razvan Pastila si Cristu Florin omul Elenei Udrea