Frunda: "Va fi foarte greu pentru UDMR să atingă pragul electoral"

Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2011

Frunda: "Va fi foarte greu pentru UDMR să atingă pragul electoral"

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, ieri, că Uniunii îi va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să atingă pragul electoral la următoarele alegeri, confruntându-se pe de o parte cu existenţa altor formaţiuni politice maghiare şi pe de alta cu erodarea legată de participarea la guvernare. Frunda a precizat că nu va candida la preşedinţia Uniunii la Congresul din februarie, dar că, în calitate de om care face politică de 21 de ani, crede că UDMR trebuie să îşi schimbe politica.

Senatorul a subliniat că este nevoie de o "UDMR reformată", iar schimbarea preşedintelui este un pas important, dar că primordiale sunt schimbările legate de programul şi statutul Uniunii.

Gyorgy Frunda a declarat, potrivit Mediafax: "UDMR este construită acum pe principii statale, adică preşedintele UDMR funcţionează ca un preşedinte de stat, Consiliul Reprezentanţilor Unionali funcţionează ca un parlament, iar preşedinţia executivă funcţionează ca un guvern. Acest lucru a fost construit în anii "90, tocmai pentru a avea în UDMR cât mai mulţi unguri din România. Acest lucru trebuie schimbat, în situaţia în care noi avem două partide politice maghiare în Ro-mânia: unul existent - PCM şi unul în devenire - Partidul Popular Maghiar din Ardeal, iar între cele două, UDMR are de pierdut dacă nu-şi schimbă politica".

Frunda a arătat că reprezentanţii Uniunii sunt asociaţi cu politica nepopulară a Guvernului Boc şi orice ar face, chiar şi obţinând o reuşită cu Legea învăţământului, criticile la adresa lor sunt mari.

În acest context, Uniunii îi va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să atingă pragul de 5% la următoarele alegeri, a apreciat el.

Gyorgy Frunda a precizat: "Mulţi unguri, chiar dacă nu vor vota PCM sau PPMA al episcopului Tokes, vor rămâne departe de vot şi va fi foarte greu să atingem pragul de 5%. Pentru UDMR, eu cred, în situaţia actuală, va fi aproape imposibil. Peste un an şi câteva luni avem alegeri locale, peste mai puţin de doi avem alegeri parlamentare. UDMR trebuie să pregătească acest lucru, iar rămânerea la guvernare cred că nu va fi benefică UDMR".

Senatorul a arătat că, analizând Legea bugetului şi deciziile politice mari, vede "sigur" că viaţa cetăţeanului român nu se va îmbunătăţi în următorul an. Frunda a afirmat: "Atunci de ce să rămânem la guvernare? Îmi veţi răspunde că am obţinut Legea învăţământului. Am obţinut eliminarea unor discriminări din Legea învăţământului, dar pentru aceste drepturi am plătit cu vârf şi îndesat într-un an, de la tăierea salariilor, la înlăturarea indemnizaţiilor, la suspendarea aplicării unor legi care acordau drepturi, la numirea unor judecători în Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Eu cred că până la Congres nu se poate, dar după Congres avem nevoie de o dezbatere profundă privind viitorul UDMR".

Kiraly Andras: "UDMR nu s-ar putea apropia de o coaliţie din care face parte PC"

Conducerea UDMR Arad consideră că Uniunea nu ar putea să se apropie de o coaliţie din care face parte şi PC, în eventualitatea în care PNL-PC-PSD ar forma o alianţă, afirmând că PC "este un partid care bate monedă pe naţionalism, fără program politic, doar cu trei antene de televiziune". Preşedintete UDMR Arad, Kiraly Andras, care este şi secretar de stat în cadrul Minsiterului Educaţiei, a declarat, ieri, că o coaliţie PNL-PC-PSD "nu ar aduce nimic nou pe scena politică". Kiraly Andras a subliniat că UDMR a găsit un partener în PDL, iar coaliţia de guvernământ "funcţionează bine": "Noi avem deja parteneri şi coaliţia cu PDL nu are de ce să nu funcţioneze bine, mai ales după promulgarea Legii educaţiei. Sunt de părere că de acum coaliţia poate funcţiona chiar mai bine".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb