FUNDAŢIA PENTRU DEZVOLTAREA POPOARELOR: "Peste 60% dintre persoane cu studii medii aleg munca de office"

Simona Grigorescu
Miscellanea / 29 septembrie 2015

Datele unui proiect al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Popoarelor (FDP) arată că persoanele cu studii medii caută cel mai mult să se califice pentru munca de birou, în timp ce piaţa muncii cere sudori sudori, mecanici şi îngrijitori de bătrâni, potrivit unui comunicat de presă FDP remis redacţiei.

"Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la cursuri de formare se orientează către munca de office. În ultimul an, cele mai căutate domenii au fost de operator calculator şi contabilitate, urmate de cele pentru îngrijirea bătrânilor", afirmă Ania Nedelcu, responsabil servicii FDP.

Ania Nedelcu declară că "aceste date fac parte din concluziile proiectului «Califică-te pentru o şansă reală pe piaţa muncii!» implementat de FDP în perioada 1 aprilie 2014 - 30 septembrie 2015. În acest proiect am oferit cursuri de calificare pentru 329 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din Bucureşti şi Ilfov. Considerăm că legătura continuă cu piaţa muncii prin intermediul celor peste 50 de firme cu care am colaborat ne-a permis identificarea unor tendinţe pe piaţa muncii în acest moment".

După absolvirea cursurilor, cea mai mare rată de angajare (circa 50%) au avut-o participanţii la cursul de sudor, care s-au angajat imediat în urma absolvirii.

"Cursul de calificare ca mecanic-auto a generat o rată de angajare de aproape 30%. Pe următorul loc s-au aflat cei care au absolvit cursul pentru îngrijirea bătrânilor, cu o rată de angajare imediată de 17%. Nivelul cel mai scăzut de angajare s-a înregistrat la cursanţii din domeniul comercial, deşi informaţiile din piaţa muncii spun că, în acest domenii, oamenii calificaţi se află la mare căutare", precizează fundaţia.

Din cele 329 de persoane care au participat la cursurile de calificare organizate de FDP, 90% au obţinut diploma recunoscută în România şi Uniunea Europeană. Jumătate din numărul celor înscrişi sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, iar tinerii de până la 25 de ani au fost cel mai puţin interesaţi de calificarea profesională (doar 14% din totalul participanţilor).

Responsabila de servicii FDP mai adaugă că: "La cursuri am avut şi participanţi din categoria şomerilor de lungă durată, adică persoane care de mai mult de şase luni nu au un loc de muncă. Îmbucurător este faptul că 23% dintre cei care au absolvit cursurile noastre şi se află în această categorie, au reuşit să se angajeze imediat".

Denisa Fleşner declară că "foarte mulţi dintre cei care au apelat la noi aveau nevoie de mai multă încredere în ei pentru a-şi căuta activ un loc de muncă. Consilierea le-a dat această încredere, iar cursurile au făcut ca angajatorii să fie mulţumiţi de personalul calificat de noi. De asemenea, mai multe firme ne-au contactat atunci când au avut nevoie de personal. Mulţumită formatorilor şi echipei cursanţii au avut posibilitatea să participe la o formare de calitate, care a pus accentul pe practica în firme din domeniile de calificare. Raportul stabilit cu fiecare cursant în parte ne permite să spunem cu încredere că ştim pe cine recomandăm pentru angajare".

Domeniile în care s-a oferit calificare prin acest proiect au fost din sectorul confecţii metalice şi auto (sudor electric, mecanic auto), comercial (comerciant vânzător mărfuri alimentare), panificaţie (patiser, brutar-patiser), financiar-administrativ (competenţe antreprenoriale, contabilitate primară, operator introducere, validare şi prelucrare date) şi asistenţă la domiciliu (îngrijitor bătrâni la domiciliu). Cursurile de sculer matriţer şi de îngrijire bolnavi nu au putut fi organizat din cauza lipsei de interes a potenţialor participanţi, deşi angajatorii caută oameni calificaţi în aceste domenii.

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor (FDP) este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 1996 a cărei misiune este de a oferi oportunităţi socio-educative şi de integrare profesională, persoanelor aflate în situaţie de risc social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb