Furnizorii, amendaţi pentru că n-au tranzacţionat energia pe OPCOM

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2014

Furnizorii, amendaţi pentru că n-au tranzacţionat energia pe OPCOM

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a aplicat amenzi usturătoare pentru aproximativ 30 de traderi deoarece n-au tranzacţionat toată electricitatea pe pieţele OPCOM, conform Legii energiei, ne-au spus mai multe surse din piaţă. Amenzile aplicate ar fi între 40.000 şi 200.000 de lei, iar furnizorii au contestat amenzile, afirmă sursele noastre.

Noua lege care guvernează sectorul energetic a intrat în vigoare în a doua jumătate a anului 2012. Articolul 23 din lege prevede că "tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu". În perioada de început a aplicării legii, mai mulţi furnizori au realizat tranzacţii şi pe platformele tip OTC din afara ţării, considerând că acestea sunt conform articolului sus-menţionat, susţin sursele citate. În schimb, ANRE consideră că legea este respectată doar dacă tranzacţiile sunt derulate pe platformele OPCOM.

Sursele din piaţă apreciază: "Neclaritatea textului de lege a dominat prima lună de aplicare a ei. De altfel, ANRE a trimis, în septembrie 2012, către toţi participanţii la piaţă, o clarificare prin care arată că toată energia trebuie tranzacţionată pe OPCOM. După această clarificare, nimeni nu a mai tranzacţionat pe platformele OTC europene".

Parlamentarii au aprobat obligativitatea tranzacţionării electricităţii pe OPCOM pentru că toamna anului 2012 a marcat etapa de finalizare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze. În opinia lor, transparenţa şi accesul nediscriminatoriu asigurat de mediul de tranzacţionare bursier este absolut necesar consumatorilor, care să aibă sigu­ranţa că plătesc preţul corect.

Săptămâna trecută, ziarul BURSA a relatat că un grup de 23 de parlamentari PSD şi PNL au depus o iniţiativă de modificare a Legii energiei prin care vor să instituie şi obligativitatea tranzacţionării gazelor pe bursele de profil, care asigură un mediu transparent şi nediscriminatoriu. Platformele de tranzacţionare a gazelor sunt funcţionale la OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb