Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a aplicat amenzi usturătoare pentru aproximativ 30 de traderi deoarece n-au tranzacţionat toată electricitatea pe pieţele OPCOM, conform Legii energiei, ne-au spus mai multe surse din piaţă. Amenzile aplicate ar fi între 40.000 şi 200.000 de lei, iar furnizorii au contestat amenzile, afirmă sursele noastre.
Noua lege care guvernează sectorul energetic a intrat în vigoare în a doua jumătate a anului 2012. Articolul 23 din lege prevede că "tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu". În perioada de început a aplicării legii, mai mulţi furnizori au realizat tranzacţii şi pe platformele tip OTC din afara ţării, considerând că acestea sunt conform articolului sus-menţionat, susţin sursele citate. În schimb, ANRE consideră că legea este respectată doar dacă tranzacţiile sunt derulate pe platformele OPCOM.
Sursele din piaţă apreciază: "Neclaritatea textului de lege a dominat prima lună de aplicare a ei. De altfel, ANRE a trimis, în septembrie 2012, către toţi participanţii la piaţă, o clarificare prin care arată că toată energia trebuie tranzacţionată pe OPCOM. După această clarificare, nimeni nu a mai tranzacţionat pe platformele OTC europene".
Parlamentarii au aprobat obligativitatea tranzacţionării electricităţii pe OPCOM pentru că toamna anului 2012 a marcat etapa de finalizare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze. În opinia lor, transparenţa şi accesul nediscriminatoriu asigurat de mediul de tranzacţionare bursier este absolut necesar consumatorilor, care să aibă siguranţa că plătesc preţul corect.
Săptămâna trecută, ziarul BURSA a relatat că un grup de 23 de parlamentari PSD şi PNL au depus o iniţiativă de modificare a Legii energiei prin care vor să instituie şi obligativitatea tranzacţionării gazelor pe bursele de profil, care asigură un mediu transparent şi nediscriminatoriu. Platformele de tranzacţionare a gazelor sunt funcţionale la OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri.