Intrarea în competiţia electorală americană pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie a Kamalei Harris l-a pus pe Donald Trump în defensivă. Sigur, efectul - probabil pe termen limitat - al kamalamaniei a fost puternic, dar a reduce confruntarea politică americană la confruntarea între două peroane ar fi eronat. Pe de altă parte, dacă aceste persoane sunt importante în campania electorală este tocmai pentru că încarnează şi fac credibile valorile şi ideile pe care le susţin. Or, dezbaterea ideologică din Statele Unite îşi are rădăcinile în Vechea Europă şi influenţează dezbaterea politica mondială. Iliberalismul unui Orban Viktor ca şi recursul lui Vladimir Putin la tradiţie şi creştinism au fost inspirate de reflecţia teoretică şi punerea în practică a viziunii din ce în ce mai radical conservatoare din America.
Poate trumpismul este o modă, dar ideile din spatele acestei candidaturi, reflectate atât de clar în Proiect 2025, au un fundament ideologic construit în timp. Şi, aşa cum explica încă de la începutul cărţii sale, Reactionary Mind (Gândirea reacţionară), a cărei a doua ediţie a apărut în 2018 şi în care autorul, Corey Robin, a încercat să realizeze o istorie a conservatorismului şi reacţionarismului de la Thomas Hobbes la Donald Trump, "pentru a înţelege aceste idei, trebuie să înţelegem mai întâi povestea din spatele lor. Pentru că până la urmă asta este conservatorismul: o meditaţie asupra - şi o redare teoretică a - experienţei de a avea putere, de a o vedea ameninţată şi de a o recupera". Când Kevin Roberts, preşedintele Fundaţiei Heritage care a coordonat redactarea Proiectului 2025 susţine că rolul organizaţiei pe care o dirijează este de a instituţionaliza trumpismul se referă tocmai la modul în care, odată revenit al putere, Donald Trump va pune în aplicare o viziune conservatoare care a lipsit mandatului său precedent. Chiar dacă astăzi, în faţa radicalismului instituţional şi ideologic al acestui document de aproape 1000 de pagini pus deja la dispoziţia publicului din 2022, Trump şi echipa sa se distanţează de Proiectul 2025 şi trimit, în schimb, la Agenda 47, asumată oficial de candidatul republican, în 2022, la o întrunire cu membrii Fundaţiei Heritage, Donald Trump asigura că aceasta va pune la dispoziţie viitoarei administraţii, în cazul în care va obţine un nou mandat de preşedinte, planurile de bază şi detalii pentru un program de guvernare. Iar Agenda 47 nu descrie un program de guvernare, ci câteva masuri pe care le-ar putea pune în aplicare după ce s-ar întoarce la Casa Albă.
Cum se manifestă acest conservatorism, care la debutul său doctrinar, în timpul Revoluţiei franceze când Edmond Burke scria Reflecţii asupra revoluţiei din Franţa, era o reacţie - de unde formula "reacţionar" - împotriva liberalismului modern care începea să transforme lumea? O explică destul de clar Corey Robin în capitolul despre contrarevoluţie, prin violenţă camuflată într-o reflecţie asupra naturii umane. Departe de a fi o reflecţie andonă, conservatorismul a reacţionat violent atât împotriva Revoluţiei franceze, cât şi a celei bolşevice, a segregaţionismului rasial, a atacat ideea statului social sau mişcarea pentru drepturi civile şi împotriva discriminărilor de orice fel. Pentru a-şi atinge obiectivele, conservatorismul a luat de la început forma unor mişcări politice care să refacă vechea societate. Şi pentru că ceasta a abordat rapid o postură populistă, trecând de la legitimismul monarhic şi teoriile conspiraţioniste de la începutul secolului al XIX-lea la atitudini pragmatice care i-au permis să preia naţionalismul de la liberali şi să reconfigureze ideea de naţiune astfel încât să poată confedera în jurul lor toate mişcările antimoderniste religioase, culturale, politice, dar mai ales economice.
Gândirea reacţionară - la noi cuvântul "reacţionar" a fost deja ironizat de Caragiale într-unul din cele mai puternice şi influente pamflete anti-liberale, Conu Leonida faţă cu Reacţiunea - încercă să pătrundă în mintea tuturor. Iar astăzi, cu ajutorul reţelelor sociale reuşeşte să ajungă la cei mai fragili intelectual şi uşor de influenţat pe care îi transformă apoi, cum am văzut în mişcările violente de stradă din Marea Britanie de săptămânile trecute, în reprezentaţi revoltaţi ai poporului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 09:26)
Si extrema stanga si dreapta sunt la fel de rele. Daca ar trebui sa alegi intre Hitler si Stalin , ce ai alege? Normal, inainte de a deveni dictatori, cand erau doar simpli candidati.
Raspuns de om normal: aceeasi porcarie.
Nu doar Trump-Vance sunt extremisti, si Harris -Walz sunt socialisti pe fata. Cand oamenii simt ca nu se mai pot descurca singuri intr-un climat economic, cum avem si azi,crize, inflatie, aleg "un lider puternic" care sa vina sa ii "salveze".Adica , sa faca statul ca el face mai bine(stim deja ca nu-i adevarat, dar ce altceva mai putem face). De unde si convingerea unora ca Trump e protejat de Dumnezeu, in pofida faptului ca un om mai bun ca el a murit in acel "atentat", Putin e "trimisul lui Dumnezeu pa pamant sa salveze Rusia", iar Harris-Walz sunt asemenea lui Isus, pt ca dau de mancare la oameni, spun ajuta-ti vecinul, si au mesajul asta cu toata lumea e acceptata de noi, nu judecam pe nimeni, fiecare e liber sa faca ce vrea. Adica, numai Dumnezeu ne mai poate salva, si acesti oameni pentru noi, asta sunt. Okkk.
Trump ii reprezinta pe bogati, sa nu ne facem vreo iluzie ca ar fi altceva. In afara de prject 25 a mai propus el ca ce ar fi sa se ocupe el de politica fed in locul lui Powell, ca are instincte mai bune.. Asta ce inseamna , dobanzi probabil zero, sau mici, boom la piata imobiliara, la bursa , printare de bani ca cine-ti mai cumpara bondurile, posibil si iar inflatie. Ehhh. Dar cine beneficiaza de asa ceva? Pai bogatii , care au active, de tot felul de la bitocoi, shitcoin, pana la aur si imobiliare. In plus l-am auzit cand a spus, am interzis contruirea de case low cost langa cartierele din suburbii deci femeile din suburbii sa ma voteze pe mine. Iar bogatii. Si mai aduna niste voturi de la white supremacists, de la cei cu armele , de la ultrareligiosi.
Dincolo la Harris Walz, programe socialiste, mancare calda gratis la copii la scoala(bogatii n-au nevoie de asa ceva, ei isi duc copiii la privat), concedii de maternitate mai lungi , sindicate, iar exact ce nu vrea sa auda unul ca Musk, etc. Programul economic va fi prezentat curand.
Daca as vota acolo, as alege Harris, dar nu-mi fac iluzii ca sunt mai buni. Nici macar treaba asta cu noi suntem happy people. In timp se va vedea. Nici o extrema nu e buna, dar nu mai e cale de mijloc.
2. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 12.08.2024, 11:35)
Zimbetul care aduce fericirea .Tandemul Kamala Harris - Tim Walz readuce americanilor bucuria de a trai , bucuria de a fi aproape .Sondajele la zi ne arata foarte clar .Kamala Harris conduce statele Swing cu peste 4 puncte procentuale inainte de a fi masurat impactul desemnarii Vicepresedintelui , impactul condamarii celor 34 de Guilty ale lui Trump si impactul ultimilor pozitionari politice ale actualului Presedinte J.R.Biden .Trump a pierdut deja partida .Nici unul dintre putinii lui sustinatori nu mai zic nimic .Orban de Budapesta si Fico parca au inghitit galusca .Doar „ romanul absolut” Ciuca vine si ne spune cu subiect si predicat cum pot fi invinsi Dictatorii de felul lui Putin .Un caracter de o dirzenie iesita din comun aidoma curajului de a ne zice un adevar absolut .Evident il vom vota cu totii .„Mascaricii ”ce promit marea cu sarea de fiecare data si mint cetateanul de ingheata apele ies din cursa .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 12:38)
sunt unii maga care spun ca vor pleca din US dc castiga Harris. drum bun si cale batuta. unde vor pleca, in Franta? :)) , Anglia? Romania? Din US , bullshit.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 12:41)
O, stai ca se duc in Rassia baietii "patrioti" si fetele. Asa da! :))
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 13:43)
500 de dolari e peste 2000 de lei, dc se angajeaza in Romania
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 13:49)
globalistii lol. chiriile au crescut foarte mult dupa pandemie din cauza printarii masive de bani ce a fost bagata in cont la populatie. dar cine a printat prima sarja de 3 trilioane? trump, chiar el. apoi Biden, sa nu se lase mai prejos, a mai suplinmentat cu vreo 2-3 triliarde. Nici unul nu-i mai bun ca altul.
Nici trump nici harris nu au vreun plan sa aduca economia la normal, fara deficite printate an de an. asa ca aratatul cu degetul e cam asa, un deget e spre ei , si 4 arata spre tine.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 15:30)
de acord ca costul vietii a crescut , si e o mare problema, ba mai rau s-ar putea sa mai creasca, dar a crescut peste tot, nu sunt de acord cu datul vinei numai pe globalisti , un partid sau altul, pt ca toate partidele au avut aceeasi politica, in slujba "capitalistilor". si aici suntem.
in continuare nu vine nici un partid cu vreo solutie durabila ci doar carpeli pe ici pe colo si niste pomeni
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 15:40)
Nu va mai vaitati fratilor .traiti mai bine decit mosii si stramosii vostri .Priviti in jur ce se intimpla .Suntem in razboi nu pe timp de pace .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2024, 19:59)
... ma gandesc ca pentru a defini extremele ... mai intai ai nevoie de a stabili un sistem de referinta ... personal, apeciez ca aceasta cauta conservatorismul (politic) - nu neaparat a conserva ceva ... pot astfel concluziona ca o atitudine conservatoare nu este reactionara ... desigur, teoretic! ... ma gandesc ca oricare executiv in functiune ... poate desemna opozitia ca reactionara, extrema ... ei cauta a-si conserva puterea ... individul devine reactionar atunci cand instinctul sau de conservare este activat ... in acel punct, doctrina, ideologia, partida, isi pierd sensul ... aceasta opinie nu cauta a denigra editorialul si nici autorul ...
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.08.2024, 21:13)
...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2024, 08:19)
Fain articol! Explicatii clare!