Piaţa neagră de alcool din România este în continuă creştere, ajungând să reprezinte peste 90% din totalul pieţei şi să aducă statului un prejudiciu de aproximativ 2 miliarde euro pe an, consideră Romulus Dascălu, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice GARANT.
Potrivit domniei sale, banii pierduţi astfel ar putea rezolva probleme bugetare importante din domenii cheie, precum sănătatea, educaţia, protecţia socială şi infrastructura.
"Este vorba despre cantităţi enorme de alcool nefiscalizat care sunt vâdute anual la tarabe improvizate sau la marginea drumului, prin pieţe, internet sau alte canale de distribuţie către consumatori. Prin calitatea lor îndoielnică, aceste produse, care nu sunt supuse niciunui control, reprezintă o reală ameninţare pentru sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, generând totodată costuri bugetare semnificative", se arată într-un comunicat al GARANT remis redacţiei.
Aceasta arată că evaziunea fiscală are un impact devastator asupra industriei legale, singura care contribuie, prin taxele care le plăteşte şi locurile de munca pe care le oferă, la dezvoltarea economică. De asemenea, proliferarea evaziunii fiscale duce şi la grave probleme sociale. Este des întâlnit în economia românească tabloul în care o fabrică reprezintă cel mai important angajator pe raza mai multor localităţi. Prin riscul eşecului unei asemenea afaceri, mii de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar aceasta înseamnă în cele mai multe cazuri devastarea unor localităţi întregi prin lipsirea de orice sursă de venit a locuitorilor.
"Sunt zeci de mii de oameni care îşi pierd locul de muncă din cauza existenţei pieţei negre. Asta ca să nu mai vorbim despre uriaşul prejudiciu adus statului şi de pierderile înregistrate de companiile serioase, plătitoare de taxe. În ritmul acesta vom rămâne fără o industrie românească producătoare de alcool. Cât timp nu ia măsuri, Statul le este complice acestor evazionişti", a declarat Romulus Dascalu.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Astfel, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, cantitate care nu reiese din impozitele plătite la bugetul de stat, din cauza existenţei pieţei nefiscalizate.
Având în vedere cantităţile mari de băuturi neînregistrate şi tendinţa consumatorilor de a-şi subevalua consumul în cadrul sondajelor, consumul real este chiar mai mare.
"Trăim în Raiul băuturilor spirtoase nefiscalizate. Această piaţă reprezintă sectorul cu cea mai mare evaziune din economia românească. Şi asta se întâmplă deşi îi semnalăm de ani de zile existenţa. Uneori am senzaţia că ne luptăm cu morile de vânt, că Statul nu are urechi să ne audă", spune Romulus Dascălu.
Producătorii români şi-au arătat în nenumărate rânduri disponibilitatea de a oferi mai multe locuri de muncă şi de a produce la întreaga capacitate a fabricilor pe care le deţin. Pentru ca toate acestea să fie posibile, există însă o nevoie acută de creştere a eficienţei controalelor în ceea ce priveşte comerţul ilegal şi de adoptarea unor măsuri legislative foarte eficiente, conchide comunicatul.
Organizatia Patronală a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT a fost înfiinţată în aprilie 1996, la initiative UGIR - 1903.
Din octombrie 1999, GARANT s-a poziţionat logistic, material, strategic şi promotional ca instituţie de dialog şi decizie în promovarea intereselor membrilor în relaţia lor cu instituţiile statului, cu piaţa şi consumatorii.
În present, GARANT numără 68 de membri care reprezintă împreună peste 65% din industria legală de alcool şi băuturi alcoolice.