Gartner identifică principalele 10 tendinţe tehnologice strategice pentru 2023

F.D.
Companii / 7 noiembrie 2022

Gartner identifică principalele 10 tendinţe tehnologice strategice pentru 2023

Gartner a anunţat lista principalelor 10 tendinţe tehnologice strategice pe care organizaţiile trebuie să le exploreze în 2023, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Pentru a îmbunătăţi poziţionarea organizaţiei lor din punct de vedere financiar în perioadele de turbulenţe economice, CIO şi directorii IT trebuie să privească dincolo de economiile de costuri către noi forme de excelenţă operaţională, continuând în acelaşi timp să accelereze transformarea digitală," a declarat Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst la Gartner. "Tendinţele tehnologice strategice identificate de Gartner pentru 2023 sunt construite în jurul a trei teme - optimizare, scalare şi pionierat - în care tehnologiile pot ajuta organizaţiile să optimizeze rezilienţa, operaţiunile sau încrederea, să scaleze soluţiile verticale şi livrarea de produse şi să devină pionier prin noi forme de abordare, răspunsuri accelerate sau oportunitate," a detaliat Frances Karamouzis.

Principalele tendinţe tehnologice strategice pentru 2023 sunt:

Sustenabilitatea

Sustenabilitatea este prezentă în toate tendinţele tehnologice strategice pentru 2023. Într-un recent sondaj efectuat de Gartner, directorii executivi au raportat că schimbările de mediu şi sociale sunt acum o prioritate de top pentru investitori, după profit şi venituri. Aceasta înseamnă că directorii trebuie să investească mai mult în soluţii inovatoare care sunt concepute pentru a răspunde cererilor ESG pentru a îndeplini obiectivele de sustenabilitate.

Pionierat

Metaverse

Gartner defineşte un metavers ca un spaţiu colectiv 3D virtual şi partajat, creat prin convergenţa realităţii fizice şi digitale îmbunătăţite virtual. Un metavers este persistent, oferind experienţe imersive îmbunătăţite. Gartner se aşteaptă ca un metavers complet să fie independent de dispozitiv şi să nu fie deţinut de un singur furnizor. Acesta va avea o economie virtuală în sine, activată de monede digitale şi jetoane nefungibile (non-fungible token - NFT). .

Superaplicaţii

O superaplicaţie combină caracteristicile unei aplicaţii, ale unei platforme şi ale unui ecosistem într-o singură aplicaţie. Aceasta nu numai că are propriul set de funcţionalităţi, dar oferă şi o platformă pentru terţi pentru a dezvolta şi a publica propriile mini-aplicaţii. Până în 2027, Gartner estimează că peste 50% din populaţia globală va utiliza activ zilnic mai multe superaplicaţii.

AI adaptiv

Sistemele adaptive AI au scopul de a reinstrui în mod continuu modelele şi de a învăţa în mediile de dezvoltare şi în care rulează, pe baza unor date noi, pentru a se adapta rapid la schimbările induse de circumstanţele din lumea reală care nu au fost prevăzute sau disponibile în timpul dezvoltării iniţiale. Acestea folosesc feedback în timp real pentru a-şi schimba în mod dinamic modul de învăţare şi pentru a-şi ajusta obiectivele. Acest lucru le face potrivite pentru operaţiuni în care schimbările rapide ale mediului extern sau schimbarea obiectivelor organizaţiei necesită un răspuns optimizat, arată sursa citată.

Optimizare

Sistemul imunitar digital

76% din echipele responsabile pentru produsele digitale sunt acum responsabile şi pentru generarea de venituri. CIO caută noi practici şi abordări pe care echipele lor le pot adopta pentru a oferi acea valoare adăugată pentru operaţiunile de afaceri, împreună cu atenuarea riscurilor şi creşterea satisfacţiei clienţilor. Un sistem imunitar digital oferă o astfel de traseu de dezvoltare.

Imunitatea digitală combină perspectivele bazate pe date despre evoluţia operaţiunilor, testarea automată şi extremă, rezolvarea automată a incidentelor, ingineria software în cadrul operaţiunilor IT şi securitatea în lanţul de aprovizionare a aplicaţiilor pentru a creşte rezistenţa şi stabilitatea sistemelor.

Observabilitate aplicată

Datele observabile reflectă artefactele digitizate, cum ar fi jurnalele, urmele, apelurile API, timpii de aşteptare, descărcările şi transferurile de fişiere, care apar atunci când orice parte interesată efectuează orice fel de acţiune. Observabilitatea aplicată alimentează aceste artefacte observabile într-o abordare extrem de orchestrată şi integrată pentru a accelera procesele decizionale de la nivelul organizaţiilor.

Managementul încrederii, riscurilor şi securităţii în inteligenţa artificială

Multe organizaţii nu sunt bine pregătite pentru a gestiona riscurile induse de inteligenţa artificială. Un sondaj efectuat de Gartner în S.U.A., Marea Britanie şi Germania a constatat că 41% dintre organizaţii s-au confruntat cu o breşă de confidenţialitate sau cu un incident de securitate legat de inteligenţa artificială. Cu toate acestea, acelaşi sondaj a constatat că organizaţiile care au gestionat în mod activ riscurile, confidenţialitatea şi securitatea inteligenţei artificiale au obţinut rezultate îmbunătăţite ale proiectelor de AI. Mai multe dintre proiectele lor de AI au trecut în producţie de la statutul de proiect pilot şi au obţinut mai multă valoare de afaceri decât proiectele AI din organizaţii care nu gestionau în mod activ aceste funcţii.

Organizaţiile trebuie să implementeze noi capabilităţi pentru a asigura fiabilitatea modelului, încrederea, securitatea şi protecţia datelor. Managementul încrederii, riscurilor şi securităţii AI (Trust, Risk and Security Management - TRiSM) solicită participanţilor din diferite departamente ale companiei să lucreze împreună pentru a implementa noi măsuri.

Scalabilitate

Platforme cloud specifice industriilor

Platformele cloud specifice industriilor oferă o combinaţie de SaaS, platformă ca serviciu (PaaS) şi infrastructură ca serviciu (IaaS), oferind seturi de capabilităţi modulare specifice unei industrii pentru a sprijini cazuri specifice de utilizare din respectiva industrie. Companiile pot folosi capabilităţile preconfigurate ale platformelor cloud specifice industriilor ca elemente de bază pentru a compune iniţiative digitale pentru afaceri unice şi diferenţiate, oferind agilitate, inovaţie şi timp redus de lansare pe piaţă, evitând în acelaşi timp blocarea.

Până în 2027, Gartner estimează că peste 50% dintre companii vor folosi platformele cloud specifice industriilor pentru a-şi accelera iniţiativele de afaceri.

Ingineria platformei

Ingineria platformei este disciplina de construire şi operare a platformelor de dezvoltare interne de tip self-service pentru livrarea şi managementul ciclului de viaţă al aplicaţiilor software. Scopul ingineriei platformei este de a optimiza experienţa dezvoltatorului şi de a accelera livrarea valorii pentru clienţi de către echipele de produs.

Gartner estimează că 80% dintre organizaţiile de inginerie software vor înfiinţa echipe de platformă până în 2026 şi că 75% dintre acestea vor include portaluri de tip self-service pentru dezvoltatori.

Punerea în valoare a tehnologiilor wireless

Deşi nicio tehnologie nu va fi dominantă, companiile vor folosi un spectru de soluţii wireless pentru a satisface necesităţile tuturor mediilor, de la Wi-Fi la birou, prin intermediul serviciilor pentru dispozitive mobile, până la servicii de consum redus şi chiar conectivitate radio. Gartner preconizează că până în 2025, 60% dintre companii vor folosi simultan cinci sau mai multe tehnologii wireless, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb