Gaslighting

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 30 ianuarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Între multele formule pe care odată cu venirea lui Donald Trump la Casa albă publicul larg a ajuns să le cunoască, de la "ştiri false" (fake news - aşa le califica Trump în conferinţa sa de presă din 11 ianuarie - singura pe care, de altfel, a avut-o de când a fost ales preşedinte - CNN: "you are fake news" îi striga preşedintele ales lui Jim Acosta, reporter al postului de ştiri din Atlanta) la "fapte alternative" (alternative facts - formula utilizată de Kellyanne Conway, consilieră a lui Donald Trump, pentru a explica care era sursa afirmaţiei că festivităţile din 20 ianuarie au avut cel mai numeros public din istorie: "And they're giving - Sean Spicer, our press secretary - gave alternative facts"), trecând inevitabil prin "post-adevăr" (post-truth - proces de transformare a unei plăsmuiri propagandistice în "adevăr alternativ" şi apoi în "adevăr" pur şi simplu) şi prin deja cunoscutul iliberalism, un nou cuvânt îşi face apariţia: gaslighting.

Termenul, împrumutat din titlul unei piese de teatru (Gaslight - Lumină de gaz), dar mai ales de la un celebru film din 1944 regizat de George Cukor cu Ingrid Bergman (excelentă în rolul Paulei, pentru care a şi obţinut Oscarul pentru cea mai bună actriţă) şi Charles Boyer, a intrat în vocabular în anii ´60 ai secolului trecut şi a fost preluat din limbajul obişnuit în cel psihologic în anii ´80. Dar abia acum, când este folosit pentru a descrie comportamentul preşedintelui Trump, am putea spune că şi-a găsit notorietatea. Deşi termenul gaslighting poate fi foarte bine folosit pentru a explica sensul şi efectele traumatizante ale continuei psihodrame politice pe care publicul canalelor de ştiri, şi nu numai, de la noi o îndură de ceva vreme.

Pe scurt, termenul gaslighting descrie ansamblul acţiunilor care urmăresc să influenţeze starea psihică a unei persoane sau grup în scopul de a leza percepţia altcuiva realităţii. De ce gaslighting: pentru că, în film, operaţiunea de manipulare a percepţiei realităţii consta, în primul rând, în micşorarea constantă a flăcării de la lampa de gaz, pe care, deşi Paula o observa, soţul său o persuada, cum că nu era decât rodul propriei ei imaginaţii bolnave. Aşa încât, încetul cu încetul, ficţiunea a fost transformată în realitate.

Asistăm aproape tranchilizaţi la un proces de investire, prin recursul la autoritate (politică sau televizuală în cazul nostru), a unui "adevăr alternativ" în singura realitate posibilă. Şi nu este doar o formă de manipulare folosită de Donald Trump şi de ceea ce se dovedeşte a fi sistemul său de propagandă, ci şi de o parte a complexului mediatico-politic de la noi, care încearcă să afecteze iremediabil percepţia realităţii publicului. Un gen de dramă politică pusă în cadru pentru a speria de moarte publicul pe care documentaristul britanic Adam Curtis o denumeşte strategia Oh dear (Vai de noi!) şi care, după Curtis, ar face parte din strategia războiul asimetric pe care unul dintre cei mai influenţi consilieri ai lui Vladimir Putin - Vladislav Surkov - l-ar fi gândit ca pe o formă de gaslighting pentru a obţine controlul politic al unei părţi a opiniei publice din statele inamice. Psihodramele politice în serial pe care le urmărim să fie oare parte a unui astfel de scenariu?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nimic despre manipularea de tip waterflooding operată din 2001 de către CIA condusă de globaliști?

    1. Nimica si nici despre manipularea de tip groundflooding operată din 2008 de către CNA condusă de namaniști.

    "Pe scurt, termenul gaslighting descrie ansamblul acţiunilor care urmăresc să influenţeze starea psihică a unei persoane sau grup în scopul de a leza percepţia altcuiva realităţii."

    Oare, un cuvint descrie ceva sau are o semnificatie? 

    Urmarind ieri seara emisiunea de pe DIGI in momentul cand ati zis de gas lighting mi-a incoltit in minte intrebarea: oare faptul ca ni se tot spune de vreo 20 de ani ca suntem unul dintre cele mai corupte natii de pe glob ceea ce orice om de bun simt poate spune ca e o aberatie, nu se cheama gas lighting?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb