Gazprom a confirmat oficial că va livra gaze Republicii Moldova şi în luna mai, chiar dacă autorităţile de la Chişinău n-au reuşit să realizeze auditul independent asupra datoriilor istorice, despre care furnizorul rus spune că ar depăşi 700 de milioane de dolari, informează astăzi Jurnal.md, conform Agerpres.
"Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale contractate pentru a fi furnizate Republicii Moldova în luna mai a.c.. Este vorba de 32 de milioane de metri cubi de gaze pentru malul drept al Nistrului şi 131 de milioane de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului", se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul său web de societatea pe acţiuni Moldovagaz.
Moldovagaz mai transmite că livrările de gaze sunt planificate pe ruta tradiţională de transport, iar preţul calculat pentru luna mai este de 910 dolari pentru mia de metri cubi.
Iniţial despre continuarea livrărilor de gaze ruseşti în Republica Moldova şi în luna mai a comunicat Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Moldovagaz, într-un mesaj publicat vineri pe canalul său de Telegram, dând de înţeles că acordul dintre Gazprom şi Moldovagaz privind livrarea de gaze naturale nu va fi reziliat de la 1 mai.
"Gazprom a confirmat oficial volumele de gaze naturale contractate pentru aprovizionarea Republicii Moldova în luna mai 2022", menţionează Ceban, citat de Ziarul de Gardă.
La 20 aprilie, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, anunţa că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reuşit auditarea datoriei Moldovagaz faţă de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
Curtea de Conturi a demarat auditul conformităţii în domeniul gazelor naturale la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusa auditului este SA "Moldovagaz", dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua şi în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum şi alte genuri de activitate, indică Unimedia.info.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2022, 21:52)
Astia din Transnistria sa-si plateasca gazele naturale catre rusi fiindca tot se dau independenti.De ce sa plateasca Republica Moldova pentru niste rusi din Transnistria?