"Gazprom" atacă piaţa certificatelor de emisii de gaze

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 septembrie 2010

"Gazprom" atacă piaţa certificatelor de emisii de gaze

Ruşii se luptă cu japonezii şi elveţienii ca să ne intermedieze o afacere de peste un miliard de euro

Unii specialişti susţin că n-ar trebui să ne vindem actualul surplus de certificate cu mai puţin de două miliarde de euro, alţii spun, însă, că nu ar trebui să le vindem deloc

Gigantul rus "Gazprom" se luptă cu mai mulţi grei ai industriei energetice, ca să ne intermedieze vânzarea surplusului de certificate de emisii de gaze pe care îl avem, o afacere estimată la peste un miliard de euro.

Surse guvernamentale susţin că, în ultimele luni, reprezentanţii "Gazprom" au purtat mai multe negocieri cu oficialii Ministerului nostru de Economie, pentru a convinge Guvernul să devină intermediarul oficial al ţării noastre în afacerea certificatelor. Deocamdată, rezultatul palpabil este că Guvernul a promovat o ordonanţă de urgenţă tocmai ca să permită vânzarea acestor certificate.

Recenta remaniere guvernamentală a blocat, pentru moment, comisia special constituită de Guvern ca să negocieze contractul de intermediere. Din comiste făceau parte şi miniştrii economiei şi finanţelor, ambii schimbaţi de curând de premierul Boc.

Prin protocolul de la Kyoto, Româ-nia s-a angajat să diminueze emisiile de gaz de seră, în perioada 2008-2012, cu 8%, faţă de nivelul anului 1989.

Cum restructurările şi unele privatizări dubioase au închis multe din capacităţile noastre de producţie, majoritatea lor poluante, România este printre ţările care înregistrează surplus de certificate de emisii de gaze.

Statele au dreptul, conform protocolului de la Kyoto, să emită o anumită cantitate de carbon. Dacă poluează mai puţin decât cota aloca-tă, un stat poate vinde din drep-turile de emisie altor ţări care îşi depăşesc cantităţile primite.

Din cota ce i-a fost atribuită ţării noastre pentru perioada 2008-2012, avem acum un disponibil de peste 300 de milioane de unităţi, reprezentând diferenţa dintre cota atribuită şi cea folosită efectiv în industria naţională.

Disponibilul de certificate poate fi comercializat de autorităţile ţării către un alt stat, chiar prin negociere directă.

Exact în acest circuit vor giganţii energetici mondiali să se interpună, ca să fie intermediarul nostru în relaţia cu alte state, pentru vânzarea acestor certificate.

"Gazprom" tatonează piaţa încă de anul trecut, susţin sursele noastre, iar în afacere intenţionează să intre prin filiala sa londoneză.

Filiala londoneză a "Gazprom" şi-a deschis o companie la Bucureşti - "Gazprom Marketing & Trading". Prin această firmă, gigantul rus cumpără certificate şi de pe piaţa liberă, unde agenţii economici, aflaţi în lipsă de lichidităţi, îşi vând disponibilul pentru a face rost de bani.

În vederea obţinerii contractului cu statul, s-au mai arătat interesate companiile japoneze "Mitsubishi", "Nomura" şi "Sumitomo", dar şi compania elveţiană "Vitol".

După îndelungi discuţii, Guvernul Boc a emis o ordonanţă de urgenţă, în primăvara acestui an, tocmai ca să poată vinde disponibilul de unităţi, deşi sunt specialişti care susţin că ţara noastră ar trebui să-şi păstreze aceste certificate pentru dezvoltarea industriei autohtone, chiar dacă tentaţia intrării a peste 1 miliard de euro la buget este mare în această perioadă de criză.

Alţi specialişti consultaţi de noi, dar care nu au dorit să fie citaţi oficial, susţin că banii pe care ţara noastră i-ar putea obţine prin vânzarea disponibilului de certificate ar putea depăşi 2 miliarde de euro, în funcţie de momentul la care sunt înstrăinate, dar că banii ar trebui să fie apoi folosiţi tocmai pentru a susţine industria energetică.

Cum pe piaţa internaţională preţul unui titlu a variat între 4 şi 8 euro, în ultimul an, vânzarea stocului disponibil de peste 300 de milioane de certificare arată că putem obţine de pe urma acestora până la aproape 2,5 miliarde de euro.

O tentaţie destul de mare pentru un Guvern în criză.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. am ramas nepoluanti ca am distrus economia. asa este. dar din pacate acum vindem industrializarea pe anii viitori.

    1. si janonezi sunt mari cumparatori dar ei au si de ce. ma intreb rusii ce fac? ca parca ei nu semnasera protocolul?

    cu bune si rele, subiectul merita aprofundat. oare de ce toata lumea vorbeste de vanzare si nu de "concesionare"?

    1. probabil pentru ca se vand doar, nu se concesioneaza

      si olandezii mai cumpara

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb