Gazprom: Datoria Ucrainei pentru gazele furnizate va ajunge la 3,5 miliarde de dolari

A.C.
Companii #Energie / 2 mai 2014

Gazprom: Datoria Ucrainei pentru gazele furnizate va ajunge la 3,5 miliarde de dolari

Datoria neachitată a Ucrainei la gazele naturale va creşte la 3,5 miliarde de dolari, de la 2,2miliarde de dolari în prezent, după includerea arieratelor din aprilie, a anunţat miercuri Gazprom, transmite Reuters.

"Ţinând cont de cererea companiei ucrainene Naftogaz pentru 30 aprilie şi a volumelor furnizate deja luna aceasta, totalul datoriei Ucrainei pentru gazele naturale din Rusia va ajunge, conform calculelor preliminare, la 3,492 miliarde de dolari", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Luna aceasta, Gazprom a solicitat companiei ucrainene de stat Naftogaz să-i plătească suma de 11,4 miliarde de dolari pentru că în 2013 nu a importat întreaga cantitate de gaze naturale pentru care s-a angajat prin contract. Această sumă ar urma să se adauge celei de 2,2 miliarde de dolari, care reprezintă arieratele cerute de Gazprom de la Naftogaz pentru gazele naturale livrate anul trecut şi în primul trimestru al acestui an.

Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienţii Gazprom sunt obligaţi să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică. Conform unei surse din interiorul Gazprom, în 2013, Naftogaz ar fi trebuit să importe o cantitate de 41,6 miliarde metri cubi, însă a achiziţionat doar o cantitate de 12,9 miliarde de metri cubi.

La data de 17 aprilie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina are la dispoziţie o lună să-şi plătească datoriile, în caz contrar Gazprom urmând să solicite plata în avans pentru livrările de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca întreruperi în aprovizionarea Europei cu gaze naturale ruseşti.

Recent, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370-380 de dolari. În replică, autorităţile de la Kiev au demarat discuţiile pentru a putea primi gaze naturale în sistem invers din Europa Occidentală via Slovacia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb