Gazprom este interesată de construirea de noi depozite de gaze naturale în România, până acum având loc mai multe întâlniri şi consultări între compania rusă şi companii de profil din România, potrivit datelor transmise de către Gazprom, citate de NewsIn. "Construcţia depozitelor de gaze naturale (n.r. - UGSF, underground gas storage facilities) pe teritoriul României este un element foarte important în cooperarea ruso-română, în domeniul gazelor. Acest lucru ar permite furnizarea către consumatori a unor cantităţi de gaz suficiente pentru iarnă şi o utilizare mai eficientă a capacităţilor de transport al gazelor. Potrivit înţelegerilor, experţii români şi ruşi discută în această perioadă condiţiile creării de noi depozite de gaze naturale în România. Au avut loc mai multe întâlniri şi consultări în România şi Rusia pentru a defini principiile de bază ale cooperării în sfera construcţiei de astfel de depozite. Atât negocierile privind construcţia depozitului de la Roman-Mărgineni, cât şi despre alte depozite de gaze sunt în curs de desfăşurare", potrivit datelor Gazprom.
Gazprom consideră că Româ-nia joacă un rol important în tranzitul gazului rusesc către ţările balcanice. Compania rusă precizează totodată că volumul gazului rusesc care a tranzitat teritoriul României a crescut în 2007 cu aproape două miliarde de metri cubi faţă de anul 2006.
"România joacă un rol important în întreţinerea tranzitului gazului rusesc către Turcia şi ţările Balcanice. Volumul gazului tranzitat pe teritoriul României către Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia este în creştere cons-tantă (aproape 15,5 miliarde de metri cubi în 2006 şi 17,4 miliarde metri cubi în 2007). Sperăm să dezvoltăm relaţii fructuoase cu companiile din domeniul gazelor naturale din România", spun reprezentanţii Gazprom.
În urma unor discuţii dintre Romgaz şi Gazprom care au avut loc în perioada 6-7 martie 2007, în privinţa depozitului de gaze de la Roman-Mărgineni, care ar urma să fie construit în judeţul Neamţ, Romgaz a solicitat ruşilor înfiinţarea unei companii mixte care să finanţeze studiul de fezabilitate. "Gazprom a respins acestă propunere, iar varianta de compromis la care am ajuns a fost să finanţăm noi un studiu", spunea directorul general al Romgaz, Alexa Iakob, după întâlnirea cu reprezentanţii Gazprom.
La începutul lunii noiembrie 2007, directorul de dezvoltare al companiei Romgaz, Gheorghe Radu, a declarat că studiul de fezabilitate al depozitului de la Roman-Mărgineni va costa pes-te două milioane de dolari, fonduri provenite din sursele proprii ale Romgaz. El spunea la acea dată că studiul va fi finalizat la mijlocul anului 2008, când vor fi reluate discuţiile cu Gazprom pe marginea colaborării în acest proiect.