"Gazprom" - mutare strategică spre Asia?

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2014

"Gazprom" - mutare strategică spre Asia?

Listarea secundară a grupului rus la Bursa din Singapore ar putea fi parte a unui "transfer strategic" către această regiune

Acţiunile gigantului au crescut cu aproape 20% în ultimul an, pe piaţa din Moscova

Gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" pare că este interesat de un rol mai activ în Asia, în condiţiile în care îşi pregăteşte listarea secundară la Bursa din Singapore, anul acesta.

Conducerea grupului a anunţat, recent, că vrea o nouă platformă pe care să fie realizate transferuri cu titlurile "Gazprom", iar în opinia analiştilor, o astfel de mişcare pe piaţa din Singapore ar reprezenta începutul unei mutări strategice către Asia, unde cererea de energie este tot mai mare.

"Vrem să avem încă o platformă pe care să fie tranzacţionate acţiunile companiei", a declarat purtătorul de cuvânt al "Gazprom", Serghei Kuprianov, adăugând: "Lucrăm acum la aspectele legate de obţinerea listării în Singapore. Gazprom pregăteşte documentele pentru listare, care ar putea avea loc în iulie".

Viktor Zubkov, preşedintele consiliului director al "Gazprom", a precizat că şansele obţinerii listării la Singapore "sunt mari".

Planul de listare la Singapore vine într-un moment în care exporturile de energie ale Moscovei către Europa ar putea fi puse în pericol, dat fiind că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina persistă. Rusia este în căutare de noi pieţe de livrare în Asia, livrările sale către Europa, prin Ucraina, find ameninţate atât de facturile neplătite ale Kievului, cât şi de criza din ţară.

Rusia se uită tot mai mult către Orient după ce a fost supusă criticilor puterilor occidentale după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

"Grupul Gazprom vrea să fie mai activ pe piaţa din Asia", spune, citat de presa străină, Victor Shum, vicepreşedinte al companiei de consultanţă "IHS Energy" din Singapore. În opinia sa, listarea secundară a companiei ar putea fi "parte a unei mutări strategice către Asia".

Analiştii "BCS Financial", societate de brokeraj din Rusia, arată că listarea "Gazprom" la Singapore ar fi una "tehnică", dar ar reprezenta totodată "încă o componentă în orientare către Asia".

Anunţul privind planul de listare a acţiunilor "Gazprom" pe piaţa din Singapore a venit la numai o zi după ce Rusia şi China au semnat un acord important pentru livrarea de gaze în următorii 30 de ani. În ziua semnării înţelegerii, Alexei Miller, directorul general al "Gazprom", declara că preţul pe care îl va plăti China pentru gazul din Rusia rămâne un "secret comercial", însă, vineri, ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, a informat că tariful este apropiat de 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Valoarea livrărilor din acest acord a fost estimată de presa internaţională la peste 400 de miliarde de dolari.

Acordul a venit după un deceniu de negocieri, iar în baza înţelegerii dintre cele două părţi, "Gazprom" va furniza gaze naturale către compania de stat "China National Petroleum" Corp. (CNPC). "Gazprom" va livra din 2018, către China, 38 de miliarde metri cubi de gaz pe an.

După ce Rusia a anunţat acordul cu China, în 21 mai, acţiunile "Gazprom" au crescut cu aproape 2% pe piaţa din Moscova, însă în ultima zi a săptămânii trecute, cotaţia era în scădere, apropiindu-se de 145 de ruble. În ultimul an, preţul acţiunilor "Gazprom" a avut o evoluţie pozitivă, câştigând aproape 20%.

ADR-urile (American Depository Receipts) "Gazprom" sunt listate la Bursa de Valori din Londra, titlurile companiei fiind tranzacţionate de asemenea pe piaţa OTC (over-the-counter) din SUA, respectiv la Berlin şi Frankfurt.

La Londra, preţul unui ADR "Gazprom" era de aproape 8,50 dolari vineri, cu aproape 10% mai mare faţă de data de 23 mai 2013.

Capitalizarea de piaţă a "Gazprom" se apropie de 100 de miliarde dolari.

"Gazprom" obţine în Europa două treimi din vânzările sale de gaze.

Acordul de furnizare a gazelor naturale către China îi va permite Rusiei să devină "un pivot" în livrările de profil către Europa şi Asia, declară preşedintele rus Vladimir Putin.

Lawrence Wong, şeful departamentului de listări al Bursei din Singapore (SGX), nu a făcut vreo declaraţie cu privire la eventuale discuţii între "Gazprom" şi această bursă asiatică, afirmând doar că societăţile internaţionale îşi exprimă în mod constant interesul pentru listarea la SGX, dată fiind poziţia sa ca poartă de acces la regiunea asiatică. Conform agenţiei Interfax, grupul rus va lista până la 7% din acţiunile sale pe piaţa din Singapore.

Acordul Rusia - China pentru livrarea de gaze va afecta preţurile în Europa şi, de asemenea, va avea un impact asupra proiectelor internaţionale de gaze naturale lichefiate (GNL), a declarat, vineri, directorul general al "Gazprom", Alexei Miller.

"Putem presupune că acest contract va afecta preţurile gazelor naturale pe piaţa europeană", a spus Miller, fără să ofere detalii. Oficialul "Gazprom" a adăugat că acordul, care va avea impact asupra proiectelor GNL din estul Africii, Australiei şi vestul Canadei, "este contractul care va influenţa întreaga piaţă a gazelor naturale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb