Gazprom reduce cu 15% livrările de gaze naturale către grupul italian Eni

N.R.
Companii / 15 iunie 2022

Gazprom reduce cu 15% livrările de gaze naturale către grupul italian Eni

Gigantul rus Gazprom, care şi-a redus ieri cu peste 40% capacitatea de livrare de gaze naturale către Germania, şi-a redus astăzi cu 15% livrările de gaze naturale către grupul italian Eni, Rusia răspunzând astfel sancţiunilor impuse Moscovei de către europeni printr-o reducere a livrărilor de gaze naturale către clienţii europeni, relatează AFP, conform News.ro.

"Eni confrmă că Gazprom i-a comunicat o reducere limitată a furnizării de gaze naturale, pentru zua de miercuri, de aproximativ 15%", declară AFP un purtător de cuvânt, care precizează că "motivele acestei reduceri nu au fost notificate în acest stadiu".

Exportul de gaze naturale ruseşti către Europa se află într-o scădere constantă, după ce europenii au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei şi Războiului rus din Ucraina.

Gazprom şi-a întrerupt livrările de gaze naturale către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble, un dispozitiv prin care Moscova încearcă să ocolească sancţiunile care i-au fost impuse.

Aproape jumătate dintre întreprinderile străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank, pentru a-şi onora plăţile, dădea asigurări, la jumătatea lui mai, vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

Gigantul energetic ialian Eni - controlat în proporţie de 30,3% de către statul istalian - a deschis, la sfârşitul lui mai, un cont în euro şi un cont în ruble la Gazprombank, pentru a plăti furnizările de gaze naturale ruseşti, supunându-se astfel poziţiei Moscovei.

Plata a fost efectuată în euro, potrivit grupului.

Italia este foarte dependentă de gazele naturale ruseşti, în contextul în care importă 95% dintre gazele naturale pe care le consumă - dintre care aproximativ 40% au provenit din Rusia în 2021.

Premierul italian Mario Draghi a pledat marţi, în cursul unei vizite în Israel, în favoarea unei mai mari autonomii energetice.

"Vrem să ne reducem dependenţa de gazele naturale ruseşti", a declarat el.

"Cooperăm pentru a folosi resursele de gaze naturale din estul (Mării) Medieterane şi pentru a dezvolta energii regenerabile", a adăugat Draghi.

Guvernul german a dat asigurări marţi că, în pofida unei reduceri cu 40% a livrărilor, "securitatea aprovizonării (este) în continuare garanatată".

În pofida invazei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, un nivel în scădere de la 55% cât importa în februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb