Media exporturilor zilnice de gaze ale grupului rus Gazprom via conductele spre Europa a crescut cu 17% în prima jumătate a lunii februarie, comparativ cu situaţia din luna ianuarie, graţie livrărilor efectuate via Turcia, potrivit Agerpres.
În condiţiile în care nu mai sunt livrate gaze ruseşti prin gazoductele Yamal-Europe şi Nord Stream, singurele rute prin care gazele ruseşti mai sunt livrate Europei sunt prin Ucraina şi prin conducta Turkstream, care traversează Marea Neagră.
Potrivit datelor furnizate de Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze naturale (ENTSOG), în primele 15 zile din luna februarie, media livrărilor zilnice de gaze ale grupului rus Gazprom către Europa a urcat până la 67,8 milioane metri cubi, faţă de o medie de 58,1 milioane metri cubi pe zi în luna ianuarie. Calculele arată că exporturile de gaze prin conducte spre Europa, în prima jumătate a lunii februarie, au ajuns la un total de un miliard de metri cubi, continuă sursa.
Gazprom, care anterior publica datele privind exporturile sale de două ori pe lună, a încetat de la debutul anului 2023 să mai publice astfel de date.
Rusia şi Turcia au lansat în mod oficial gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an, în luna ianuarie 2020. Această conductă transportă gazele naturale ruseşti spre ţările din sudul Europei via Marea Neagră şi Turcia.
Conform calculelor, livrările Gazprom spre Uniunea Europeană via conducta TurkStream şi Ucraina s-au ridicat la un total de 1,02 miliarde metri cubi în primele 15 zile din februarie, dintre care aproximativ 560 milioane metri cubi, sau 37,3 milioane metri cubi pe zi, au fost trimise via conducta TurkStream. Tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina în primele 15 zile din februarie s-a ridicat la 458 milioane metri cubi, sau o medie de 30,5 milioane metri cubi pe zi, mai adaugă sursa.
Comparativ, în luna decembrie a anului trecut, exporturile spre Europa via aceste două rute s-au ridicat la 2,5 miliarde metri cubi, din care 1,2 miliarde metri cubi, sau 39,6 milioane metri cubi pe zi, au fost livraţi via Turcia. În ianuarie însă, livrările au scăzut cu aproape 30% până la 1,8 miliarde metri cubi, în condiţiile în care în primele 15 zile din ianuarie, exporturile Gazprom spre Europa s-au cifrat la 955 milioane metri cubi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 17:53)
"Gazprom, care anterior publica datele privind exporturile sale de două ori pe lună, a încetat de la debutul anului 2023 să mai publice astfel de date":-)...pai da, asa se vedea ca falitii nu prea mai exporta in UE:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 17:56)
Un produs de mare cautare in piata nu se poate elimina
cu sanctiuni,este contra legilor economice si comerciala,
nici americanii nu au reusit pe vremuri cu alcoolul,
iar mai recent multe droguri nu mai sunt interzise in unele tari
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 19:08)
Doamne, ce idiot!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 17.02.2023, 08:42)
perfect adevarat,nu s-a inventat tiparnita pt gaze,petrol,metale ,pt toate celelalte ,exista federal rez!