Grupul energetic francez "GDF Suez" SA va achiziţiona, în cursul săptămânilor următoare, o participaţie de 9% din consorţiul "Nord Stream" AG, operatorul gazoductului Nord Stream, potrivit declaraţiilor directorului executiv al GDF, Gerard Mestrallet.
În prezent, consorţiul "Nord Stream" este controlat în proporţie de 51% de grupul rus "Gazprom". Companiile germane BASF SE, "Wintershall" şi E.ON AG deţin, fiecare, câte o participaţie de 20%, iar compania olandeză "Nederlandse Gasunie" NV are o cotă de 9%. Pentru ca "GDF Suez" să preia 9% din consorţiu, E.ON şi BASF îşi vor reduce deţinerile la 15,5%.
Potrivit afirmaţiilor lui Mestrallet, până acum, procesul de preluare a unei cote la "Nord Stream" a fost întârziat de o serie de "aspecte tehnice" legate de finanţarea primei faze de construcţie a conductei.
Directorul adjunct al "Gazprom", Alexandr Medvedev, a precizat, la rândul său, că toate formalităţile legate de participarea grupului francez la proiectul Nord Stream se vor finaliza în următoarele două săptămâni.
Vineri a avut loc, la Viborg (Rusia), ceremonia oficială de lansare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Nord Stream, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a unor oficiali din ţările care participă la acest proiect.
Cu o capacitate anuală de trans-port de 55 miliarde metri cubi de gaze, Nord Stream va lega Rusia de Europa, evitând ţările tradiţionale de tranzit (Ucraina şi Belarus). Gazoductul va fi compus din două conducte: prima, cu o lungime de 1.220 de kilometri şi o capacitate de 27,5 miliarde metri cubi, ce va fi pusă în funcţiune în 2011, iar a doua - tot cu o capacitate de 27,5 miliarde metri cubi, ce va fi deveni funcţională la finele lui 2012.
Conductele vor trece prin apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei şi Germaniei.
În luna martie a acestui an, "Nord Stream" a anunţat că a asigurat fonduri de 3,9 miliarde de euro pentru proiect, suma acoperind 70% din necesarul de finanţare a primei faze. Cheltuielile rămase vor fi suportate de acţionarii "Nord Stream".