GENERALUL CONSTANTIN DEGERATU, EURODEFENSE ROMÂNIA: "Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2019

Generalul Constantin Degeratu a precizat: "Este doar o chestiune de timp până când vom vedea forţele ruse pe teritoriul altor state din Europa. Din păcate, politica SUA faţă de Rusia este greşită. La fel de greşite sunt şi politicile Uniunii Europene şi României faţă de autorităţile de la Kremlin. În acest moment, chiar dacă avem bani, nu mai avem timp, pentru că ameninţarea Rusiei este prezentă, este aici, pe teritoriul european".

Generalul Constantin Degeratu a precizat: "Este doar o chestiune de timp până când vom vedea forţele ruse pe teritoriul altor state din Europa. Din păcate, politica SUA faţă de Rusia este greşită. La fel de greşite sunt şi politicile Uniunii Europene şi României faţă de autorităţile de la Kremlin. În acest moment, chiar dacă avem bani, nu mai avem timp, pentru că ameninţarea Rusiei este prezentă, este aici, pe teritoriul european".

Forţele armate europene nu sunt pe mărimea celor ale Federaţiei Ruse, a transmis generalul Constantin Degeratu, fostul preşedinte al Eurodefense Româ­nia, în cadrul conferinţei anuale a Eurodefense care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Palatul Parlamentului şi unde au fost dezbătute ameninţările de securitate la adresa Uniunii Europene.

Domnia sa a afirmat: "Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei".

În discursul său adresat preşedinţilor filialelor Eurodefense din 14 ţări europene, Constantin Degeratu a spus că problemele cu care se confruntă securitatea Europei sunt inteligenţa şi capabilităţile de a folosi inteligenţa. Fostul şef al Eurodefense România sus­ţine că în viitor vor avea loc schimbări şi provocări nemaiîntâlnite şi vom avea parte în continuare de surprize strategice aşa cum au fost conflictul din regiunea Abhazia declanşat în Georgia, în anul 2008, de Federaţia Rusă şi anexarea peninsulei Crimeea de către Kremlin, în anul 2014.

Generalul Constantin Degeratu a precizat: "Vladimir Putin a spus că extinderea NATO reprezintă o ameninţare, o vulnerabilitate la adresa securităţii Federaţiei Ruse. În acest timp, noi credem că NATO trebuie să fie partenerul Rusiei. Din această cauză, NATO şi Uniunea Europeană au fost descoperite, surprinse la agresiunile Rusiei din 2008 şi 2014".

Domnia sa a spus că, în loc să reacţioneze la agresiune şi să intervină pentru integritatea teritorială a Georgiei şi Ucrainei, NATO şi Uniunea Europeană s-au ocupat de stoparea conflictului, adică eliminarea pierderii de vieţi omeneşti, dar, cu toate acestea, Federaţia Rusă a ocupat cele două teritorii şi a ştirbit integritatea teritorială a celor două state.

Constantin Degeratu a spus: "Dis­cutăm la nivel european şi la nivel NATO despre apărare, dar practic suntem ineficienţi în situaţia unei agresiuni din partea Federaţiei Ruse. Discutăm despre apărarea vieţii, libertăţii, teritoriilor, în termeni militari. Managementul crizelor este privit în aceiaşi termeni, dar trebuie să avem instrumente pe care să le folosim pentru ges­tionarea crizelor. Din păcate, în acest moment nu există la nivel european nicio structură care să facă faţă ameninţărilor Rusiei. Fără o colaborare, fără cooperare între forţele noastre armate, nu putem să răspundem eficient ameninţărilor actuale".

Fostul preşedinte al Eurodefense România a subliniat că în acest moment capabilităţile forţelor europene nu sunt pe mărimea celor ale Federaţiei Ruse, deşi efortul financiar colectiv este cu mult mai mare şi că alocările bugetare pentru achiziţia de armament, echipament şi tehnică militară sunt făcute din cauza presiunilor puse de SUA în ultimii ani, în timpul administraţiei Trump. Degeratu consideră că atât timp cât la nivel global există puteri care se bazează pe capabilităţi nucleare, nu există nicio măsură de apărare, de reacţie din partea Europei în faţa acestor puteri, printre care se numără şi Rusia.

Generalul Constantin Degeratu a precizat: "Este doar o chestiune de timp până când vom vedea forţele ruse pe teritoriul altor state din Europa. Din păcate, politica SUA faţă de Rusia este greşită. La fel de greşite sunt şi politicile Uniunii Europene şi României faţă de autorităţile de la Kremlin. În acest moment, chiar dacă avem bani, nu mai avem timp, pentru că ameninţarea Rusiei este prezentă, este aici, pe teritoriul european".

Domnia sa consideră că este necesar ca liderii politici să investească în inteligenţa pertinentă care să genereze decizii realiste pentru a forţa guvernele să ia măsurile necesare.

"Securitatea este o precondiţie a prosperităţii", a punctat generalul Constantin Degeratu.

Majoritatea şefilor Eurodefense din statele membre ale organizaţiei a susţinut că ameninţările şi provocările de securitate s-au schimbat şi că este necesar ca ţările membre să coopereze pentru introducerea de noi capabilităţi menite să deservească mai bine obiectivul de securitate şi stabilitate al Europei.

Cu toate acestea, John Howe, preşedintele Eurodefense din Marea Britanie a precizat că, pentru o mai bună securitate a Europei, este necesară definirea viitoare a rolului NATO.

Howe a spus: "Cred că Donald Trump a deviat de la proiectul iniţial privind asigurarea securităţii şi apărării comune în Europa. De aceea, trebuie să reconsiderăm politica privind apărarea intereselor Europei şi politica privind combaterea noilor ameninţări. Din păcate, nu avem încă un plan cu privire la capabilităţile comune, iar proiectul unei apărări comune europene puternice este inconsistent. Într-adevăr Europa este o soft-power, dar nu este de ajuns. Suntem într-un deficit de strategie şi este necesară o poziţie puternică privind viitoarele ameninţări".

Şefii Eurodefense au concluzionat că este necesară o investiţie majoră şi o cooperare la nivel european în privinţa capabilităţilor din domeniul securităţii şi apărării şi că, la achiziţia acestor echipamente, prioritar ar trebui să fie modul în care acestea pot răspunde eficient ameninţărilor prezente şi nu preţul acestora.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Sa fim seriosi rusii n-ataca pe nimeni aiurea. Au probleme cu Ucraina si Crimeea pentru ca au fost teritoriile lor care sunt neclare si vor o zona tampon intre NATO si ei, dar in rest n-o sa vina sa atace Polonia sau Romania aiurea. Doar daca vine un deraiat la conducere. Dar asta se poate intampla in orice tara mare. Oricum se fac eforturi ca orice conflict major sa fie inabusit sa nu degenereze semn ca omenirea a evoluat. Singurul loc periculos tot Orientul Mijlociu ramane dar focarele de obicei raman acolo.

    1. Sa fim seriosi, Japonia, China, Germania si SUA, toate teritoriile de pe mapamond, de altfel, "au fost teritoriile lor care sunt neclare", asa ca Rusia vrand "o zona tampon intre NATO si ei", intr-o noapte, le-ar putea anexa. Pe toate sau pe rand, noapte dupa noapte. Macar Alaska, Manciuria si Moldova, pana la Cluj, Bucuresti si Bagdad.

      Mi- au degeratu picioarele citind aceste randuri.Voi face si ii propun si d- lui general o baie rece la picioare.Ce generali avem !

      Asa este, rusii sunt exemplu de sfintenie, cavalerii dreptatii, nu cei mai mari criminali din istorie. Daca cumva au facut ceva, sigur au fost fortati de altii, manipulati. Davai ceas, davai palton.

      N-au baut nimic si nici gura nu le pute. 

      Mai verifica victimele razboaielor americane sau victimele lui Hitler si apoi vorbeste, ageamiule. Davai, mars.

    nici macar Lichtenstein? ce chestie, n-ai zice asa dupa o prima impresie.

    Generale! Tu iei pensie cat Putin salariu! Asa ca trebuie sa ne aperi! Pe mine nu conta,pot trăi rau si in Maica Rusie!

    Ideologia fricii ! Preoții ne amenință cu Iadul,generalii cu Rusia și împreună ne fac de bani!!

    Se pare ca avem cel mai mare numar de generali activi si in rezerva pe cap de locuitor.

    Nu sunt rusofon dar Rusia exista este o putere militara si economica importanta. In trecut o buna parte din  

    dezvoltarea economica a Romaniei s-a bazat pe importul de materii prime din Rusia si exportul de produse romanesti in aceasta tara. Toate tarile din Europa estica inclusiv belicoasa Polonie au relatii economice semnificative cu Rusia.

    Suntem membri NATO si UE sa ne respectam angajamentele dar nu trebuie sa facem exces de zel mai ales vocal. 

    1. Rusofon = vorbitor de limba rusa

      Rusofil = admirator al culturii si natiunii ruse

      Simpatizant al Rusiei poti fi si daca nu te incadrezi in primele doua categorii. 

    ca deceniile astea de pace ne-au prostit, iar ultimul deceniu in nato ne-a amortit si credem ca rusia e un pericol la tv, prin ziare, prin stiri despre altii si uitam cat de aproape e rusia asta de noi, si uitam ca niste secole au calcat romania in picioarele trupelor, iar cand s-au pornit au marsaluit prin paris si berlin, punand genii militare ca napoleon si hitler pe fuga.

    generalul degeratu nu este un fricos, e un om realist, nu sunt vaicareli, ci ne reaminteste in ce situatie fragila ne aflam. daca speram ca ne salveaza americanii fundul cu deveselu si cateva mii de oameni ai lor staionati prin europa, suntem sub mintea copiilor. numai sua si china sunt puteri care se pot lupta cu rusia. in rest, mai adevarat ramane bancul cu cine se invecineaza rusia- cu cine vrea ea. 

    Interventiile rusesti in Georgia si Ucraina au fost in replica la chestiuni de care occidentalii nu erau straini. Faptul ca D-nul general omite asta afecteaza oarecum credibilitatea domniei sale, dar nu neaparat credibilitatea argumentarii.

    Insa.. sa ne fereasca Dumnezeu de momentul acela in care rușii vor considera (din nou) ca pot (si "trebuie"..) sa atace ei primii.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb