Generaţia părăsită, drama migraţiei economice

O.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 noiembrie 2017

Generaţia părăsită, drama migraţiei economice

Zeci de mii de copii cresc fără unul sau fără ambii părinţi, plecaţi la muncă peste hotare. Problemele socio-economice au determinat milioane de cetăţeni din ţara noastră să plece la muncă în străinătate în ultimii 20 de ani, iar această migraţie fără precedent "a născut" o generaţie de copii părăsiţi de părinţi. Efectele acestui "abandon" sunt greu de cuantificat, dar este cert că există o generaţie care se apropie de majorat şi care are evidente probleme emoţionale.

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele primului semestru al acestui an, de 18.403, în timp ce totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate era de 96.723, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Dintre cei 18.403 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 17.142 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament, sau alte familii / persoane. Conform sursei citate, un număr de 65.425 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 62.876 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, iar 1.558 de copii se află în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane. Totodată, un număr de 12.895 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia, 11.498 de copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie. Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 3.931, dintre care 580 erau în grija unui asistent maternal, 866 în centre de plasament, 2.237 la rude până la gradul IV, iar 248 în grija altor familii/persoane. Acestea sunt cifrele oficiale, dar există semnale că numărul copiilor care cresc fără părinţi este cu mult mai mare, de ordinul sutelor de mii, dar familiile se feresc să facă public acest lucru.

În luna septembrie un raport ONU ne-a oferit date îngrijorătoare legate de migraţie. Numărul cetăţenilor din ţara noastră aflaţi peste hotare a crescut anual cu peste 7% din 2000 până în 2015, arată datele ONU. Singura ţară care a avut o creştere mai mare a migraţiei a fost Siria, dar acolo datele sunt complet diferite, războiul civil reprezentând cauza. Conaţionalii noştri sunt în schimb migranţi economici. Datele ONU arată că anul trecut locuiau peste hotare 3,4 milioane de cetăţeni din ţara noastră, cei mai mulţi în Spania şi Italia. Strict numeric, ţara noastră a ajuns să aibă a patra cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană după Marea Britanie, Polonia şi Germania, dar aceste ţări au populaţii mult mai mari. În raport cu numărul total de locuitori, diaspora românească reprezintă 17% din totalul populaţiei care a rămas în ţară, iar în Polonia doar 11%.

Cifrele sunt mari, dar dramele din spatele lor sunt şi mai mari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cat de actua e C-tin Tanase:Penru a castiga o paine,multi o iau de la-nceput.ratacesc prin tari straine,si cu asta ce-am facut?Totul este ca-nainte.de belele n-am scapat,se trag sforile,se minte,...Se poate rezuma scurt:Pleaca-ai nostri,vin ai nostri!Noi ramanem tot ca prosti!Ce viitor au unii copii analfabeti?Se vobeste de sute de mii.Asa vrem sa ne dezvoltam?

    Sa multumim imbecililor care ne conduc si care vor distruge aceasta tara.

    Datele ONU arată că anul trecut locuiau peste hotare 3,4 milioane de cetăţeni din ţara noastră, cei mai mulţi în Spania şi Italia. 

    Compltez: acesti 3,4 milioane sunt forta activa care alimeneaza prin contributia lor sistemele de pensii din tarile in care muncesc, in timp ce sistemul de pensii din Romania se prabuseste. Adevratu efectse va vedea/simti peste ceva vreme.

    Are cineva urechi sa auda/cap sa analizeze?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb