Geopolitica derivei continentelor

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 februarie 2019

Cornel Codiţă

Certitudinile nu mai sunt la modă, iar securitatea colectivă nu se mai poate baza decît pe formula cea mai slabă. "Fiecare pentru el şi, de ce mai rămîne, ajutor pentru parteneri, cînd, cît, cum şi dacă putem. În general, însă, puţin şi ceva mai rar"! Mesajul, evident, neconsemnat oficial, al Conferinţei pentru securitate de la Munchen, spune clar şi răspicat: "masele continentale" ale lumii geopolitice de astăzi se depărtează una faţă de cealaltă, cu consecinţa directă a creşterii tensiunilor politice în mai toate punctele cheie ale sistemului şi a multiplicării riscurilor de securitate. De unde pleacă slăbiciunile?

Dacă este să o luăm în serios pe Doamna Merkel, una dintre rădăcini, cea mai importantă, se află în politica Statelor Unite. Ultimele trei mandate la Casa Albă, dar mai ales cel în curs, au dus la slăbirea alianţei cu Europa, au accentuat aversiunea directă şi declarată faţă de Uniunea Europeană, au declanşat războiul economic cu partenerii europeni, în primul rînd cu Germania. Automobilele germane produse în Statele Unite au fost declarate un risc de securitate pentru SUA; asta, desigur, este în măsură să ne uluiască, a ţinut să spună Merkel!!!

Dacă este să dăm crezare Vice-preşedintelui Mike Pence, primul lucru ar fi să credem "cu tărie de nestrămutat" că D. Trump este un geniu al politicii internaţionale; a fost elogiat nominal într-un discurs de nici 30 de minute de 30 de ori, mai ceva decît "Secretarul General" în cuvîntările "tovarăşilor" de la Congresele PCR!! În rest, Europa este de vină pentru creşterea insecurităţii internaţionale, datorită lipsei sale de voinţă politică şi de susţinere financiară a eforturilor necesare propriei securităţi, aşteptînd ca America să acopere mereu deficitul. În rest, Europa face prea puţin, deloc sau face ceea ce nu trebuie, cînd este vorba despre ameninţările noi de securitate care vin dinspre Iran, Rusia - tema gazoductului cu Germania, situaţia din Venezuela etc.

Evident, Serghei Lavrov şi Mohammad Zarif (ministrul de externe al Iranului) au tras brazde adînci în falia săpată între Europa şi Statele Unite, în timp ce mesajul venit din China a plutit ostentativ în sfera propoziţiilor "în sine", din clasa: "Ce bine ar fi, dacă ar fi bine şi toată lumea s-ar gîndi cum să construiască situaţii win-win"!

Concluzia a pronunţat-o Worfgang Ischinger, preşedintele Conferinţei de la Munchen: "Pînă acum am fost norocoşi că nu a existat o criză majoră în mandatul Trump; este însă foarte puţin probabil ca acest noroc să ţină mereu. Cînd se va termina, prea puţin contează cine a fost de vină. Tot ceea ce va conta este dacă suntem dotaţi cu cele de trebuinţă pentru a-i face faţă". Iar, la ora actuală, nu suntem! Dar mîine?

Dacă mîine arată tot ca astăzi, răs-punsul este evident, nu vom fi nici atunci pregătiţi să facem faţă unei crize de mari proporţii, ori să rezolvăm eficient crizele care trenează, unele de ani, altele de decenii, producînd consecinţe pe care aproape toată lumea se face că nu le vede. Instituţiile internaţionale, mai ales cele multilaterale, vor fi încă şi mai slăbite, dacă nu căzute cu totul în uitare şi desuetudine. Tabloul conflictelor va fi îmbogăţit, iar gravitatea lor va creşte. Per total, securitatea internaţională, atît sub aspect individual, cît şi colectiv, va fi încă şi mai şubredă, mîine faţă de azi şi poimîine, faţă de mîine. Ce şanse sunt, atunci, ca mîine să fie diferit de astăzi?

Multă lume îşi leagă speranţele de încheierea mandatului Trump şi revenirea politicii americane în parametrii care au impus alianţa şi strînsa cooperare cu Europa, pe de o parte, şi cea cu China, pe de altă parte, drept linii directoare fixe. Chiar şi în condiţiile unei relaţii cu Rusia, pentru lungă vreme ambivalent-contradictorie, de tip confruntare-cooperare, ar fi suficient pentru a reveni la un coeficient sensibil ridicat de securitate internaţională. Sigur, exis-tă şi vor mai exista probleme şi tensiuni pe ambele traiecte, dar nimic în măsură să le altereze structural. Este o speranţă îndreptăţită, dar cota ei la "bursa pariurilor" nu se ridică peste unitate. Este mult mai probabil ca fluctuaţiile politicii externe americane să continue, cu sau fără un mandat Trump II la Casa Albă. Pe tărîmul laboratoarelor de politică internaţională şi de securitate, în America, precum este cazul şi în Europa, suntem la vremea schimbărilor de generaţie şi de paradigmă. Din păcate, punctele fixe de reper sunt mult mai puţine şi mult mai puţin clare, pentru această generaţie, decît au fost ele, să spunem, în cazul celor care au gestionat "războiul rece". De aceea, cîmpul de securitate internaţională va fi dominat de instabilitate structurală, iar această stare nu va fi deloc trecătoare. După acelaşi calapod, există o speranţă de restructurare pozitivă a mediului internaţional de securitate într-o eră post-putiniană, care nu poate întîrzia prea mult. Ca şi în cazul Statelor Unite, ea este rezonabilă, dar fără şanse prea mari de realizare!!! E greu de găsit ecuaţia internă de putere, din Rusia, care ar scoate la suprafaţă un lider dispus să revină asupra anexării Crimeei, spre exemplu, ori să lase Ucraina întreagă şi în NATO. Ofensiva Rusiei împotriva Occidentului, construită pe strategii ale subversiunii şi manipulării pe termen lung şi la nivele înalte de decizie, a dat rezulate care întrec cu mult aşteptările iniţiale. Greu de văzut de unde ar putea rezulta resorturile politice interne, capabile să o mai întoarcă din drum, în afara, desigur, a unui eşec internaţional masiv, a unui şir de înfrîngeri de valoare şi cu dimensiuni strategice.

Aproape inutil să o mai spunem, atît este de evident: Europa, în structura politică actuală, cu sau chiar fără consumarea brexitului, nu are cum, de unde, să genereze energia necesară unei restructurări semnificative în politica internaţională şi în mediul său de securitate. Desigur, cu excepţia faptului că ar dori să contribuie la înrăutăţirea masivă a situaţiei. Asta se poate realiza cu relativ puţin efort!!!

Cît despre China, chiar în condiţiile creşterii semnificative a statutului său de putere internaţională, economică în primul rînd şi secundar militară, contribuţia sa la securitatea colectivă rămîne o ecuaţie cu foarte multe variabile neprecizate. În paradigma actuală, se află în teren minat pe toate cele trei laturi ale triunghiului de putere care o încadrează: SUA, Rusia, Europa. Iar, atingerea capacităţii de a structura o paradigmă nouă şi de a o impune la nivel global nu reprezintă un obiectiv credibil, realist, pentru actuala generaţie. Poate peste alte două sau trei, dacă.....!

Opinia Cititorului ( 34 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cercetători români ai domeniului consideră că globalizarea

    este un factor major al realizării securităţii naţionale şi regionale şi că 

    aceasta din urmă nu poate fi asigurată pe deplin fără a asigura mai 

    întâi securitatea planetară. Pericolele viitorului au un singur lucru în

    comun: ele nu respectă frontierele naţionale.  

    1. securitate cooperativa

    Securitatea complexa trebuie integrata in implementarea fiecarei politici si in teoria integrata a cunoasterii, in cercetare.

    Guvernanta umana pentru securitate umana sa fie numitorul comun integrator la nivel planetar. Acest raspuns a ponit de la intrebarea pe care mi-ati pus-o la un examen oral. Va multumesc pentru aceasta intrebare, care m-a invitat la reflectie si cercetare in 1997. Religia bahai m-a ajutat sa obtin acest raspuns, inspirata de cunostintele acumulate de-a lungul vremii.... 

    ... maidane, colorate, primaveri arabe, regimuri shimbate ... si toate pictate ca libertate!! ... asta nu-l prea aduce pe om mai aproape! ... vorbiti de securitate colectiva intr-o lume in care razboiul reprezinta o forma de investitie!!! ... securitatea cui?! a investitiei?! (este europa mai sigura?!) ... filosofia "war is good for economy" nu poate genera solutii "win-win" ... "undeva" trebuie "ingropate" procesele distructive - neeconomice dealtfel ;) ...

    Nu stiu de ce dar Trump este "omul negru" de pe timpul campaniei electorale in urma careia a iesit castigator. Acest "om negru", cu politica sa, a pozitivat situatia economica a SUA ( pe parametrii somaj, balanta comerciala etc.). Aceasta il face de departe candidatul cu cele mai mari sanse la alegerile viitoare.

    La intalnirea de la BCU despre prioritatile presedintiei Romaniei la CUE, in domeniul Comertului am intrebat ce poate face UE pentru a nu importa modelul SUA si al Rusiei in ceea ce priveste alegerea variabilei puterii. UE trebuie sa ramana o putere soft nu hard, ce trebuie sa faca UE pentru a nu mai avea razboaie economice si financiare, ca sa nu mai vorbim de cele de foc.!...UE trebuie sa devina o federatie europeana si sa se transforme in una mondiala. Comisarul european a incercat sa...

    Achtung, Achtung!

    Fara Codita si Salomeea nu se poate asigura pacea planetara. 

    1. Simbol:UN CONVOI DE MASINI INDREPTINDU-SE SPRE TARIMUL FAGADUINTEI. 

      Explicatie:Exis ta un sentiment ca trebuie sa inaintezi spre idei noi, spre noi cai de a face lucrurile, posibil chiar spre un nou stil de viata, dar nu esti singur. Exista multi altii care impartasesc acelasi impuls. A porni intr-o noua aventura. 

      Esenta:A te aventura in viata cu tovarasi gindind similar. Cautare de noi teritorii.

      Negativ:A abandona calea individuala in favoarea caii comune, mai putin satisfacatoare,... 

    Doctrina cosmoumanista a pacii.

    Apelul Organizatiei natiunilor Unite a Ligii Mondiale Cosmoumaniste catre presedintii statelor, membrii parlamentelor si catre intreaga omenire progresista 

    Asa cum Baha Ulah a scris tuturor conducatorilor de state...iata ca istoria se repeta. a invit sa cititi cartea profesorului Ignatenko: Civilizatia evolutionista, Noul secol de aur al creatorului, Sistemul absolut de conducere a civilizatiei.

    Nu suntem singuri pe lume! Azi am fost fericita sa particip... 

    1. Va invit sa cititi cartea profesorului Ignatenko: Civilizatia evolutionista, Noul secol de aur al creatorului, Sistemul absolut de conducere a civilizatiei.

      Ar trebui angajati astfel de consilieri la nivel de presedintie a fiecarui stat! 

      The presidents of the countries, using these methods, acquire:

      Love and respect of the people. 

      International recognition as a leader of the world community. 

      Perpetual government of the country. 

      Mental and physical comfort. 

      Long active life. 

      The possibility of the most complete self-realization. 

      Powerful psycho-information protection. 

      The ability of formation of psycho-informational programs, their long-range transport and subsequent implementation.

      The indisputable authority of the... 

      THE STATE AND SOCIETY OF THE FUTURE.

      PSYCHO-INFORMATIONA L TECHNOLOGIES FOR THE TRAINING OF LEADERS OF WORLD SPIRITUAL AND INFORMATIONAL ELITE TO GIVE CLUES TO METHODS THAT EXPAND THE SCOPE: 

      Development of socio-psychological management tools. 

      Diagnostics of group and mass phenomena. 

      Forecasting of social development. 

      Achievement of rapid, effective and conflict-free solutions to international problems. 

      Deepening international cooperation and understanding.

      Creation of optimal... 

      ... tehnologia informatiei este cam antispirituala ... stimuleaza doar simturile fizice slabind capacitatile psiho-spirituale ... de ce ar cultiva cineva calitati precum telepatia si/sau empatia ... cand poti trimite un text si un emote - care pot fi total false fata de starea de spirit si/sau starea de fapt?! ... transhuminismul si simgularitatea reprezinta dpmdv. o forma ciudata de misticism materialist ... nascute din visatorie stiintifico-fantastica ... dupa cum vechii egipteni, uitand...

      Informatia este constiinta!..nu e vorba despre tehnologia informatiei! E vorba despre conectare la constiinta colectiva universala de unde ne luam informatiile in miscare cu o anumita viteza!

      ... information tehnology - set de unelte, procese, metodologii si echipamentele asociate pentru colectarea, procesarea si prezentarea informatiei ... atunci ce inseamna: "psycho-informational tehnologieis" si "informational elite"??? ... pe langa aceste intrebari, imi esti inca datoare cu raspunsuri la altele: ... daca vibrez inalt nu mai mor, adica raman constrans materiei? ... mesajele de tip: "simbol", "explicatie", "esenta", "negativ", vin de la o "inteligenta artificiala"? ... ce...

    Nu stiu daca deriva geopolitica a continentelor se va dovedi, dar mai aproape de certitudine ar putea fi deriva Republicii Moldova. Astazi am putea afla! Guru Codita ar fi fost mai credibil daca ar fi anticipat ceva; dupa razboi nu mai avem nevoie de profetiile sale. Nici de aplauzele Salomeei.

    1. Trebuie sa ne concentram cu totii si sa influentam decizia acestor lideri loviti de karma. karma e doar negativa! E nevoie ca noi mentalistii, cei pozitivi, elitele spirituale sa influentam de la distanta sa nu inceapa razboiul! Oricare dintre noi putem sa ne concentram in directia cea buna!

      Noi am reusit sa schimbam vremea zilele acestea, cat a durat seminarul si am reusit sa permitem cursantilor sa vina din toate colturile tarii, la Bucuresti! Am reusit si eu sa fac ninsoarea sa se... 

      Wow! Soarele rasare de la Bucuresti!.

    Cu totii putem deveni conducatori spirituali! Karma noastra trebuie sa fie cat mai scazuta, cat mai putine rele, fara dusmanie, fara lupta, fara agresivitate! Spune prof Ignatenko

    1. Numai cel ce poarta iubire (cu chakra iubirii dezvoltata) poate intra pe portile adevarului.Nivelul de constiinta al iubirii fata de creator si de aproapele tau este reprezentat de culoarea rioz. La curs am realizat de ce de 2 ani ma imbrac mereu in roz. Culoarea roz este dragostea oentru Creator, penteu toate fiintele din Univers. Evolutia omului trebuie sa inceapa prin efortul sau propriu, manifestarea Vointei sale si a Credintei in posibilitatile sale nelimitate.O elita de...

      Tot ce gandim si tot ce facem trebuie sa fie indreptat numai spre Bine. Iubeste-i pe toti, nu-i jigni pe cei suferinzi nici cu fapta, nici cu cuvantul, nici cu gandul. Tine minte ca forta ta se obtine prin activitate spirituala launteica, printr-o viata fara de prihana. Din pacate cei care conduc lumea traiesc in epoca de puatra. Nu stiu ce e informatia si nici savantii nu stiu, sunt la acelasi novel, studiaza doar ce ematerial, desi asta inseamna maximum 1 la suta din sistemul uman si al...

      Nu te lauda cu peterea ta, nu promite nimic, nu plati raul cu tau, nu face rau dusmanilor, vorbeste despre ro de bine, fara a face deosebire intre ei si tine. Va deosebiti de ceilalti numai prin bunatate si rabdare nelimitata.

      Pai daca ce-a mai rapida forma de transmitere a informatiei este metoda mentala, de ce mai pierzi dumitale timpul pe site-uri de stiri?

      Eu comunic mental cu cel care a scris articolul astfel! Metoda de conectate in scopul comunicarii! Mai mult doresc sa va dau si voua informatii pe care le primesc mental!... Scopul este crearea unei civilizatii planetare, e informatie primita de la constiinta suprema! Poate ca si voi o primiti... daca nu reusim sa armonizam rezonanta Schuman cu universul riscam o catastrofa la nivel planetar datorat karmei locuitorilor planetei! Armonizarea se face prin bunatate!

    ... gandurile frumoase nu vor salva europa!!! (si nici lumea!!!) ... n-aveti nevoie de oameni care sa gandeasca "frumos" ... aveti nevoie de oameni care sa gandeasca "practic" ... in deriva sunt mintile "sus" puse... degeaba!!! ...

    1. Si mintile dus puse potfi influentate de mentalisti! Hitler s-a sinucis pt ca Matajee impreuna cu alti brahmani su meditat!... stiu ssta de la maestrul meu spiritual din India, crescut 24 de ani in ashram la Ponticherri. El avea viziuni ale trecutului si viitorului. Prima mea intalnire cu el a fost 1997, dupa sosirea din India, atunci am fost si i-am spus visul meu! Mi-a confirmat ca si el a avut acest vis si mi-a descris locul, denumirea localitatii. Uitasem de asta di in 3001 am ajuns la...

      ... sinuciderea lui hitler era irelevanta in acel moment ... zeci de milioane de oameni ucisi ... localitati disparute de pe fata pamantului samd. ... repet, gandurile frumoase nu au salvat europa! ... au fost armatele aliate cele care l-au "calmat" pe hitler! ... eviti raspunsurile directe si vorbesti foarte mult despre tine ... in general, elitismul (fie materialist, fie mistic) este problematic ... in sprecial cand este autodeclarat!!! ...

    Cand am fost sa ii expun visul meu profesorului Ignatenko am aflat ca visul e comun cu al meu si al bahailor referitor la civilizatia mondiala a pacii! Elitele politice trebuie formate di reformate.. daca decidentii preznti si viitori vor fi buni, intelepti, frumosi vor crea o societate in armonie cu interiorul lor si al nostru! Lumea e schizofrenica, intrata in deriva pt ca nu cunoastem adevarata noastra natura, nu ne cunoastem pe noi insine! Daca ne conectam cu totii la constiinta...

    Aceat sistem spiritual moral, educational-pedagogic si de iluminare va contribui la trecerea treptata a omenirii spre utilizarea doar a informatiei evolutioniste, subtil-materiale si prosier-materiale, care sa contribuie la un nou model de gandire pozitiv, la emotii, vorbire si actiuni pozitive, la un grad duperior de spiritualitate, intuitie, intelect si prelungire a vietii active a omului, toate acestea determinand crearea conditiilor pentru nasterea unei noi culturi Cosmoumaniste a...

    Salomeea, inscriete si candideaza la presedintie; mediteaza profund si vei vedea ca ajungi presedinte! meditezi in continuare cerand binele si bunastarea Romaniei/romanilor, totul va fi ca in Tiganiada, vor fi munti de mamaliga si rauri de lapte.

    La ce am putea spera mai mult?. Lumineaza-ne. 

    1. Simbol:O MAMA ISI CONDUCE COPILASUL, PAS CU PAS, IN SUS PE TREPTE. 

      Explicatie:Aceasta ilustreaza o situatie cind cineva trebuie sa-i ajute pe cei mai putin experimentati, sau chiar mai putin evoluati, pentru a depasi dificultatile si a urca pina invata sa se adapteze si sa inteleaga. Te poti gasi, in aceasta situatie, fie in rolul celui experimentat, fie in rolul celui fara experienta, sau e posibil sa descoperi ca mama dinlauntrul tau ghideaza copilul din tine.

      Esenta:Copilul din tine. 

      Civilizatia evolutionista Noul Secol de Aur al Creatorului. Alfabetul spiritual- informational al vietii. Sistemul absolut de conducere a civilizatiei. Doctrina Cosmoumanista a Pacii a profesorului A. A. Kloss Ignatenko este destinata pedagogilor, medicilor, psihologilor, bio-informaticienilor, psihologilor, psihoterapeutilor, psihofizicienilor, sugestologilir, informatiologilor, activistilor vietii sociale si politice si tuturor celor care vor da se autocunoasca mai bine si sa inteleaga...

      La sugestia sefului meu de unitate de la Comisia Europeana am canditat in 2007 la europarlamentare. El e tot bahai ca si mine... Noi bahaii nu avem voie sa facem politica.. politica divide oamenii, nu ii uneste. Eu eram din partea societatii civile. Pe forum am vazut ca am dat clasa unei europarlamentare. Nu a stiut sa raspunda inei intrebari simple legate de cooperarea intarita, conform Tratatului de la Lisabona... Nu e suficient sa ai cunostinte si competente trebuie sa respecti principiile...

      Multumesc; ne-ai luminat, mama.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb