George Ciamba a participat la Summit-ul Economic Euro-Asiatic

Elena Deacu
Companii / 9 aprilie 2015

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat în perioada 7-9 aprilie 2015, la Istanbul, la Summit-ul Economic Euro-Asiatic, cu tema "Capitalismul intelectual şi economia de reţea" (Intellectual Capitalism and Network Economy).

Principalele subiecte de dezbatere au vizat reconstrucţia "Drumului Mătăsii", ca punte economică între cele două continente, aspectele financiare şi economice în realizarea acestui obiectiv, rolul telecomunicaţiilor, tehnologiei informaţiei, energiei, transporturilor şi logisticii în întărirea cooperării economice dintre Europa şi Asia, egalitatea şi combaterea discriminării.

Secretarul de stat George Ciamba, care a participat în calitate de intervenient principal în cadrul panelului "Drumul Mătăsii: Energie, Economie şi Finanţe", a salutat organizarea dezbaterilor, în cadrul actualei ediţii a summit-ului, sub egida conceptului de economie de reţea, cu accent pe iniţiativele destinate reconstrucţiei Drumului Mătăsii, ca un cadru comun de realizare a unor proiecte menite a aduce împreună Estul şi Vestul, Europa şi Asia.

A exprimat interesul României de a participa la dezvoltarea de proiecte strategice din punct de vedere economic, care pot contribui substanţial la facilitarea comerţului şi a cooperării economice, în special cu economiile emergente din Asia.

Din perspectiva României, cele trei sectoare care pot contribui major de dezvoltarea arhitecturii Noului Drum al Mătăsii sunt transporturile, energia şi tehnologia informaţiei.

În ce priveşte sectorul transporturilor, secretarul de stat George Ciamba a arătat faptul că un rol esenţial în dezvoltarea cadrului de cooperare economică îl reprezintă realizarea interconectărilor necesare, un rol important revenind proiectelor de dezvoltare a reţelelor intermodale de transport, de interconectare a reţelelor transeuropene cu cele internaţionale şi de dezvoltare a modalităţilor de transport care sprijină protecţia mediului, prin contribuţia adusă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

A arătat, în context, faptul că în anul 2014, România a deschis o nouă conexiune maritimă între Ilychevsk (Ucraina) - Constanţa (Romania) - Batumi (Georgia), care asigură o legătură eficientă cu coridorul TRACECA şi care va deschide noi perspective şi va crea noi condiţii pentru creşterea atractivităţii acestui coridor. Totodată, în cursul anului 2014, România a devenit al şaselea stat parte la serviciul internaţional Viking Train, care conectează Marea Baltică de Marea Neagră, contribuind astfel la dezvoltarea acestui coridor şi, pe cale de consecinţă, la facilitarea transportului de mărfuri între pieţele din Turcia, Balcani şi Europa de Vest.

În domeniul energiei, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat faptul că există numeroase oportunităţi de întărire a legăturilor economice dintre cele două continente, atât în domeniul gazului - prin realizarea proiectului Coridorului Sudic sau al creării sistemului de transport al gazului din regiunea caspică, cât şi în domeniul electricităţii, unde România este un important producător şi, cu infrastructura necesară, are potenţialul de a deveni un important exportator pentru partenerii externi.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat, de asemenea, sprijinul României pentru crearea, la nivel european, a unei Uniuni Energetice, axată, cu precădere, pe realizarea proiectelor de infrastructură, inclusiv a interconectărilor pentru electricitate şi gaze şi realizarea unei pieţe interne a energiei deplin funcţională. A arătat că, din perspectiva României, un rol deosebit de important pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică îl reprezintă utilizarea resurselor indigene şi a tehnologiilor care generează emisii reduse de carbon.

Totodată, a subliniat faptul că un element important al dezvoltării acestui sector şi al cooperării economice în domeniu îl reprezintă crearea şi consolidarea unui mediu investiţional atractiv, în special la nivelul Comunităţii Energetice Europene, prin utilizarea adecvată a tuturor mecanismelor şi instrumentelor de finanţare disponibile la nivel naţional, european şi internaţional.

În ceea ce priveşte tehnologia informaţiei, ca factor de facilitare a cooperării şi dezvoltării relaţiilor comerciale, secretarul de stat George Ciamba a exprimat interesul României pentru viitoarea strategie europeană în domeniu, anunţată de Comisia Europeană pentru primul semestru al acestui an. A arătat că, din perspectiva României, este esenţial ca viitoare strategie europeană să identifice principalele provocări şi să propună soluţii concrete şi adecvate pentru crearea unei pieţe digitale unice dinamică, sigură şi atractivă.

În încheiere, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat că Drumul Mătăsii reprezintă o oportunitate pentru atragerea de investiţii şi pentru asigurarea accesului la un important nucleu al inovării şi al avansului tehnologic, reprezentat de piaţa asiatică. A arătat, totodată, interesul României de a participa la realizarea proiectelor aferente revitalizării Drumului Mătăsii care au ca obiectiv mobilitatea mărfurilor, serviciilor şi persoanelor, în conformitate cu principiile economiei de piaţă libere şi cu regulile europene şi internaţionale în domeniul comerţului şi transportului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb