GEORGE RISTEA, REPREZENTANT ARDA: "Legea redevenţelor, la apele de izvor, va majora preţurile de la raft"

A consemnat Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2018

"Legea redevenţelor, la apele de izvor, va majora preţurile de la raft"

"Diferenţa dintre redevenţa prevăzută în legea de la noi, de patru euro/metru cub, şi media europeană, de 0,2-0,3 eurocenţi, este colosală"

"Această taxă va crea concurenţă neloială pentru producătorii de la noi"

(Interviu cu domnul George Ristea, reprezentant al Asociaţiei Române a Dozatoarelor de Apă - ARDA)

Proiectele de lege, privind Legea resurselor hidrominerale şi Legea redevenţei au stârnit nemulţumiri în rândul producătorilor care îmbuteliază apă de izvor şi apă de masă.

Iniţiativa aparţine Ministerului Economiei, iar producătorii spun că redevenţele pe care vor trebui să le plătească, vor duce la o majorare a preţului de la raft pentru apele de izvor şi cele de masă, susţine George Ristea, reprezentant al Asociaţiei Române a Dozatoarelor de Apă (ARDA).

Proiectul Legii redevenţelor prevede ca şi pentru apele de izvor şi pentru cele de masă să se plătească redevenţe de 4 euro/metru cub, către Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

În prezent, această redevenţă se plăteşte doar în cazul apelor minerale, iar pentru apele de izvor, producătorii plătesc o taxă mai mică de patru euro, la Apele Române.

Reporter: Ce se întâmplă, mai exact, cu redevenţele la apă? Unde este scandalul?

George Ristea: Scandalul s-a creat pe marginea celor două proiecte de lege, iniţiate de Ministerul Economiei, şi aici vorbim despre proiectul de lege pentru resursele hidrominerale şi despre Legea redevenţei.

Ministerul Economiei susţine că, astfel, reglementează piaţa şi apele îmbuteliate care se vând pe piaţă, dar acestea sunt, deja, reglementate, la momentul actual.

Legea aceasta nu aduce nimic în plus, nu modifică parametrii de calitate ai apei şi nu aduce modificări nici măcar în privinţa organismelor de control, care rămân Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care se ocupă de calitate, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care se ocupă cu partea de etichetare la raft.

Singura modificare care apare acolo, în textul proiectului de lege, este partea de redevenţe, care se introduce şi la apele de izvor şi la cele de masă.

Având în vedere că nu este o lege care să fie foarte bine pusă la punct şi că ea nici nu a fost aprobată la nivel inter-ministerial, s-au gândit că trebuie să forţeze puţin lucrurile.

Mai mult ca sigur vor scoate redevenţa din Legea resurselor hidrominerale. Au făcut un nou proiect de lege, care se numeşte "Proiect de lege al redevenţelor", care este separat şi cuprinde redevenţele pentru toate tipurile de resurse.

Ambele proiecte de lege au fost retrase. În prima lege a resurselor hidrominerale era prevăzută şi redevenţa, dar acea lege trebuie să respecte o directivă europeană şi, astfel, traseul ar fi fost foarte lung, iar banii nu s-ar fi încasat imediat, aşa că au scos-o de acolo şi au făcut alta separată pe care au aprobat-o local.

Cred că legea aceasta se va aproba, pentru că este o lege simplă şi pentru că avem şi nevoie de bani la bugetul de stat, inclusiv la ministere şi la Guvern, iar toată lumea ştie acest lucru.

Apele de izvor şi de masă nu erau incluse, înainte, pentru că în mare parte, apa de masă cel puţin, este luată de la sursa de aprovizionare a oraşului, apoi filtrată, şi adusă într-un stadiu de potabilitate.

Ele sunt reglementate la nivel european, prin directivă, şi sunt reglementate şi la noi în ţară. Noi plătim doar către Apele Române, cum este şi normal să fie, deoarece este un izvor, o sursă permanent regenerabilă.

Reporter: Este adevărat că există companii care nu au plătit redevenţe, deşi trebuiau să facă acest lucru? Este posibil acest lucru?

George Ristea: La apă este foarte simplu, dacă nu plăteşti, ţi se închide robinetul. Nu ştiu cum se procedează în alte industrii.

Reporter: Cât ar trebui să plătească, acum, cu prevederile noului proiect de lege, cei care îmbuteliază ape de izvor şi de masă? Ar trebui să plătească şi către Apele Române şi către ANRM?

George Ristea: În momentul în care va apărea legea, cred că nu va mai fi către Apele Române.

De principiu, ar trebui să plătim către o singură autoritate, pentru că nu poţi impozita de două ori, nu poţi lua banii de două ori pe aceeaşi sursă, dar Apele Române ar trebui să încaseze banii, aşa ar fi ideal.

Plus că redevenţa care apare acolo este cea mai mare la nivel european. Nu există o redevenţă atât de mare la apele de izvor - cum e la noi, de patru euro pe metrul cub de apă -, din câte ştiu eu, media la nivel european este de 0,2-0,3 eurocenţi. Diferenţa este colosală, plus că sunt şi state care nu plătesc deloc redevenţe la apele de izvor.

Această taxă va crea concurenţă neloială pentru producătorii de la noi, care nu pot să îşi vândă apa atât de ieftin pe cât o vând producătorii din Ungaria sau Bulgaria, spre exemplu, care nu au redevenţe la apa de izvor şi care exportă la noi în ţară. Dacă noi plătim redevenţe, creştem preţul apei şi nu mai suntem competitivi.

Reporter: Dar cum este justificat acest lucru în expunerea de motive?

George Ristea: Nu am văzut expunerea de motive pe proiectul Legii redevenţelor, ci doar pe cea a proiectului Legii resurselor hidrominerale.

Pe noi nici nu ne-au informat că vor scoate redevenţele din proiectul de lege şi că fac o lege separată. Pe legea resurselor hidrominerale, ne-am expus nemulţumirile vis-a-vis de aceasta, dar nu ne-au fost luate în seamă.

În ceea ce priveşte discuţia pe tema timbrului, ea nici nu a existat. Timbrul a apărut în momentul în care ei au publicat legea pe site, dar nu s-a discutat deloc, nici măcar accidental sau adiacent.

Reporter: Va creşte preţul apei îmbuteliate de izvor, dacă vor fi introduse aceste redevenţe?

George Ristea: Preţul apei îmbuteliate va creşte foarte mult şi vor fi foarte mulţi producători care îşi vor închide afacerile, iar asta înseamnă şomaj şi multe altele. Faptul cel mai grav, aici, este că cei mai mulţi dintre ei sunt români.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb