Programul naţional de împădurire a terenurilor degradate nu a funcţionat corespunzător aşteptărilor din cauza faptului că ghidurile de finanţare au fost elaborate "într-un mod defectuos", consideră vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Georgeta Ionescu.
La finalul discuţiilor purtate, ieri, cu reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO), care au organizat un miting de protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Georgeta Ionescu a declarat că autorităţile doresc să găsească soluţii punctuale la problemele cu care se confruntă executanţii lucrărilor din domeniul silvic: "Programul de împăduriri, din păcate, deşi este unul de suflet al Fondului de Mediu, nu a funcţionat aşa cum trebuie şi din cauza faptului că ghidurile au fost elaborate, cu mulţi ani în urmă, într-un mod defectuos şi au foarte multe constrângeri, iar birocraţia este foarte stufoasă. De asemenea, solicitările care se depun la cererile de tragere nu sunt întotdeauna însoţite de documentele potrivit contractului. Dânşii (reprezentanţii APPSS-RO - n.r.) sunt de fapt executanţii. Beneficiarii contractelor sunt primăriile. Nu au întotdeauna aceste primării specialişti în asemenea proiecte, diriginţii de şantier nu sunt în măsură să pregătească toate documentele într-un mod adecvat. Sunt multe neconcordanţe şi neclarităţi şi, de aici, întârzieri la plata cererilor de tragere. Încercăm, printr-o comunicare mai bună şi cu executanţii lucrărilor, să găsim soluţii punctuale la fiecare problemă".
Referitor la faptul că protestatarii au cerut, prin pancarte, "reformarea AFM din temelie" şi demisia presedintelui instituţiei, Istvan Jakab, Georgeta Ionescu a afirmat că acesta a fost numit recent în funcţie şi că o restructurare a AFM ar însemna "într-adevăr nişte programe mai bine gândite şi ghiduri mai responsabile".
"Preşedintele abia a fost numit. Dacă vor să îl demită, ce vor să pună în loc? Demisie doar de dragul demisiei. Restructurarea înseamnă să avem într-adevăr nişte programe mai bine gândite şi ghiduri mai responsabile, dar din păcate programele în derulare funcţionează în baza ghidurilor vechi emise în anii 2009-2011. Situaţia este critică în unele dintre aceste ghiduri dat fiindcă, de exemplu, cel din 2009 nu doar că nu este foarte bine croit, dar a fost şi abrogat în 2010, cu precizarea că toate prevederile sale se aplică în continuare contractelor încheiate în baza lui. Vă daţi seama ce haos. E greu să încerci să repari din urmă toate aceste deficienţe în forma contractelor încheiate şi care nu pot însă să fie modificate", a mai precizat Georgeta Ionescu pentru Agerpres.
La rândul său, Dan Popescu, unul dintre cei patru reprezentanţi ai APPSS-RO la discuţiile purtate cu secretarii de stat din cadrul MMAP Erika Stanciu şi Raul Pop şi cu preşedintele şi vicepreşedintele AFM - Istvan Jakab, respectiv Georgeta Ionescu, a susţinut că "ziua de azi a însemnat un pas înainte" în deblocarea programului de împădurire.
Dan Popescu a spus: "Este prima dată când reuşim să obţinem, cât de cât, termene de deblocare sau termene de verificare, însă, până nu vedem că situaţia se rezolvă, nu putem spune că acţiunile noastre s-au încheiat. În continuare noi susţinem că sunt în pericol cele 7.000 de hectare (de fond forestier - n.r.). O parte dintre decidenţi, cel puţin la nivel de secretar de stat, au început să îşi dea seama că, dacă suntem ascultaţi, suntem profesionişti şi că venim cu ajutor către ei şi că nu le punem piedică. Deci, putem să spunem că, totuşi, ziua de azi a însemnat un pas înainte, un pas mic, dar totuşi este un pas. Important este în special faptul că am putut să mobilizăm atâţia oameni care au, la un moment dat, un cuvânt de spus în derularea programului şi să punem o ordine normală, sănătoasă, care va trebui însă urmată de nişte modificări ale unor norme interne ale lor (ale autorităţilor - n.r.)".
Popescu a adăugat că APPSS-RO a primit autorizaţie pentru o nouă acţiune de protest la sediul Ministerului Mediului, marţea viitoare.
"Dacă până vineri autorităţile nu se ţin de cuvânt cu anumite termene, este posibil să venim şi marţi, fiindcă au mai fost cazuri în care s-au pus termene şi nu s-au ţinut de ele. (...) Am primit autorizaţie şi pentru săptămâna viitoare, dar noi nu ţinem să venim, că noi nu vrem să venim. Noi ar trebui să stăm acolo, să muncim, să facem împăduriri, nu să stăm la Bucureşti ca să luptăm pentru programul de împăduriri", a subliniat Dan Popescu.
APPSS-RO a organizat ieri, între orele 11:30-14:00, un miting la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), protestând faţă de disfuncţiile existente în sistemul de implementare a proiectelor de reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate şi pentru a atrage atenţia asupra faptului că situaţia actuală ar putea conduce la distrugerea a 7.000 hectare de plantaţii şi a 35 de milioane de puieţi forestieri, ceea ce ar afecta atât producătorii de puieţi forestieri, cât şi firmele executante care "vor intra în faliment, iar sute de muncitorii vor intra în şomaj".
Pe pancartele protestatarilor s-au putut citi mesaje precum "Silvicultura se face cu silvicultori, nu cu AFM", "Noi plantăm păduri, nu le tăiem", "Inacţiunea MMAP şi AFM, ameninţare la adresa securităţii naţionale", "AFM şi MMAP, duşmanii pădurilor", "Reformarea AFM din temelie", "Demisia preşedintelui AFM" sau "Aţi promis dialog şi transparenţă, am primit indiferenţă".