Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă joi seara în Georgia, pentru a protesta din nou împotriva proiectului de lege controversat asupra "influenţei străine", dorit de guvern, relatează AFP.
Spre deosebire de zilele precedente, manifestanţii s-au adunat în două locuri diferite: în faţa Parlamentului, locul tradiţional pentru manifestaţii, şi în Piaţa Eroilor, unde se înalţă un monument în memoria soldaţilor georgieni morţi în luptă.
Manifestanţii au blocat drumul ce duce spre această piaţă şi poliţia a arestat mai mulţi dintre ei, făcând uz de gaze lacrimogene, la fel ca în seara precedentă. În semn de solidaritate cu persoanele arestate, manifestanţii care se aflau în faţa parlamentului au defilat spre Piaţa Eroilor.
Protestatarii au scandat "Nu Rusiei!" şi au afişat pancarte cu feţele deputaţilor din partidul puterii Visul Georgian, calificaţi drept "trădători".
Acest proiect de lege, adoptat miercuri în a doua lectură, este inspirat de o legislaţie rusă utilizată de ani de zile de Kremlin pentru a persecuta vocile disidente.
Detractorii textului, criticat de Uniunea Europeană şi SUA, consideră că acest proiect de lege va afecta ambiţiile acestei foste republici sovietice de a adera la UE. Ei acuză Visul Georgian că face jocul Rusiei.
Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut joi "retragerea" proiectului le lege. "Le cer autorităţilor georgiene să retragă acest proiect de lege şi să angajeze un dialog, în special cu societatea civilă şi cu media", a afirmat Volker Turk într-un comunicat, estimând că "a califica ONG-urile şi media ce beneficiază de finanţări străine drept 'organizaţii care acţionează în interesul unei puteri străine' constituie o ameninţare serioasă pentru drepturile privind libertatea de exprimare şi de asociere".
În zilele precedente, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului din Georgia pentru a protesta. Marţi, poliţia a dispersat mulţimea cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc şi a arestat circa 60 de persoane.
Dacă această lege va fi adoptată, ea va cere ca orice ONG sau organizaţie mediatică ce primeşte peste 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze ca "organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine".
La rândul său, guvernul de la Tbilisi asigură că această măsură este menită să oblige organizaţiile să dea dovadă de mai multă "transparenţă" asupra finanţărilor lor.
O primă versiune a textului fusese abandonată anul trecut după manifestaţii stradale de amploare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 00:20)
Ce este rusesc nu este iubit nici de ruși dar mite in străinătate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 13:01)
Mai bine ai pune mana pe carte sa inveti sa scrii ,,,,,dar mite ?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 12:57)
sint ongistii care nu mai primesc bani de la Soros , normal sa fie nemultumiti .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 13:22)
Georgia are o lege identica cu cea din SUA. Sa citim ce ne explica guvernul american despre natura legii FARA, la fel ca cea din Georgia.
The Foreign Agents Registration Act (FARA) is a United States law that requires certain agents of foreign principals who are engaged in political activitieso rother activities specified under the statute to make periodic public disclosure of their relationship with the foreign principal, as well as activities, receipts, and disbursements in support of those activities.
The central purpose of FARA is to promote transparency with respect to foreign influence within the United States by ensuring that the United States government and the public kn ow the source of certain information fr om foreign agents intended to influence American public opinion, policy, and laws, thereby facilitating informed evaluation of that information