Parlamentul german a abrogat vineri, o lege din perioada nazistă care limita informaţiile cu privire la avort şi care a dus la condamnarea mai multor medici ginecologi, informează news.ro.
Controversatul paragraful 219a din Codul Penal, adoptat în 1933, la scurt timp după ce Adolf Hitler şi-a asumat puterile depline, a interzis "reclamele" cu privire la întreruperea voluntară a sarcinii (avortul). Medicii care detaliau ce metode de avort au folosit riscă "până la doi ani de închisoare sau amendă".
Partidele de coaliţie de la guvernare, Social Democraţii (SPD), Verzii şi Liberalii (FDP), au votat în favoarea eliminării interdicţiei, în timp ce Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi extrema dreaptă (AfD) au votat împotrivă.
"Este timpul" să abolim această lege, a declarat ministrul liberal al Justiţiei, Marco Buschmann, în cadrul dezbaterilor parlamentare.
El consideră "absurd" şi "depăşită" legea, iar "trolii şi conspiratorii" pot vorbi despre avort, însă medicii nu au dreptul de a informa publicul în mod corespunzător.
Abrogarea paragrafului 219a a fost un angajament al contractului de coaliţie parafat în noiembrie de partidele de la guvernare. Legea adoptată vineri va anula şi amenzile aplicate în ultimii ani medicilor care au furnizat informaţii pe site-ul lor despre avort.
Printre practicanţii urmăriţi penal se numără şi Kristina Hänel, medic generalist din Giessen (vest), care a primit o amendă de 6.000 de euro.
În iunie 2019, doi ginecologi din Berlin, Bettina Gaber şi Verena Weyer, au fost amendaţi fiecare cu câte 2.000 de euro din acelaşi motiv. În acest context, medicii au preferat să elimine toate informaţiile pe această temă de pe site-urile lor şi au refuzat să apară în listele furnizate de planificarea familială.
Confruntat cu nemulţumirile provocate de eşecurile legale ale medicilor, Guvernul fostului cancelar Angela Merkel a decis, la începutul lui 2019, să relaxeze puţin această lege, oferind permisiunea ginecologilor şi spitalelor să avertizeze pe site-ul lor că efectuează avort. Pe de altă parte, a rămas interzis să detalieze ce metode foloseau.
Avortul rămâne o cale presărată cu capcane în Germania, dar un subiect aflat în fruntea luptei pentru drepturile femeii în anii 1970. O femeie care doreşte să facă un avort în primele 12 săptămâni de sarcină trebuie să participe la o consultaţie obligatorie într-un centru autorizat. Obiectivul acestui interviu este "de a încuraja femeia să-şi continue sarcina", potrivit legii.
Cu anumite excepţii (punerea în pericol a vieţii mamei, viol etc.), avortul, al cărui cost poate ajunge la câteva sute de euro, nu este decontat de casele de asigurări de sănătate. Aproximativ 100.000 de avorturi sunt efectuate în fiecare an în Germania, dar tendinţa este în scădere în ultimii ani.