Cancelarul Angela Merkel se întâlneşte astăzi cu oameni de afaceri şi lideri sindicali germani pentru a discuta cum să atragă muncitori calificaţi din afara Uniunii Europene, în condiţiile în care Germania vrea să rezolve problema deficitului de mână de lucru calificată, transmite AP.
Legislaţia care intră în vigoare la 1 martie 2020 va uşura procedurile pentru ca cetăţenii din afara UE să obţină vize pentru a lucra şi a căuta locuri de muncă în Germania. Prevederile care în prezent se aplică absolvenţilor de facultate vor fi extinse şi imigranţilor cu calificări profesionale şi cunoştinţe de limba germană.
Preşedintele Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania, Eric Schweitzer a declarat: "Multe companii din Germania caută în prezent muncitori calificaţi, chiar şi într-o perioadă în care economia încetineşte. Pentru mai mult de jumătate din companii, deficitul de muncitori calificaţi este în prezent principalul risc la adresa afacerilor".
La reuniunea de luni se va discuta care sunt ţările pe care companiile germane vor să se concentreze "şi vom elimina obstacolele birocratice", a declarat la rândul său ministrul german al Muncii, Hubertus Heil. pentru postul RBB Inforadio. Acesta a dat drept exemple procedurile pentru recunoaşterea calificărilor profesionale, cunoştinţele de limba germană şi procedurile de obţinere a vizelor. Heil a subliniat că scopul nu este subminarea salariilor în Germania iar "problema în acest moment nu este aceea că suntem invadaţi ci că nu atragem muncitori calificaţi".
La fel ca şi alte state europene, Germania încearcă să realizeze un echilibru între necesităţile pieţei muncii, o populaţie nativă care îmbătrâneşte şi îngrijorările cu privire la imigraţie.