Germania şi-a pierdut răbdarea cu Spania

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 septembrie 2012

Germania şi-a pierdut răbdarea cu Spania

Michael Meister, CDU: "Premierul spaniol trebuie să spună care este situaţia, nu să ocolească adevărul"

Coaliţia de guvernământ din Germania şi-a exprimat, ieri, exasperarea în privinţa Spaniei, arătând că premierul de la Madrid, Mariano Rajoy, trebuie să se oprească "în a ocoli adevărul" şi să decidă dacă ţara sa are nevoie de un pachet complet de salvare.

"Premierul Spaniei trebuie să precizeze care este situaţia", a declarat, citat de Bloomberg, Michael Meister, purtătorul de cuvânt al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), formaţiunea condusă de cancelarul Angela Merkel. Acesta a menţionat: "Faptul că Rajoy nu face aşa ne arată că premierul spaniol are, în mod evident, o problemă de comunicare. În cazul în care are nevoie de ajutor, trebuie să spună".

Oficialii spanioli nu au făcut vreun comentariu cu privire la cele afirmate de Meister.

Spusele reprezentantului CDU evidenţiază situaţia din Europa, res-pectiv blocajul în eforturile de rezolvare a crizei datoriilor: liderii regiunii nu se înţeleg în privinţa uniunii bancare din zona euro, negocierile privind deblocarea tranşei pentru Grecia nu progresează, iar Spania nu dă un răspuns concret în privinţa nevoii de ajutor financiar extern.

În condiţiile date, preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a avertizat ieri în privinţa "tendinţei de pierdere a sentimentului de urgenţă" în combaterea crizei datoriilor, la trei ani de la izbucnirea acesteia în Grecia.

"Un pachet de sprijin nu poate veni fără condiţii"

Michael Meister a mai declarat că Germania este deschisă pentru acordarea unui pachet de sprijin Spaniei, pe lângă cel destinat recapitalizării băncilor din această ţară, însă acesta nu poate veni "fără condiţii".

Meister a subliniat: "Condiţionalitatea va fi şi trebuie să fie aplicată. Parlamentul german nu va accepta nimic mai puţin. În situaţia în care condiţionalitatea nu se aplică, atunci Irlanda ar putea cere renegocierea termenilor acordului de sprijin, iar Italia ar putea solicita un ajutor parţial, în baza acestor termeni".

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a semnalat că se opune unei solicitări de ajutor din partea Spaniei. În opinia sa, pachetul de 100 de miliarde euro convenit de Spania cu liderii europeni, pentru recapitalizarea sectorului bancar, este suficient.

Tot săptămâna trecută, liderul Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat că zona euro va impune "condiţii foarte dure" Spaniei în schimbul unui eventual ajutor financiar. Afirmaţia sa a venit după ce vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a afirmat că Madridul va lua în considerare un plan de salvare în cazul în care condiţiile impuse vor fi acceptabile.

Euro a scăzut cu 0,6% ieri, la ora 10.18, pe piaţa din New York, la 1,2902 dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb