Germania şi Franţa cer interzicerea vânzării în lipsă în Uniunea Europeană

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2010

Germania şi Franţa cer interzicerea vânzării în lipsă în Uniunea Europeană

Germania şi Franţa au solicitat Comisiei Europene să ia în considerare interzicerea vânzării în lipsă (short selling) a acţiunilor şi a obligaţiunilor suverane tranzacţionate în Uniunea Europeană, o manifestare de solidaritate care ar putea atenua temerile privind recentele fisuri între Paris şi Berlin. Într-o scrisoare comună dată publicităţii ieri, citată de Agerpres, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, au cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, accelerarea ritmului reformelor financiare.

Bruxelles-ul ar trebui să accelereze eforturile de a impune controale mai stricte pentru CDS (instrumente financiare derivate pentru transferul riscului de credit) şi vânzarea în lipsă a acţiunilor şi obligaţiunilor. Vânzările în lipsă au fost criticate în repetate rânduri de la debutul crizei financiare, fiind suspendate sau limitate de mai multe ori pe marile pieţe financiare din lume.

"În special credem că este imperativ să îmbunătăţim transparenţa vânzărilor în lipsă a acţiunilor şi obligaţiunilor, mai ales a obligaţiunilor de stat. Acţiunile Comisiei Europene ar trebui, de asemenea, extinse spre interzicerea < naked short selling >-ului acţiunilor şi obligaţiunilor de stat tranzacţionate în Uniunea Europeană", se arată în scrisoarea liderilor din Franţa şi Germania.

Săptămâna trecută, Guvernul german a aprobat un proiect de lege care extinde interdicţia vizând vânzarea în lipsă (naked short selling) la toate acţiunile tranzacţionate în Germania. În urmă cu trei săptămâni, Autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german, BaFin, a şocat pieţele financiare, după ce a anunţat interzicerea short selling-ului (vânzarea în lipsă) de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro şi a acţiunilor primelor zece mari companii financiare germane. Conform proiectului de lege aprobat de Executivul german, "vânzarea în lipsă a acţiunilor şi obligaţiunilor statelor din zona euro care sunt listate pe bursa germană va fi interzisă". Cu toate acestea, Guvernul german a renunţat la o parte din planurile sale iniţiale. Interzicerea derivativelor este acum o opţiune pe care Guvernul "o poate implementa prin decret dacă situaţia o va impune". Anterior, Guvernul german intenţiona să interzică toate derivativele în euro. Renunţarea intervine pe fondul criticilor potrivit cărora nu este întotdeauna clar dacă derivativele sunt destinate pentru operaţiuni de hedging sau nu.

Unii investitori folosesc aceste instrumente pentru a paria pe falimente de ţară:

- Vânzarea în lipsă (short selling) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursă să vândă acţiuni fără a le deţine la propriu, însă trebuie să le "împrumute" de la cineva, de exemplu de la o bancă sau casă de brokeraj cu care lucrează.

- "Naked short selling" - acţiunile sunt vândute fără ca traderul să pregătească întâi "împrumutul", astfel evoluţia la bursă a companiilor care fac obiectul tranzacţiilor devenind negativă în mod artificial, fără a exista siguranţa unor tranzacţii reale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb