Gfk: Inflaţia şi datoria publică frânează relansarea economică în Europa

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2011

Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominată actualmente în special de creşterea inflaţiei şi de cotele înalte ale datoriei publice, potrivit studiului EURO Climate efectuat de GfK pentru primul trimestru 2011.

Studiul oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică, preţurile şi veniturile, precum şi asupra disponibilităţii de cumpărare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România şi Spania. Aceste zece ţări însumează circa 80% din populaţia totală a celor 27 state membre ale UE.

Inflaţia constituie tema dominantă în Europa în această perioadă, potrivit Gfk. Creşterea preţurilor de consum şi costurile ridicate ale benzinei şi ţiţeiului împovărează bugetul consumatorilor europeni. Deosebit de afectată de aceste evoluţii este Marea Britanie, unde inflaţia s-a amplificat de la 3,3% în luna noiembrie a anului trecut la 4,4% în februarie 2011 - chiar dacă între timp s-a înregistrat o uşoară scădere până la cota de 4%. Banca Centrală Europeană a reacţionat recent faţă de creşterea inflaţiei, procedând pentru prima dată de la începutul crizei financiare la o majorare cu 0,25 puncte de bază a dobânzii de referinţă, care a ajuns astfel la 1,25%.

Cea de-a doua problemă majoră o constituie amploarea datoriei publice în diversele ţări, mai arată studiul citat : "A fost necesar, pe de o parte, ca în special ţările europene mari să aloce sume importante pentru Fondul European de Stabilitate Financiară. Pe de altă parte, toate guvernele naţionale au fost nevoite să disponibilizeze masiv fonduri pentru stabilizarea, respectiv stimularea activităţii economice. Actualmente, cea mai ridicată datorie publică în interiorul UE o înregistrează Italia cu 118,9% din produsul intern brut".

În prezent, efectele crizei financiare şi economice continuă să se manifeste în mod foarte diferit în diversele ţări ale Uniunii Europene. În timp ce Germania s-a detaşat pe deplin încă de anul trecut de evoluţia celorlalte ţări europene, alte state, mai ales Spania, Marea Britanie şi majoritatea ţărilor est-europene, resimt încă din plin urmările recesiunii, care este cea mai gravă de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb