Actualizare 21:40 Iohannis speră că discuţiile din viitoarea misiune a FMI vor reflecta progrese mai semnificative
Preşedintele Klaus Iohannis a primit luni, la Palatul Cotroceni, misiunea delegaţiei comune a FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, şeful statului exprimându-şi speranţa că, în contextul viitoarei misiuni a Fondului, discuţiile vor reflecta progrese mai semnificative.
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, preşedintele Klaus Iohannis "şi-a exprimat speranţa că, în contextul viitoarei misiuni a delegaţiei, discuţiile dintre autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale vor reflecta progrese mai semnificative, care să se concretizeze în încheierea cu succes a Acordului".
De asemenea, preşedintele României fost informat de către reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale cu privire la stadiul Acordului cu România şi la concluziile actualei misiuni comune a celor trei instituţii internaţionale.
"Au fost prezentate principalele măsuri privind reformele structurale care au făcut obiectul evaluărilor şi negocierilor cu Guvernul, atât cele asupra cărora s-a ajuns la un acord, cât şi cele asupra cărora urmează să se decidă în lunile următoare", se menţionează în comunicatul Preşedinţiei.
---
Actualizare 19:35
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, luni, că acordul cu FMI este blocat întrucât Guvernul "nu şi-a îndeplinit angajamentele" şi, în plus, "a minţit" în 2014 spunând că are acordul pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze.
"Şi de data aceasta, acordul cu FMI nu se finalizează cu o scrisoare de intenţie pentru că actualul Guvern nu şi-a îndeplinit angajamentele faţă de organismele internaţionale legat de reformele în companii şi nu s-au înţeles legat de calendarul de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze pentru personalul casnic. Aici Guvernul Ponta a minţit: anul trecut ne-a spus că are acord cu CE, că are acord privind amânarea calendarului de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze şi lucrul acesta ni l-au confirmat cei de la CE şi FMI, că Guvernul nu are o aprobare din partea CE", a spus Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor.
El a precizat că în acest moment acordul cu FMI este blocat.
"Sunt nişte puncte de vedere separate. FMI spune că actualul Guvern nu a făcut nimic vizavi de ceea ce s-a angajat, iar Guvernul ne spune că totul e roz. Suntem într-un impas şi pentru România e un lucru rău, pentru că se transmite un mesaj rău pentru creditorii externi, pe pieţele financiare", a spus Ialomiţianu.
El a făcut aceste declaraţii după ce a participat, în calitate de membru al Comisiei de buget, la întrevederea dintre membrii Comisiei şi reprezentanţii FMI, CE şi BM, desfăşurată la Palatul Parlamentului.
---
Actualizare 19:30 Viorel Ştefan: Acordul cu FMI rămâne în aceeaşi stare de suspendare de la jumătatea anului trecut
Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) rămâne în aceeaşi stare de suspendare de la jumătatea anului trecut, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan, la finalul unei dezbateri cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.
"Acordul în sine rămâne în vigoare, iar faptul că nu se semnează o scrisoare de intenţie înseamnă o suspendare temporară până când experţii Guvernului cu experţii instituţiilor internaţionale se vor pune de acord asupra problemelor care nu au fost armonizate în interiorul acestei misiuni. (...) Rămâne (acordul n.r.) în aceeaşi stare de suspendare de la jumătatea anului trecut", a spus Viorel Ştefan, la Palatul Parlamentului.
Acesta a precizat că miza nu este accesarea banilor de la FMI pentru că România este "o mireasă curtată pe piaţa financiară internaţională".
"La finalul dezbaterii, reprezentanţii FMI şi CE au apreciat faptul că România, din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice, şi-a îndeplinit toate obiectivele şi este marele câştig pe care îl avem, constatând, în acelaşi timp, că etapa ce urmează presupune să ne uităm cu mare atenţie pe politica infrastructurii publice având în vedere deficitul de infrastructură publică pe care îl are România în comparaţie cu celelalte ţări europene şi de pe altă parte în domeniul reformelor structurale (...) Miza nu este accesarea banilor de la FMI pentru că România este o mireasă curtată pe piaţa financiară internaţională", a mai afirmat preşedintele Comisiei de buget-finanţe.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 15:45 Ponta, după negocierile cu FMI: "Ministerul Transporturilor va relua privatizarea CFR Marfă"
Ministerul Transporturilor va lansa procedura de selectare a consultantului pentru reluarea procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, a anunţat, astăzi, premierul Victor Ponta, citat de surse din presă.
Prim-ministrul a declarat, după negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială: "Se face selecţia pentru consultant, se porneşte selectarea consultantului".
Şeful Executivului a adăugat că Ministerul Transporturilor va da mai multe detalii pe această temă.
Guvernul a încercat în 2013 să privatizeze CFR Marfă, dar procesul nu a fost finalizat, printre altele pe fondul disputelor între prim-ministru şi preşedintele din acel moment, Traian Băsescu. Victor Ponta a cerut atunci ca vânzarea companiei să fie reavizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condus de Băsescu. La rândul său, Băsescu a solicitat ca Ponta să-şi asume răspunderea pentru privatizare.
În iunie 2013, compania GFR, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, fusese declarată câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. Totuşi, tranzacţia nu a fost finalizată până la termenul-limită de 14 octombrie, din cauză că unele bănci creditoare ale companiei de stat nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar să se pronunţe asupra operaţiunii.
După eşecul privatizării, Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare drastică a CFR Marfă, inclusiv disponibilizarea a 2.500 de angajaţi (circa 30% din totalul personalului).
(V.B.)
---
Actualizare 13:46
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu puţin timp, că Guvernul nu a ajuns la un acord cu delegaţia FMI şi a Comisiei Europene în ceea ce priveşte continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze şi restructurările industriei producătoare de energie pe bază de cărbune.
Domnia sa a explicat că solicitarea delegaţiei CE-FMI se referea la o creştere, din aprilie, "destul de abruptă", de la 53,3 lei/MW la 62 lei/MW, pe care Executivul o consideră "nesustenabilă", potrivit afirmaţiilor lui Ponta.
"Altfel, nu facem altceva decât să închidem sau să acumulăm datorii la CET-uri şi să facem factura pentru anul viitor imposibil de achitat de către oameni. Până la întâlnirea din aprilie, vom veni cu o propunere de calendar sustenabil, realist", a explicat Ponta.
În privinţa discuţiilor privind viitorul industriei producătoare de energie pe bază de cărbune, prim-ministrul a anunţat că solicitările delegaţiei CE-FMI s-au referit la "restructurări masive şi radicale".
Victor Ponta a explicat: "Din punctul nostru de vedere, aceste solicitări nu salvează industria şi locurile de muncă, ci îi trimit pe angajaţi într-o spirală care, în câţiva ani, va duce la reducerea acestui sector. Suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri prin care acest sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică şi pentru dezvoltarea economică şi socială a unor regiuni, nu suntem de acord cu măsuri care să ducă la dispariţia acestei industrii".
(Valentin Busuioc)
---
Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, azi, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, la două ore după ce şeful statului se va adresa Parlamentului, într-un mesaj pe care îl va susţine în plenul reunit al celor două Camere.
Discuţiile preşedintelui Iohannis cu delegaţia comună a FMI şi a Comisiei Europene vor avea loc după ce şi premierul Victor Ponta se va întâlni cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale.
De asemenea, şi comisiile de buget-finanţe din Parlament se vor întâlni, astăzi, cu reprezentanţii FMI, cu care vor discuta despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni.
În negocierile de sâmbătă nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizând preţului gazelor pentru populaţie şi Complexul Hunedoara.
Delegaţia FMI-CE se află la Bucureşti pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma să se încheie în luna septembrie a acestui an.
România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.
Ultima misiune FMI la Bucureşti de evaluare a acordului a fost în luna iunie a anului trecut, când Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fără o scrisoare de intenţie.
Premierul Victor Ponta declara, recent, că România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, el adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea "cu bine" a acordului existent.
O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a mai fost prezentă în România în luna decembrie, însă exclusiv pentru discuţii privind bugetul pe acest an.
1. vrabia malai viseaza.... si FMI scumpirea gazelor
(mesaj trimis de ANARHISTUL în data de 09.02.2015, 16:10)
pai FEMEIA asta URATA de la FMI numai idei nastrusnice are.Pai ea nu-si da seama ca o restere abrupta la gaze pt populatie ar duce la scumpiri in LANTZ___.Daca Impozitele sunt BAU_bau-ul,cresterea preturilor la gaze pt populatie e VAMPIRUL.__ca s-o parafrazez pe madame Lagarde care spunea:"Daca Inflatia e Strigoiul, DEFLATIA e CAPCAUNUL"
2. NU ACORD cu FMI!
(mesaj trimis de ANARHISTUL în data de 09.02.2015, 18:31)
Ia mai da-i incolo si pe astia de la FMI, numai pretentii absurde au: auzi cresterea pretului la gaze, distrugerea unor companiil energetice si concedieri masive.__Sa NU se mai incheie nici un acord cu ei_cu asemenea pretentii si in asemenea conditii!