Pieţele sunt pline de pepeni deja, mulţi fiind vânduţi sub marca Dăbuleni, însă voci din sectorul de legume- fructe susţin că mulţi dintre aceştia sunt, de fapt, aduşi din import, iar cumpărătorii sunt induşi în eroare.
"De abia de acum încolo încep să apară pepenii româneşti. Până în prezent cred că doar 20% din cei de pe piaţă sunt produşi la noi în ţară", ne-a declarat Gheorghe Vlad, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Legune (ACL). Potrivit domniei sale, este foarte posibil ca vânzătorii din pieţe să comercializeze pepenii de import, din ţări precum Grecia, ca produse autohtone. De aceeaşi opinie este şi Aurel Tănase, directorul executiv al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale ProdCom Legume - Fructe, care a atras atenţia că este foarte puţin probabil ca pepenii din piaţă să fie româneşti. "Dacă ne uităm la codiţele acestora, observăm că sunt uscate, ceea ce înseamnă că au fost culeşi de ceva vreme şi, prin urmare, nu au cum să fie autohtoni", ne-a precizat domnia sa.
În Dăbuleni, anul acesta, s-au cultivat pepeni pe 2000 de hectare, iar producţia medie la hectar este în jur de 50-60 de tone, ne-a spus viceprimarul oraşului, Marius Ivănuş. Astfel, producătorii din localitate se aşteaptă la o producţie totală de aproximatov 100-120.000 de tone. Potrivit sursei citate, în prezent zilnic pleacă spre distribuţie în ţară circa 100-200 de tone. Marius Ivănuş a mai precizat că, în pieţele locale, aceştia se vând cu 60-70 de bani kilogramul, iar vânzările merg bine. "În pieţele din ţară, se observă totuşi o putere scăzută de cumpărare, iar vânzările sunt mai reduse comparativ cu alţi ani, după cum mi-au spus producătorii", ne-a mai declarat viceprimarul. Spre comparaţie, în pieţele din Capitală, preţul unui kilogram de pepene variază între 1-3 lei pe kilogram.
Membrii ACL care cultivă lubeniţe, respectiv producătorii din localităţile Gheorghe Doja şi Izvoarele au început recolta acestora abia la sfârşitul săptămânii trecute şi urmează să înceapă livrările către marile lanţuri de magazine, potrivit lui Gheorghe Vlad. Domnia sa ne-a precizat că aceştia vor distribui către retaileri circa 1.500 de tone de pepeni săptămânal, iar preţul la producător este de 80 de bani pe kilogram. Al treilea mare producător de pepene verde din Europa, după Spania şi Grecia, România produce, anual, circa 100 de milioane de pepeni, potrivit estimărilor din piaţă.