Gheorghe Vlad, ACL: "Doar 20% din pepenii de pe piaţă sunt româneşti"

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 iulie 2014

Gheorghe Vlad, ACL: "Doar 20% din pepenii de pe piaţă sunt româneşti"

În Dăbuleni, lubeniţele se vând cu 70 de bani kilogramul, în pieţele din Bucureşti, de la 1 leu în sus

1.500 de tone de pepeni din Gheorghe Doja şi Izvoarele vor fi livrate săptămânal către retaileri

Pieţele sunt pline de pepeni deja, mulţi fiind vânduţi sub marca Dăbuleni, însă voci din sectorul de legume- fructe susţin că mulţi dintre aceştia sunt, de fapt, aduşi din import, iar cumpărătorii sunt induşi în eroare.

"De abia de acum încolo încep să apară pepenii româneşti. Până în prezent cred că doar 20% din cei de pe piaţă sunt produşi la noi în ţară", ne-a declarat Gheorghe Vlad, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Legune (ACL). Potrivit domniei sale, este foarte posibil ca vânzătorii din pieţe să comercializeze pepenii de import, din ţări precum Grecia, ca produse autohtone. De aceeaşi opinie este şi Aurel Tănase, directorul executiv al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale ProdCom Legume - Fructe, care a atras atenţia că este foarte puţin probabil ca pepenii din piaţă să fie româneşti. "Dacă ne uităm la codiţele acestora, observăm că sunt uscate, ceea ce înseamnă că au fost culeşi de ceva vreme şi, prin urmare, nu au cum să fie autohtoni", ne-a precizat domnia sa.

În Dăbuleni, anul acesta, s-au cultivat pepeni pe 2000 de hectare, iar producţia medie la hectar este în jur de 50-60 de tone, ne-a spus viceprimarul oraşului, Marius Ivănuş. Astfel, producătorii din localitate se aşteaptă la o producţie totală de aproximatov 100-120.000 de tone. Potrivit sursei citate, în prezent zilnic pleacă spre distribuţie în ţară circa 100-200 de tone. Marius Ivănuş a mai precizat că, în pieţele locale, aceştia se vând cu 60-70 de bani kilogramul, iar vânzările merg bine. "În pieţele din ţară, se observă totuşi o putere scăzută de cumpărare, iar vânzările sunt mai reduse comparativ cu alţi ani, după cum mi-au spus producătorii", ne-a mai declarat viceprimarul. Spre comparaţie, în pieţele din Capitală, preţul unui kilogram de pepene variază între 1-3 lei pe kilogram.

Membrii ACL care cultivă lubeniţe, respectiv producătorii din localităţile Gheorghe Doja şi Izvoarele au început recolta acestora abia la sfârşitul săptămânii trecute şi urmează să înceapă livrările către marile lanţuri de magazine, potrivit lui Gheorghe Vlad. Domnia sa ne-a precizat că aceştia vor distribui către retaileri circa 1.500 de tone de pepeni săptămânal, iar preţul la producător este de 80 de bani pe kilogram. Al treilea mare producător de pepene verde din Europa, după Spania şi Grecia, România produce, anual, circa 100 de milioane de pepeni, potrivit estimărilor din piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb