GHIDUL INVESTITORULUI Ştim ce este Bursa?

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2008

Bursa de Valori este un sistem complex, instituţionalizat, alcătuit din cel puţin trei sub-sisteme: al negustorilor specializaţi, un corp de norme şi un sistem de echipamente, interconectate, ce asigură înfăptuirea tranzacţiilor cu valori mobiliare, descoperind preţul corect în raport cu cererea şi oferta, şi cu informaţia despre emitent.

La nivel individual, Bursa înles­neşte intrarea "în" şi ieşirea "din" afacere.

La nivel microeconomic, înlesneşte dirijarea capitalului către întreprinderile care merită.

La nivel macroeconomic, piaţa de capital furnizează informaţii în timp real pentru stabilirea de strategii şi politici economice.

Investiţiile de Bursă sunt accesibile tuturor persoanelor care vor să obţină venituri suplimentare. Condiţia necesară investiţiilor de acest fel este ca persoanele interesate să dispună de un bagaj minim de cunoştinţe financiare, de un buget în care veniturile să depăşească cheltuielile (să existe posibilitatea de a face economii pentru investiţiile ulterioare), de dorinţă de informare în acest domeniu şi, nu în ultimul rând, de voinţă.

Foarte adesea, Bursa reia traseul unui montagnerusse din parcurile de distracţii, cu urcuşuri şi coborâşuri rapide. În câştig ies investitorii care anticipează mişcările următoare, vânzând înainte ca acţiunile să scadă şi cumpărând atunci când preţurile sunt jos.

Speculaţiile pe preţ se adresează unei categorii de investitori raţionali, care deţin informaţiile necesare şi sunt dispuşi să-şi rişte economiile ca să obţină profit într-un timp mai scurt decât dacă şi-ar pune banii la bancă.

Cei mai domoli din fire pot să obţină câştiguri pe termen lung investind în acţiunile unei companii profitabile, de la care să primească dividende. Acestea reprezintă o parte din profit, însă investitorii trebuie să ia în considerare că unele companii nu plătesc întotdeauna dividende, preferând să reinvestească profitul pentru venituri şi mai mari la anul.

La rândul lor, companiile se orientează către Bursă pentru a face rost de finanţare. Prin piaţa de capital, companiile dinamice pot obţine bani pentru dezvoltarea afacerilor şi finanţarea unor proiecte de investiţii, având, astfel, la dispoziţie o alternativă mai flexibilă la finanţarea prin credite bancare. Finanţarea pe piaţa de capital se face prin emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni.

Prin cumpărarea de acţiuni, un investitor devine co-proprietarul unei societăţi şi poate avea un cuvânt de spus în privinţa companiei, votând în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor.

Pentru a veni la cota Bursei, companiile trebuie să se conformeze unor cerinţe de transparenţă, având obligaţia să îşi informeze acţionarii despre rezultatele obţinute sau schimbările intervenite în politica de investiţii.

Foarte adesea, bursa reia traseul unui montagne russe din parcurile de distracţii, cu urcuşuri şi coborâşuri rapide.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...bursa de la Bucuresti ofera loc multor manipulari, in general de pret, sub diferite pretexte (de ex asa zisa "criza")... Vezi evolutia AZO din dec 07 si pana azi :))..

    Cine avea cunostinta de unele "interese" azi era performer de cate sute procentuale ! 

    Totusi, merita sa incercati ! ;) 

    BVB este jucaria lui Farmache. Sa nu-i luati jucaria ca face urat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb