Grupul petrolier francez Total SA va înstrăina active de aproximativ 5 miliarde de dolari, în majoritate de pe segmentul de explorare şi producţie, urmărind, pe viitor, să se concenteze pe proiecte care pot face faţă preţului scăzut al ţiţeiului, conform Reuters.
Ieri, compania a raportat scăderea cu 19% a profitului său ajustat net în trimestrul al doilea din 2019, la 2,9 miliarde de dolari, din cauza factorilor de piaţă nefavorabili, precum declinul cotaţiilor ţiţeiului şi gazelor naturale în ultimul an.
Totuşi, compania Total a majorat dividendul interimar pentru trimestrul al doilea cu 3,1%, în ritm anual, la 0,66 euro/acţiune. Total a răscumpărat acţiuni de 760 de milioane de dolari în trimestrul al doilea. Pentru întregul an curent, societatea are în plan să răs-cumpere titluri de 1,5 miliarde de dolari.
"Pieţele au rămas volatile, în timp ce cotaţia ţiţeiului de tip Brent a înregis-trat o medie de 69 de dolari pe baril în trimestrul al doilea, cu 9% mai mare faţă de trimestrul precedent, însă preţurile gazelor naturale au scăzut cu 36% în Europa şi 26% în Asia", a declarat preşedintele - director executiv al Total, Patrick Pouyanne.
Total a menţionat că strategia sa privind operaţiunile viitoare este completată de vânzarea de active care depind de un preţ mare al ţiţeiului şi gazelor, precum activele mature din Marea Nordului (înstrăinate recent).
Pouyanne a subliniat: "Această politică activă de gestionare a portofoliului va continua cu vânzarea de active în valoare de 5 miliarde de dolari în perioada 2019-2020, majoritatea provenind din segmentele de explorare şi producţie".
Conform Total, piaţa petrolieră globală s-a menţinut volatilă la începutul trimestrului al treilea, existând incertitudini legate de creşterea cererii de profil.
Totuşi, compania a precizat că marjele obţinute din operaţiunile de rafinare din Europa, deşi sunt volatile, au crescut luna aceasta, iar operaţiunile de profil, inclusiv cele de distribuiţie a benzinei ar trebui să aibă beneficii în urma reluării activităţilor unităţii Grandpuits din Franţa, respectiv a rafinăriei Leuna din Germania.
Pentru întreg anul curent, compania îşi menţine ţinta de investiţii organice de aproape 14 miliarde de dolari.
Total a informat că producţia sa va spori cu peste 9% anul acesta, în baza accelerării proiectelor lansate în 2018, respectiv a celor inaugurate în 2019: Kaombo Sul din Angola şi Culzean din Marea Britanie. Urmează lansarea proiectelor Johan Sverdrup din Norvegia şi Iara 1 din Brazilia.