GINA HASPEL: "CIA nu va recurge la tortură"

M.D.
Internaţional / 9 mai 2018

"CIA nu va recurge la tortură"

CIA nu va relua programul interogatoriilor introdus după atentatele de la 11 septembrie 2001 şi asimilat torturii, chiar dacă preşedinte va cere acest lucru, a dat asigurări astăzi, în Congres, Gina Haspel, aleasă să conducă Agenţia Centrală americană de Informaţii, relatează AFP.

"Pot să vă asigur de angajamentul meu personal şi fără rezervă că sub conducerea mea, CIA nu va relua un asemenea program de interogatoriu şi detenţie", a declarat ea înr-o comisie senatorială, în contextul în care a fost implicată în interogatorii în care presupuşi militanţi Al-Qaida au fost torturaţi în 2002.

"Codul meu moral este solid. Nu voi permite CIA să continue activităţi pe care le voi considera imorale, chiar dacă ele erau tehnic legale. Nu voi permite deloc", a dat ea asigurări, după ce un senator a întrebat-o dacă se va supune unui ordin al preşedintelui în acest sens.

Ginal Haspel a amintit că practicile folosite la acea vreme erau interzise de Codul militar de conduită, care serveşte în prezent drept referinţă legislaţiei prin care s-a abrogat autorizarea procedării la interogatorii în forţă dată de administraţia Bush.

Haspel, care a petrecut 33 de ani în cadrul agenţiei cu sediul la Langley (Virginia), a provocat o polemică din cauză că a condus, vcel puţin o parte a lui 2002, o închisoare secretă a CIA în Thailanda, unde deţinuţi suspectaţi că făceau parte din Al-Qaida au fost torturaţi frecvent.

Aceste interogatorii includeau simulări ale înecului ("waterboarding"), interzise de fostul preşedinte democrat Barack Obama.

"Privind în urmă, este clar (...) că CIA nu era pregătită să desfăşoare un program de detenţie şpi interogare", a recunoscut ea, astăzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb