Cotaţia petrolului a urcat şi ieri, la Londra şi New York, menţinându-se la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în contextul intensificării violenţelor din Libia, care ridică semne de întrebare cu privire la livrările de ţiţei din regiune.
Cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în aprilie a urcat cu 73 de cenţi (1,5%) la ICE Futures Europe din Londra, ajungând la 106,47 dolari/baril. Luni, preţul a crescut cu 3,1%, la 105,74 dolari/baril. Acesta a fost cel mai mare preţ de închidere atins după data de 22 septembrie 2008. Potrivit estimărilor "Goldman Sachs Group" Inc., cotaţia petrolului Brent ar putea fi de 105 - 110 dolari barilul în săptămânile viitoare, dacă incertitudinile se vor menţine pe piaţa de profil.
La New York Mercantile Exchange, preţul ţiţeiului cu livrare în martie a crescut cu 5,30 dolari (6,2%) la ora 09.55, ajungând la 91,50 dolari/baril. Cotaţia ţiţeiului cu livrare în aprilie a urcat cu 6,90 dolari (7,7%), la 96,61 dolari. Anterior, aceasta atinsese 98,48 dolari barilul.
Analiştii arată că Libia este un important exportator de petrol, în special către Europa, iar temerile sunt tot mai mari cu privire la răspândirea violenţelor în ţările din Golf.
Libia este al optulea producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a livrat pieţei 1,59 milioane de barili/zi în ianuarie.
• SUA cer majorarea producţiei la nivel mondial
Statele Unite le cer statelor producătoare de petrol, inclusiv celor din OPEC, să majoreze producţia, ca răspuns la recenta creştere a preţurilor de pe piaţa de profil. Secretarul american adjunct al Energiei, Daniel Poneman, a declarat ieri, la Ryad: "Credem că un răspuns corespunzător la aceste preţuri mari este majorarea producţiei", a spus Poneman, subliniind că atunci când producătorii îşi vor aduce marfa pe pieţe, preţurile vor scădea.
În opinia oficialului american, toţi producătorii de ţiţei trebuie să răspundă acestei situaţii.
Două nave de război iraniene au traversat, ieri, Canalul Suez, ajungând în Marea Mediterană, potrivit oficialilor egipteni. Aceştia au declarat: "Vapoarele au intrat în Canalul Suez, la ora locală 05:45".
1. Ede munca!
(mesaj trimis de John Derreck în data de 23.02.2011, 09:39)
Inca de acum doua luni scriam parca tot la coada unui articol din Bursa ca pretul titeiului va creste. Nu am vazut nici o reactie pe piata romaneasca, nu a crescut cantitatea de titei importatata. Mai scriu o data. Pretul titeiului a luat-o la deal se duce catre 200 USD/baril.In general vor creste preturile la toate materiile prime inclusiv la materiile prime alimentare. Este momentul ca marile companii si statul sa-si umple magaziile cu materii prime. Va fi de lucru, se vor solicita produse finite, multe si toate domeniile. Doamne, parca sunt Nostradamus, am o viziune si imi este teama s-o zic, prea a inebunit lumea, prea este zavera in toate colturile lumii si ce liniste este peste ocean.