Grad de absorbţie de 95% pe programul PHARE 2005

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 11 decembrie 2007

România a absorbit fonduri PHARE aferente anului 2005 în proporţie de circa 95 la sută, valoarea acestora ridicându-se la 430 milioane euro, a declarat ieri Răzvan Cotovelea, directorul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), în cadrul "Forumului Civic şi de Afaceri pentru stimularea absorbţiei Fondurilor Europene". "În urma analizelor efectuate până 30 noiembrie 2007, a reieşit că gradul de absorbţie pe PHARE 2005 a fost de 95 la sută. România a accesat, prin fonduri PHARE, 430 milioane euro, în 2005", a explicat Cotovelea. Potrivit reprezentantului MEF, România a absorbit în perioada 1990-2005 fonduri PHARE de circa 2,5 miliarde euro, iar rata medie de contractare a fost de peste 90 la sută, în perioada de referinţă.

Cotovelea a dat asigurări că România nu va pierde fonduri structurale în 2007, întrucât fondurile aferente acestui an pot fi accesate până în 2013. "România are în prezent în trezoreria MEF circa 365 milioane euro, din transferuri UE. În conformitate cu cerinţele europene, aceşti bani vor sta în trezoreria MEF până la aprobarea primelor proiecte din fonduri structurale", a mai spus Cotovelea. Acesta a explicat că există două mari proiecte de mediu (în valoare de 25 milioane euro) şi unul de transporturi (în valoare de 15 milioane euro) care urmează să fie aprobate de Comisia Europeană, după care va fi lansat procesul de achiziţie publică. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat recent că, în 2007, România va primi de la UE circa 1,5 miliarde de euro din fonduri structurale, de preaderare şi prin facilitatea Schengen şi va contribui la bugetul comunitar cu 1,1 miliarde de euro. Pentru 2008, proiecţia ministrului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este de 2,5 miliarde de euro. În primul an de la aderare, Polonia a absorbit doar 0,02 procente din fondurile aferente primului an, Ungaria - unu la sută, Lituania 1,5 la sută, iar Slovenia nu a absorbit nimic. România are un număr de şapte Programe Operaţionale Sectoriale (POS), care reprezintă documente de programare prin care se "implementează" prevederile Cadrului Naţional Strategic de Referinţă: POS "Creşterea Competitivităţii Economice", POS "Transport", POS "Mediu", POS "Dezvoltarea Resurselor Umane", PO "Regional", PO "Dezvoltarea Capacităţii Administrative" şi PO "Asistenţă Tehnică". Până în prezent, România a obţinut aprobarea Comisiei Europene toate cele şapte POS.

În perioada 2007 - 2013, România va beneficia de fonduri structurale în valoare de circa 19,7 miliarde euro din partea UE, dintre care 5,6 miliarde euro pentru sectorul trans­porturilor, circa 5,5 miliarde euro pentru infrastructura de mediu, 3,5 miliarde euro pentru dezvoltarea resurselor umane, iar 2,5 miliarde euro pentru creşterea competitivităţii economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb