Partidul Comunist Chinez va continua să sprijine regimul lui Vladimir Putin din Rusia chiar si în cazul în care acesta ar folosi arme nucleare tactice în Ucraina, potrivit fostului secretar adjunct al Apărării Graham Allison.
"Răspunsul este da", a spus Allison când a fost întrebat dacă China îşi va continua sprijinul faţă de Rusia, indiferent de escaladarea lui Putin.
"Chiar dacă este vorba despre utilizarea de către Putin a armelor nucleare tactice asupra unei ţinte din Ucraina."
Allison, profesor la Universitatea Harvard, a rostit observaţiile în cadrul unei prelegeri din 19 aprilie despre situaţia strategică dintre China, Rusia, Ucraina şi Statele Unite, la Institutul pentru Studii Internaţionale şi Strategice, un think tank axat pe securitate.
El a avertizat că Statele Unite şi China se îndreptau către un "rezultat catastrofal", din cauza rivalităţii lor din ce în ce mai antagonice şi că alianţa în plină dezvoltare a Chinei cu Rusia a complicat securitatea internaţională, având în vedere temerile tot mai mari că Rusia ar putea desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina.
Allison, care a fost membru al Consiliului de Politică de Apărare al Secretarului Apărării din 1985, a avertizat că tensiunile vor continua să se agraveze din cauza lipsei de înţelegere de la Washington cu privire la gândirea strategică a Chinei faţă de Rusia.
"Aşteptaţi-vă ca lucrurile să se înrăutăţească înainte de a se înrăutăţi", a spus Allison:
"Majoritatea oamenilor din Washington încă nu poate accepta faptul că Xi a construit cu Rusia lui Putin o alianţă funcţională care este operaţional mai semnificativă decât majoritatea alianţelor din tratate ale SUA".
Alianţa în devenire dintre Xi şi Putin a fost consolidată pe 4 februarie, odată cu anunţul unui parteneriat "fără limite", pe care China l-a reafirmat ulterior pe fondul invaziei în curs de desfăşurare a Ucrainei de către Rusia.
Allison a spus că cea mai mare provocare ar fi acum să gestionăm cea mai acerbă rivalitate din lume între regimul chinez şi Statele Unite fără un război catastrofal.
Statele Unite trebuie să ia în considerare strategic puterea nucleară combinată atât a Chinei, cât şi a Rusiei în cazul unor ostilităţi militare.
În acest scop, Allison a spus că factorii de decizie ar trebui să se aştepte ca Rusia să devină "închisă în China ca o dependenţă" şi că Xi a făcut "genial" în manipularea şi gestionarea ego-ului lui Putin ca partener junior în acest aranjament. Un aranjament, a argumentat Allison, care ar putea supravieţui acum ambilor lideri.
"Xi a făcut asta... dar acest lucru va instituţionaliza rolul Rusiei ca stat vasal, furnizând practic resurse naturale [Chinei]", a spus Allison.
Allison a spus că ceea ce şi-a dorit cel mai mult conducerea comunistă chineză a fost "neatenţie benignă" din partea comunităţii internaţionale, care i-ar permite să continue să-şi extindă arsenalul nuclear şi constrângerea economică cu mai puţine interferenţe. Ca atare, el a spus că China va folosi Rusia pentru a ţine ochii comunităţii internaţionale ferite de propriile sale acţiuni şi nu va interfera cu niciuna dintre acţiunile agresive ale Rusiei.
Când a fost întrebat dacă China ar putea de fapt să-şi folosească parteneriatul cu Rusia pentru a se substitui Statelor Unite ca cea mai mare putere a lumii, răspunsul lui Allison a fost mai puţin decât optimist.
"Este de imaginat?" spuse Allison. "Din păcate, este."
"Chinezii studiază războiul, mult mai în serios decât noi."
(Scris de Andrew Thornbrooke prin The Epoch Times, preluat in Zerohedge)