Graphein, companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D pentru proiecte de construcţii, se implică în conservarea patrimoniului local şi oferă pro-bono servicii de scanare pentru o serie de monumente istorice şi site-uri arheologice la nivel naţional, potrivit unui comunicat al companiei.
Pe lista monumentelor istorice se află peste 30.000 de monumente istorice. Lista cuprinde atât construcţii propriu-zise, ansambluri de clădiri (cum sunt mănăstirile), sau situri în care sunt cuprinse centre de oraşe sau chiar sate întregi. Printre centrele de oraş monument istoric se regăsesc Cluj şi Sighişoara, iar printre satele monument istoric se regăsesc Viscri şi Sibiel.
Potrivit estimărilor Graphein, în România există peste 30.000 clădiri de patrimoniu. "Toate clădirile monument istoric au nevoie de conservare. Scanarea 3D ajută la transpunerea în format digital a clădirii. Prin scanare am putea aveam măcar o conservare digitală", a declarat Eugen Ursu, CEO şi co-fondator Graphein.
Primul proiect scanat 3D de echipa Graphein este Biserica de lemn din localitatea Butoiu de Sus, județul Dambovița, care este urmat de Castelu Brukenthal, satul Micăsasa, comuna Micăsasa, județul Sibiu, Biserica de lemn hramul "Înălțarea Domnului", satul Budești, comuna Pleșcuța din județul Arad, Mausoleul Csávossy, satul Bobda comuna Cenei din județul Timiș, Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", satul Velești, comuna Murgași din județul Dolj, statuile de pe zidul de incinta al bisericii satul Hilișeu-Horia, comuna Hilișeu-Horia în județul Botoșani.
"Statul român face, puţin câte puţin, schimbări în legislaţie pentru a ajuta clădirile de patrimoniu, dar ritmul de salvare a monumentelor este greoi din cauza finanţărilor insuficiente şi nu de puţine ori a regimului de proprietate incert (din cauza regimului comunist). De aceea, aportul voluntarilor "Ambulanţei pentru Monumente" şi ai celorlalte organizaţii din domeniul patrimoniului este hotărâtor", a declarat Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei Monumentum şi coordonatorul proiectului "Ambulanţa pentru Monumente".
Unul dintre principalele motive pentru care monumentele au nevoie de scanare 3D este că multe dintre clădiri sunt într-un stadiu avansat de degradare, iar scanarea 3D ajută în procesul de luare a tuturor informaţiilor fără a pune în pericol personalul.
De asemenea, Catedrala Notre-Dame din Paris, un monument cunoscut la nivel global, va fi restaurată identic cum era înainte de incendiu mai ales datorită unor scanări 3D anterioare (în caz că o clădire dispare, rămânem măcar cu o copie digitală).
În plus, realizarea releveului ("radiografia" exactă a situaţiei din teren) pe baza căruia se pot face bugetări şi planificări clare ale proiectelor de intervenţie, iar norul de puncte obţinut prin scanare 3D permite realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrică al obiectului de interes.
Mai mult, prin scanări succesive se poate monitoriza clădirea în timp. Datele obţinute pot fi folosite ulterior sub forma de imagini 3D virtuale, existând astfel posibilitatea creării unui muzeu virtual, potrivit comunicatului Graphein.