Graţierea faptelor de corupţie, respinsă

A.S.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Legislatie / 4 mai 2017

Graţierea faptelor de corupţie, respinsă

Senatorii au revenit asupra votului de ieri

-----------

Actualizare 15:35 Dragnea îl critică pe Şerban Nicolae: "Păreri personale putem avea în baie"

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, l-a criticat astăzi pe senatorul Şerban Nicolae şi declaraţiile făcute de acesta pe tema legii graţierii, precizând că nu va mai permite ca membri ai PSD să afecteze prin acţiunile lor imaginea partidului.

Liviu Dragnea a afirmat: "Sunt destul de dezamăgit de modul în care a funcţionat până acum Comisia juridică de la Senat. Pe mine mă interesează ca în legea care va fi votată să nu fie acele amendamente. Legea graţierii nu va cuprinde graţierea faptelor de corupţie. (...) Ce s-a întâmplat la Comisie ieri, ce s-a întâmplat astăzi, ce se va putea întâmpla în continuare - va fi un subiect de discuţie în partid. Acele amendamente nu vor intra în raportul final al Comisiei.(...) O să discutăm despre modul în care unii colegi de-ai noştri înţeleg să respecte ceea ce se decide în partid. Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că eşti pe o listă şi ajungi în Parlament. Partidul trebuie respectat şi ulterior. Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri. Eu când vorbesc, ca preşedinte al PSD, vorbesc statutar în numele partidului şi în urma unor decizii care s-au adoptat în partid".

Liderul PSD a precizat că în prima şedinţă a Comitetului Executiv a partidului se va discuta situaţia de la Senat şi, implicit, a lui Şerban Nicolae.

"Nu o să mai permit nimănui să afecteze imaginea acestui partid", a subliniat Dragnea.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:46 Ministrul Justiţiei, despre respingerea amendamentelor care permiteau graţierea pentru corupţie: "A prevalat înţelepciunea"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat astăzi că în decizia de respingere a amendamentelor care permiteau graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie "a prevalat înţelepciunea", apreciind că aceasta este "o veste bună".

Întrebat, după şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dacă senatorii din Comisia juridică au ţinut cont de punctul de vedere al Ministerului Justiţiei sau de reacţia publică atunci când au decis reluarea votului şi respingerea amendamentelor care permteau graţierea celor condamnaţi pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă, Tudorel Toader a spus: "A prevalat înţelepciunea".

Proiectul Legii graţierii, finalizat astăzi de Comisia juridică, urmează să intre luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, scrie News.ro.

Senatorii jurişti vor centraliza până cel târziu vineri toate modificările aduse proiectului de lege şi le vor trimite Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru eventuale observaţii, urmând ca aceste instituţii să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţei Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmează să intre, în aceeaşi zi, în plenul Senatului.

Comisia juridică a finalizat astăzi dezbaterile pe proiectul Legii graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Marţea trecută, în prima şedinţă dedicată dezbaterii pe fond a proiectului legii graţierii, Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani.

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc.

Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu "rea credinţă" ducând la revocarea clemenţei.

Amendamentele formulate de fostul preşedinte Traian Băsescu au fost respinse de Comisia juridică a Senatului. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în 6 ani de închisoare, graţierea femeilor condamnate pentru corupţie şi majorarea la trei ani a termenului în care cei graţiaţi trebuie să achite prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunii pentru care au fost condamnaţi.

După ce miercuri senatorii jurişti adoptaseră amendamentele social-democraţilor Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice cu propunerea lui Traian Băsescu, de graţiere a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, astăzi aceştia au dat un nou vot prin care au respins respectivele propuneri. Astfel, faptele de corupţie, precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, au fost excluse de la a fi graţiate.

Tot astăzi, senatorii jurişti au respins un alt amendament al lui Traian Băsescu prin care acesta propunea graţierea celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi au votat împotriva propunerii ca persoanele condamnate pentru conflict de interese să fie, de asemenea, graţiate.

(S.A.)

------------

Actualizare 13:23 Ponta cere demisia lui Şerban Nicolae: "Ce a fost ieri la Comisia juridică - o comedie proastă; ce a fost azi e o tragedie sinistră!"

Fostul premier Victor Ponta solicită demisia senatorului PSD Şerban Nicolae, afirmând că ceea ce s-a întâmplat ieri la Comisia juridică din Senat a fost "o comedie proastă", iar răsturnarea de situaţie de astăzi este "o tragedie sinistră".

Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook: "Ce a fost ieri la Comisia Juridică de la Senat a fost o comedie proastă - ce a fost azi e o tragedie sinistră! Faptul că Şerban Nicolae încă nu şi-a dat demisia afectează grav şi imaginea PSD şi respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor".

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:15 Graţierea pentru mită şi trafic de influenţă, respinsă în Comisia juridică

Graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă, astăzi, în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.

Propunerea PNL şi USR de a respinge amendamentele prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi a fost adoptată cu cinci voturi "pentru" (PNL, USR şi UDMR) şi patru abţineri (PSD şi ALDE), informează News.ro.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat: "În raport cu împrejurarea că avem totuşi prinse şi neexceptate infracţiunile de corupţie despre care am discutat ieri, în raport şi de declaraţiile făcute de liderii PSD, în speţă de preşedintele partidului şi de premier, membrii comisiei din partea PNL şi USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la graţiere. Argumentele ţin de soluţia diferită faţă de infracţiunile din Legea 78/2000 şi de declaraţiile publice ale PSD, sens în care noi credem că, pe de o parte, lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziţie clară şi unitară a PSD în legătură cu infracţiunile de corupţie, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord respectăm acest lucru, însă în raport cu declaraţiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră".

Reprezentantul USR în Comisia juridică a Senatului a susţinut propunerea liberalilor. Senatorul George Dircă a afirmat: "Grupul USR consideră că aceste fapte trebuie exceptate de la aplicarea legii graţierii. Sunt fapte care produc consecinţe deosebit de grave şi iremediabile. Vreau să vă reamintesc că fapte de corupţie au lăsat să se întâmple o tragedie, Colectiv, fapte de corupţie fac ca pe spaţiile verzi din Bucureşti să fie ridicate blocuri şi construcţii care nu mai pot fi demolate, care ne afectează viaţa".

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae, a replicat ironic: "Eu nu am înţeles ce căutau argumentele legate de declaraţiile liderilor PSD. Dacă ar fi să luăm aşa, ar însemna că v-aş solicita să vă manifestaţi consecvent cu poziţia doamnei Turcan, care spunea că PNL luptă împotriva Justiţiei. Dar astea fac parte din folclorul specific declaraţiilor de presă".

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu cinci voturi "pentru" (PSD) şi trei "împotrivă" (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

(S.A.)

Actualizare 11:58 Graţierea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese, respinsă

Comisia juridică a Senatului a respins astăzi graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese, după ce doar cinci senatori de la PSD, ALDE şi UDMR au votat în favoarea graţierii acestor fapte.

Senatorul PMP Traian Băsescu a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în faţa senatorilor jurişti în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susţinând că în ţara naostră aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice.

În favoarea graţierii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese au votat doar cinci senatori, de la PSD, ALDE şi UDMR, din cei 11 ai Comisiei juridice a Senatului, număr insuficient pentru ca propunerile să fie adoptate, relatează News.ro.

Traian Băsescu a fost cel care a făcut o lungă pledoarie în favoarea graţierii abuzului în serviciu.

Traian Băsescu le-a spus senatorilor jurişti: "Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice. (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de activitate, DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională".

Fostul preşedinte al României a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că abuzul în serviciu trebuie "interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt".

Traian Băsescu a adăugat: "Comisia de la Veneţia vine şi spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acurateţe juridică şi susţine că astfel de acuzaţii sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneţia consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust şi aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înţeles prag de bani. Greşit. Comisia de la Veneţia explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracţiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorităţii administraţiei publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracţiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare".

Guvernul a anunţat că nu susţine graţierea pentru niciuna din cele două infracţiuni.

Pentru graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu au votat Şerban Nicolae, Liviu Brăiloiu, Marian Pavel (PSD), Ionuţ Sibinesc (ALDE) şi Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc şi Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL şi USR.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:30 Şerban Nicolae: "Protestatarii nu trebuie să cadă pradă manipulării; e vorba de oameni neinformaţi sau care au plăcerea de a fi manipulaţi"

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat astăzi că protestatarii nu trebuie să cadă pradă manipulării, precizând că aceştia sunt persoane "neinformate" sau care au "plăcerea de a fi manipulate".

Întrebat ce mesaj le transmite celor care au protestat ieri împotriva legii graţierii, Şerban Nicolae a spus: "Dacă ar fi vorba de un dialog, le-aş spune să nu cadă pradă manipulării. Am văzut opinii că se reabilitează corupţii, că sunt amnistiate fapte, că rămân cu banii cei care au furat... E foarte greu să combaţi nişte absurdităţi. Atunci îmi dau seama că este vorba despre nişte oameni neinformaţi sau care au, poate, tendinţa şi au plăcerea de a fi manipulaţi, pentru că altminteri nu poţi să discuţi de lucruri care nu s-au întâmplat şi să spui că aşa se întâmplă.(...)

De asemenea, el a acuzat o parte a presei că dezinformează: "Spre exemplu, am văzut că o bună parte a presei s-a ferit să spună că sunt amendamentele lui Traian Băsescu, ci a spus că sunt amendamentele lui Şerban Nicolae".

(S.A.)

------------

Actualizare 11:11 Tudorel Toader: "Ministerul Justiţiei susţine forma iniţială a legii graţierii"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat astăzi că instituţia pe care o conduce susţine forma iniţială a proiectului de lege privind graţierea.

Ministrul a afirmat, la Digi24: "Precizez că Ministerul Jusţiei a dat aviz pe proiectul iniţial al legii graţierii, care prevede pedepse mult mai reduse faţă de ceea ce s-a votat ieri, care nu se va aplica, dacă legea va fi adoptată, faptelor de corupţie. Proiectul acela iniţial pentru legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu".

Tudorel Toader a mai spus că ministerul ia în calcul şi iniţierea unui proiect de lege pentru reducerea limitelor liberării condiţionate.

El a precizat: "Probabil vom iniţia şi un proiect prin care vom propune reducerea limitelor eliberării condiţionate, a fracţiilor, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică. După aceea, odată cu activitatea de modernizare a penitenciarelor, de construire a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor stabilite de Curtea Europeană prin decizia-pilot CEDO. Ministerul Justiţiei, aşadar, susţine forma iniţială a proiectului de lege".

(S.A.)

------------

Actualizare 09:09 Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea, despre absenţa a doi liberali din trei de la şedinţa în care s-a adoptat graţierea corupţiei: "Dacă erau toţi, PSD nu ar mai fi supus la vot; nu a fost ceva premeditat"

Senatorul Mario Ovidiu Oprea, liderul grupului parlamentar liberal, a declarat pentru HotNews.ro că absenţa a doi membri PNL din trei de la şedinţa comisiei juridice în care s-a votat graţierea faptelor de corupţie nu a fost "ceva premeditat" şi a precizat că dacă ar fi fost toţi membrii PNL la şedinţă, atunci PSD nu ar mai fi supus la vot amendamentul.

Votul în comisie pentru această propunere a fost de 5 la 3 - toţi membrii PSD au votat "pentru", în timp ce reprezentanţii PNL, USR şi UDMR - câte unul de la fiecare - au votat "împotrivă". În prezenţa celorlalţi doi senatori liberali din comisie, votul ar fi fost 5 la 5 (PNL a anunţat că va vota împotrivă).

Au lipsit de la PNL senatoarele Alina Gorghiu şi Nicoleta Pauliuc. A fost prezent Daniel Fenechiu, fostul lider al Partidului Naţional Democrat, venit la PNL înainte de alegerile parlamentare din 2016.

Liderul de grup poate face înlocuiri în comisii atunci când ştie că un coleg va absenta. Astfel, având în vedere că senatoarea Nicoleta Pauliuc, vicepreşedintele comisiei, se află în spital, în locul acesteia putea veni altcineva. În ceea ce o priveşte pe senatoarea Alina Gorghiu, aceasta a venit la un moment dat la şedinţă, a stat câteva minute şi a plecat, înainte de a se vota acest amendament.

Hotnews.ro mai scrie că Alina Gorghiu s-a aflat pentru o perioadă de timp în Parlament la o întâlnire, în paralel cu şedinţa comisiei.

Oprea a declarat că pentru Pauliuc a găsit înlocuitor doar dimineaţă (comisia juridică a mai avut o şedinţa în cursul dimineţii - n.r.). El a precizat că "după-amiază nu s-a putut", iar de absenţa lui Gorghiu nu a ştiut.

Mario Ovidiu Oprea a adăugat: "Nu a fost ceva premeditat. Asta nu înseamnă că suntem în cârdăşie cu PSD. (Dacă erau toţi membrii PNL, n.r.) nu s-ar fi supus la vot şi nu exista subiectul".

(S.A.)

------------

Actualizare 08:18 Turcan: "Dacă Grindeanu spune că nu susţine graţierea corupţilor, îi cer să-şi angajeze mandatul de prim-ministru"

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, îi solicită premierului Sorin Grindeanu să îşi depună demisia în alb.

Raluca Rurcan a scris, pe Facebook: "Dacă domnul Grindeanu spune că nu susţine graţierea corupţilor, iar aceasta este poziţia asumată a Guvernului, îi cer să-şi angajeze mandatul de prim-ministru. Aşadar, să pună mâna pe un pix şi o hârtie şi să-şi prezinte demisia în alb, iar dacă majoritatea parlamentară care îl susţine va vota, în Senat, împotriva punctului său de vedere, să-şi depună mandatul!".

Aceasta cataloghează comportamentul liderilor PSD ca fiind duplicitar şi susţine că demisia este singurul mod în care premierul Grindeanu mai poate fi luat în serios.

Turcan a precizat: "Ori, ori! Ne-am săturat de duplicitatea aceasta continuă a liderilor PSD, care azi spun că nu susţin un lucru, pentru a se dovedi mâine exact contrariul. Este singura formulă în care domnul Grindeanu poate fi luat în serios şi poate dovedi că nu este păpuşa lui Liviu Dragnea. Abordarea domnului Dragnea o ştim deja: el declarativ nu susţine graţierea propriei persoane, dar ce să vezi, e neputincios. Culmea! Graţierea e un miraj prea mare pentru colegii săi şi nu-i poate stăpâni să voteze împotriva angajamentelor liderului PSD. Cred că este evidentă acum pentru toţi ticăloşia acestor domni, chiar şi pentru cei care şi-au pus ceva speranţe în acest partid".

(S.A.)

------------

Actualizare 00:00 Un număr de 1500 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei

Aproximativ 1500 de oameni au protestat aseară în Piaţa Victoriei faţă de amendamentele aduse de senatori la Legea graţierii, prin care sunt dezincriminate fapte de corupţie. Protestatarii au spart gardul care împrejmuia centrul pieţei şi au ocupat artera din faţa Guvernului. Mulţimea a strigat "Demisia!" şi "România, trezeste-te!".

Proteste au avut loc şi în pieţele centrale din Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, pe Facebook, că "dezaprobă categoric" amendamentele adoptate, ieri, de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.

Dragnea a scris pe Facebook: "Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie. Am spus tot timpul şi îmi menţin punctul de vedere că nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie. Înţeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente".

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a transmis că nu susţine amendamentele la Legea graţierii adoptate ieri.

El a scris, pe acceaşi reţea de socializare: "Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi (ieri, n.r.) de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului".

(A.C.)

---------

La patru luni de la oug 13, graţierea revine

De circa patru luni, de când au avut loc manifestaţiile de amploare din Piaţa Victoriei legate de Ordonanţa 13, un protestatar a stat în permanenţă în faţa Palatului Victoria şi, în fiecare seară, s-au strâns câţiva oameni care au strigat împotriva actualei guvernări.

Se poate presupune că este vorba despre ambiţia unei neîncrederi care acum se confirmă ca fiind justificată, pentru că motivul protestelor de atunci a aşteptat doar împrăştiarea demonstranţilor pentru a fi reluată iniţiativa începută cu Ordonanţa 13.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, ieri, cu 5 voturi "pentru" (PSD şi ALDE) şi 3 "împotrivă" (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Potrivit amendamentelor, vor fi graţiate faptele de corupţie prevăzute la articolele 289 - 294 din Noul Cod Penal, adică luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, faptele săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia şi faptele săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Ştirea a fost în regim de breaking news pe toate sursele majore de ştiri şi analiştii politici se aşteptau aseară la o prezenţă crescută în Piaţa Victoriei.

Reprezentantul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Senatorul PMP Traian Băsescu a spus că prin amendamentele propuse la proiectul legii graţierii a făcut "o coaliţie cu propria sa conştiinţă", excluzând varianta unei înţelegeri cu PSD. Fostul preşedinte a spus: "Este uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observaţi. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ăla care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune... a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele, putem să o ţinem aşa". Fostul preşedinte al României a mai spus că este nevoie de "un moment zero" în ceea ce priveşte "această poveste".

Senatorii PNL şi USR au anunţat că se opun graţierii oricăror fapte de corupţie.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a arătat "surprins neplăcut" de decizia de ieri a Comisiei juridice a Senatului care a votat un amendament prin care se graţiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă.

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR), prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului, s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Ion Ilie Iordăchescu, reprezentantul UNBR, a precizat: "Cred că se face o mare greşeală în condiţiile în care se graţiază aceste infracţiuni de corupţie. Tocmai acest aspect a fost avut în vedere de spaţiul public. Şi când spun spaţiul public, mă refer la toţi reprezentanţii din mass-media, la toţi cetăţenii acestei ţări (...) Această infracţiune de corupţie, cum ar fi dare de mită, sau cealaltă - luare de mită, sau traficul de influenţă nu se raportează neapărat la oamenii politici, se raportează la toţi cetăţenii acestei ţări (...) Veţi sesiza că aceste infracţiuni de corupţie apar şi sunt sancţionate de către Uniunea Europeană".

Irina Kuglai, reprezentanta Parchetului General, a declarat, la rândul său: "Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infracţiunIlor vătămare din culpă pe Care le-aţi graţiat, în schimb avem strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie. De aceea, în planul de activitate al parchetului şi în obiectivele Ministerului Public pe anii trecuţi şi pe anul în curs şi cu siguranţă pe anii următori, combaterea infracţiunilor de corupţie se va reflecta ca o prioritate întrucât ea a fost stabilită ca prioritate de instituţii ale statului român".

Comisia juridică a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca legea pleaca din Parlament spre aprobare in forma care prevede gratierea coruptilor, presedintele ar trebui sa dizolve Parlamentul si sa mergem din nou sa votam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb