În fiecare săptămână din acest an, aproximativ 1.000 de mici întreprinderi au dat faliment în Grecia din cauza crizei care a lovit această ţară, a estimat vineri Comisia Europeană, care vrea să rezolve această problemă.
"Grecia se confruntă cu o criză economică şi socială fără precedent care se reflectă în situaţia IMM-urilor: şase din zece IMM-uri au înregis-trat o scădere a veniturilor în 2011 şi 150.000 de locuri de muncă au fost pierdute", informează Comisia Europeană într-un comunicat publicat cu ocazia vizitei la Atena a Comisarului european pentru Industrie, Antonio Tajani. "Estimăm că în primul semestru din 2012 până la 1.000 de mici întreprinderi au dat faliment în fiecare săptămână", adaugă comunicatul, care nu furnizează şi estimări cu privire la numărul de întreprinderi create în paralel.
În consecinţă, Comisia pledează în favoarea unui sprijin crescut pentru aceste societăţi care formează cea mai mare parte a economiei Greciei. Începând din luna septembrie a anului trecut, grupul de experţi europeni pentru Grecia încearcă să găsească modalităţile prin care să remedieze lipsa creditului de care suferă IMM-urile, după ce băncile au suspendat împrumuturile. În luna martie UE a pus la punct un fond special de garanţii, dotat cu 600 milioane de euro, pentru a favoriza acordarea de credite în valoare de un miliard de euro pentru IMM-uri.
Potrivit Comisiei Europene, citate de Agerpres, în anul 2010 Grecia număra 742.600 de mici întreprinderi care aveau în total 2,512 milioa-ne salariaţi, adică peste 85% din angajaţii din Grecia, un nivel record în rândul statelor membre UE. Aceste structuri produc 35,3% din valoarea adăugată în Grecia, faţă de media de 21,8% în UE.