Grecia a lansat o anchetă pe marginea articolului privind ieşirea din zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2011

Potrivit analiştilor, ieşirea Greciei din zona euro ar atrage falimentul ţării şi ar afecta moneda unică.

Potrivit analiştilor, ieşirea Greciei din zona euro ar atrage falimentul ţării şi ar afecta moneda unică.

Vineri seara, Der Spiegel Germania informa că Grecia ar putea părăsi zona euro, generând astfel un declin important al monedei unice.

Procurorii eleni au lansat o anchetă de urgenţă în privinţa articolului publicat vineri de cotidianul german Der Spiegel, potrivit căruia Grecia ia în calcul ieşirea din zona euro, afirmă unele surse judiciare, citate de presa străină.

Conform acestora, ancheta lansată de Parchetul din Atena urmează să stabilească dacă publicaţia germană se face vinovată de difuzarea unei informaţii false.

Procurorii greci au cerut sprijin autorităţilor germane pentru audierea responsabililor Der Spiegel şi a autorilor articolului care a determinat un declin semnificativ al monedei europene faţă de dolar.

Spiegel a mai informat că miniştrii de Finanţe din zona euro s-au întâlnit în secret, vineri, la Luxemburg, ca să discute despre problema datoriilor Greciei. Negată iniţial, informaţia privind reuniunea a fost confirmată. Însă, ideea privind ieşirea din zona euro a fost respinsă de autorităţile de la Atena şi de liderii uniunii monetare.

Posibilă restructurare a pachetului de sprijin destinat Greciei

O nouă reducere a dobânzilor plătite de Grecia pentru sprijinul financiar obţinut de la FMI şi UE anul trecut ar fi justificată dacă guvernul elen va adopta noi reforme privind reducerea riscului datoriei, potrivit unor oficiali germani, citaţi de presa internaţională.

Dacă Grecia îşi va putea reduce ris-cul datoriei de stat, atunci partenerii săi din zona euro ar putea discuta des-pre o nouă micşorare a dobânzilor şi despre programul de rambursare, spun sursele menţionate, care subliniază că Atena trebuie să facă primul pas în acest sens.

Oficialii germani mai cred că guvernul grec nu ia măsuri suficiente pentru implementarea reducerii cheltuielilor şi privatizările pe care le-a acceptat în schimbul sprijinului financiar.

Presa internaţională mai relata, ieri, că Grecia negociază un program suplimentar de sprijin, ca să-şi poată gestiona datoriile în 2012.

Sectorul bancar european ar putea absorbi o restructurare a datoriei Greciei, în orice formă ar avea loc aceas-ta, potrivit afirmaţiilor lui Frederic Oudea, directorul general al băncii franceze "Société Générale", citat de CNBC. Dar, Oudea a subliniat că acest lucru nu se va produce în viitorul apropiat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb