Grecia: "Nu avem nevoie de un pachet de salvare"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2010

Autorităţile elene au precizat că nu există niciun fel de discuţii cu alte guverne europene pentru obţinerea unui pachet financiar de salvare a Greciei.

Autorităţile elene au precizat că nu există niciun fel de discuţii cu alte guverne europene pentru obţinerea unui pachet financiar de salvare a Greciei.

Grecia a respins, ieri, speculaţiile potrivit cărora va avea nevoie de un pachet de salvare ca să-şi rezolve problema deficitului bugetar, ajuns la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

"Nu aşteptăm să fim salvaţi de nimeni, atâta vreme cât, cred eu, este foarte clar că facem ceea ce trebuie pentru reducerea deficitului şi pentru menţinerea sub control a datoriei publice", a declarat ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou. Acesta a subliniat: "Nu există un plan B. Grecia va lua măsuri pe cont propriu. Nu vom avea nevoie de sprijinul nimănui din afara graniţelor".

Grecia a promis să-şi reducă deficitul bugetar la 8,7% din PIB, anul acesta, de la 12,7% în 2009, respectiv să-l aducă sub ţinta UE (3% din PIB) până în 2012.

Strategia Greciei de reducere a deficitului este supusă unui test de credibilitate, oficialii europeni începând, ieri, o vizită de trei zile în Atena, în vederea analizării planului naţional de stabilitate şi creştere. Comisia Europeană nu îşi va face public punctul de vedere înainte ca Grecia să anunţe planul detaliat, ceea ce se va întâmpla către finele lunii curente.

Pe baza proiecţiilor bugetare, datoria publică a Greciei ar urma să crească la 294,9 miliarde de euro sau 120,8% din PIB, anul acesta, de la 113,4% în 2009, astfel încât va deveni cea mai îndatorată economie din zona euro.

Statul grec s-ar putea împrumuta, din nou, printr-un plasament privat destinat băncilor, până la finele lunii ianuarie. Acesta ar urma să fie al doilea plasament privat lansat de statul elen în ultimele două luni. În decembrie 2009, Grecia a plasat în sectorul bancar privat titluri de stat în valoare de două miliarde de euro. Instituţiile care au participat la operaţiune sunt "National Bank of Greece" SA, "Alpha Bank" AE, "EFG Eurobank Ergasias" SA, "Piraeus Bank" SA (toate din Grecia) şi "Sanpaolo IMI" SpA din Italia.

Luna trecută, agenţia de evaluare "Fitch" a coborât ratingul Greciei cu o treaptă, de la A- la BBB. La rândul său, "Standard & Poor"s" a pus datoria ţării sub supraveghere cu perspectivă negativă. Totodată, "Moody"s" a redus calificativul Greciei la A2, de la A1.

Jürgen Stark, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, ieri, că Uniunea Europeană nu va acorda asistenţă financiară Greciei. Oficialul BCE a menţionat: "Pieţele îşi fac iluzii crezând că, la un anumit nivel, alte state membre ale UE vor băga mâinile în buzunare pentru salvarea Greciei. Tratatele includ o clauză care interzice asistenţa financiară, iar regulile trebuie respectate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb