Grecia a respins, ieri, speculaţiile potrivit cărora va avea nevoie de un pachet de salvare ca să-şi rezolve problema deficitului bugetar, ajuns la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
"Nu aşteptăm să fim salvaţi de nimeni, atâta vreme cât, cred eu, este foarte clar că facem ceea ce trebuie pentru reducerea deficitului şi pentru menţinerea sub control a datoriei publice", a declarat ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou. Acesta a subliniat: "Nu există un plan B. Grecia va lua măsuri pe cont propriu. Nu vom avea nevoie de sprijinul nimănui din afara graniţelor".
Grecia a promis să-şi reducă deficitul bugetar la 8,7% din PIB, anul acesta, de la 12,7% în 2009, respectiv să-l aducă sub ţinta UE (3% din PIB) până în 2012.
Strategia Greciei de reducere a deficitului este supusă unui test de credibilitate, oficialii europeni începând, ieri, o vizită de trei zile în Atena, în vederea analizării planului naţional de stabilitate şi creştere. Comisia Europeană nu îşi va face public punctul de vedere înainte ca Grecia să anunţe planul detaliat, ceea ce se va întâmpla către finele lunii curente.
Pe baza proiecţiilor bugetare, datoria publică a Greciei ar urma să crească la 294,9 miliarde de euro sau 120,8% din PIB, anul acesta, de la 113,4% în 2009, astfel încât va deveni cea mai îndatorată economie din zona euro.
Statul grec s-ar putea împrumuta, din nou, printr-un plasament privat destinat băncilor, până la finele lunii ianuarie. Acesta ar urma să fie al doilea plasament privat lansat de statul elen în ultimele două luni. În decembrie 2009, Grecia a plasat în sectorul bancar privat titluri de stat în valoare de două miliarde de euro. Instituţiile care au participat la operaţiune sunt "National Bank of Greece" SA, "Alpha Bank" AE, "EFG Eurobank Ergasias" SA, "Piraeus Bank" SA (toate din Grecia) şi "Sanpaolo IMI" SpA din Italia.
Luna trecută, agenţia de evaluare "Fitch" a coborât ratingul Greciei cu o treaptă, de la A- la BBB. La rândul său, "Standard & Poor"s" a pus datoria ţării sub supraveghere cu perspectivă negativă. Totodată, "Moody"s" a redus calificativul Greciei la A2, de la A1.
Jürgen Stark, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, ieri, că Uniunea Europeană nu va acorda asistenţă financiară Greciei. Oficialul BCE a menţionat: "Pieţele îşi fac iluzii crezând că, la un anumit nivel, alte state membre ale UE vor băga mâinile în buzunare pentru salvarea Greciei. Tratatele includ o clauză care interzice asistenţa financiară, iar regulile trebuie respectate".