Grecia se alătură statelor membre ce aplică normele UE privind divorţul şi separarea de drept

F.A.
Internaţional / 27 ianuarie 2014

Comisia Europeană a dat undă verde deciziei Greciei de a se alătura celor 15 ţări care au aderat deja la normele UE ce permit cuplurilor internaţionale să aleagă ţara a cărei legislaţie se aplică în cazul divorţului sau al separării lor de drept.

Potrivit unui comunicat de presă. noile norme, în vigoare din iunie 2012, au urmat primei decizii a statelor membre ale UE de a continua integrarea prin procedura de "cooperare consolidată". Cooperarea consolidată - introdusă prin Tratatul de la Nisa în 2001, dar neutilizată până la Comisia Barroso II - permite în prezent unui grup de cel puţin nouă state membre să pună în aplicare măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord între cele 28 de state membre. În cazul normelor privind divorţul, această procedură a permis iniţial unui număr de 14 ţări să convină, în 2011, asupra unui regulament, acestui grup de ţări alăturându-i-se mai apoi Lituania, în 2012, şi acum Grecia. Regulamentul vizează să ofere cuplurilor securitate juridică şi să împiedice fenomenul de "prezentare precipitată la tribunal" şi de "forum shopping" (căutarea instanţei celei mai favorabile) în materie de divorţuri, evitând, în acelaşi timp, procedurile cu costuri mari, atât pe plan emoţional, cât şi pe plan financiar, se mai arată în comunicat.

"Normele UE privind divorţurile transfrontaliere au deschis o nouă cale de integrare europeană. Acestea au pus în practică inovaţiile juridice ale Tratatului de la Lisabona, arătând calea de urmat în domenii în care lipsa unanimităţii bloca progresul", a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul UE pentru justiţie.

Regulamentul privind legea aplicabilă divorţului are drept scop să ofere asistenţă partenerilor mai vulnerabili pe durata procedurilor de divorţ. Cuplurile internaţionale pot conveni în prealabil asupra legii care li s-ar aplica în caz de divorţ sau de separare de drept. Atunci când un cuplu nu reuşeşte să ajungă la un acord în această privinţă, judecătorii vor avea o formulă comună pentru a stabili ţara a cărei legislaţie se aplică. Regulamentul, care se aplică de la 21 iunie 2012, nu are niciun impact asupra legislaţiei naţionale privind divorţul sau căsătoria şi nici nu prevede adoptarea de norme care afectează dreptul material al familiei din statele membre.

La 12 iulie 2010, guvernele statelor membre ale UE au adoptat Decizia Consiliului de autorizare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legislaţiei aplicabile divorţului şi separării de drept. Aceasta a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la 22 iulie 2010. Apoi, cele 14 ţări participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia şi Spania) au organizat negocieri şi, la 20 decembrie 2010, au adoptat un Regulament al Consiliului ce conţine normele detaliate care se vor aplica divorţurilor internaţionale (care a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE la 29 decembrie 2010).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb