Actualizare 15:45 Moody's: Acordul dintre Grecia şi creditori reprezintă o evoluţie pozitivă pentru ratingul suveran al ţării
Agenţia de evaluare financiară Moody's a apreciat joi că decizia miniştrilor de Finanţe din zona euro de a debloca noi fonduri pentru pentru Grecia reprezintă o evoluţie pozitivă pentru ratingul suveran al ţării, transmite Reuters.
În această dimineaţă, Eurogrupul a aprobat acordarea unei tranşe de 10,3 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) Greciei din pachetul de asistenţă financiară şi a prezentat o ofertă pentru reducerea poverii datoriei Greciei. Banii sunt necesari pentru achitarea împrumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenţă de la BCE şi a facturilor neplătite din ţară.
Moody's constată că acordul atenua riscurile legate de lipsa lichidităţilor în Grecia, în special pe termen mediu.
"De asemenea Eurogrupul a furnizat un ghid privind măsurile de reducere a poverii datoriei, care reprezintă o evoluţie pozitivă pentru ratingul de credit al Greciei, deoarece indică un consens în creştere în rândul statelor din zona euro, FMI şi Comisiei Europene, privind acest subiect dificil. Riscurile privind implementarea acordului rămân ridicate din cauza majorităţii parlamentare reduse, a slăbiciunii instituţiilor şi a turbulenţelor politice şi sociale", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
În prezent Moody's atribuie Greciei un rating "Caa3", din categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii). În 24 iunie ratingul ar putea fi revizuit.
(L.B.)
--------------
Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la o înţelegere, în acestă dimineaţă, pentru a acorda o nouă tranşă de împrumut de 10,3 miliarde de euro din planul de asistenţă financiară destinat Greciei, în timp ce ţara confruntată cu lipsa de numerar are nevoie de ajutor pentru a evita revenirea în pragul falimentului, informează agenţiile DPA, AFP şi Reuters, citând surse europene.
"Un acord a fost încheiat", a confirmat ministrul francez al finanţelor Michel Sapin după o reuniune a reprezentanţilor celor 19 ţări din zona euro care a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.
Detaliile acordului nu au fost disponibile imediat, dar el include progrese în chestiunea în special spinoasă de reducere a datoriilor pentru Grecia, notează DPA.
Fondul Monetar Internaţional (FMI), unul dintre creditorii Greciei, a insistat asupra relaxării datoriei, dar abordarea este controversată cu guvernele din zona euro, cum ar fi Germania.
Atena şi creditorii ei au negociat luni de zile reforme şi măsuri de reducere a costurilor, ce ar permite acordarea unei noi tranşe de împrumut din cadrul celui de-al treilea plan de salvare de 86 miliarde de euro, aprobat de Eurogrup în vara anului trecut.
În iulie, Grecia trebuie să plătească datorii de peste 3 miliarde de euro într-o singură lună.
Printre altele, şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a confirmat, astăzi, dimineaţă participarea crucială a Fondului Monetar Internaţional la al treilea plan de ajutor pentru Atena, după un acord asupra datoriei Greciei, notează France Presse.
"FMI va participa la acest program, cu condiţia ca măsurile consacrate relaxării datoriei să îl facă sustenabil", a explicat Thomsen după reuniunea maraton a miniştrilor de finanţe din zona euro la Bruxelles.
Miniştrii de finanţe din zona euro au convenit, în această dimineaţă, asupra unei serii de "măsuri progresive" pentru a relaxa datoria Greciei, o condiţie cerută de FMI în schimbul sprijinului său, mai notează AFP.
"Eurogrupul a convenit astăzi asupra unui pachet de măsuri privind datoria, care vor fi puse în aplicare progresiv", a anunţat preşedintele său, Jeroen Dijsselbloem, după această reuniune crucială ce a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.