\"Greenpeace\" îl acuză pe Valeriu Tabără că vrea să modifice Legea Mediului pentru propriile interese

Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 20 iunie 2006

Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Valeriu Tabără, este acuzat de Greenpeace România că doreşte să schimbe Legea Mediului pentru a-şi legaliza propriile culturi ilegale de soia modificată genetic. "Organizaţia Greenpeace este indignată că Valeriu Tabără încearcă să schimbe Legea Mediului în favoarea sa, doar pentru că el însuşi cultivă ilegal sute de hectare cu soia modificată genetic (MG) în Staţiunea de Cercetare Lovrinm, din judeţul Timiş. Valeriu Tabără a iniţiat în ultima vreme o campanie intensă în Parlamentul României pentru eliminarea prevederilor din articolul 54 al Ordonanţei Guvernului 195/2005 care interzice cultivarea şi testarea organismelor modificate genetic (OMG) în ariile protejate şi la o distanţă mai mică de 15 km faţă de acestea", a declarat Anamaria Bogdan, purtător de cuvânt Greenpeace în România.

Reprezentanţi ai Greenpeace au luat parte la discuţiile referitoare la Legea Mediului din cadrul Comisiei pentru Agricultură. În timpul acestor discuţii, Valeriu Tabără a acuzat organizaţia de crimă împotriva ştiinţei deoarece desfăşoară campanii împotriva organismelor modificate genetic(OMG). Ca urmare a invitaţiei deputatului Tabără de a-i distruge culturile de soia, Greenpeace a constatat la Lovrin existenţa produselor modificate genetic şi a anunţat autorităţile pentru a se aplica legea.

Cultivarea plantelor MG tolerante la erbicide, cum ar fi soia Roundup Ready, care poate fi cultivată doar în asociere cu pes-ticidul Roundup, extrem de toxic, este o activitate foarte dăunătoare ariilor protejate şi zonelor din jurul lor, apreciază ecologiştii. În afara problemelor legate de pesticidele toxice, raza de acţiune a insectelor polenizatoare nu este încă bine înţe-leasă. Polenizarea, răs-pân-direa seminţelor de către insecte, păsări şi vânturi puternice sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la contaminarea cu OMG care polenizează încrucişat. Activităţile umane reprezintă principalul factor de răspândire a seminţelor pe distanţe mari. S-au raportat distanţe de răspândire a seminţelor de până la 100 km.

"Limita de siguranţă de 15 km specificată de Ordonanţa Guvernului nu va evita contaminarea cu OMG prin răspândirea necontrolată a seminţelor, dar poate fi interpretată ca un compromis politic, iar Valeriu Tabără trebuie să înţeleagă acest lucru", a precizat Anamaria Bogdan, citată de Rompres. Greenpeace cere Guvernului Româ-niei să păstreze în vigoare interzicerea cultivării OMG în arii protejate şi la 15 km în jurul lor, pentru a proteja mediul, iar conducerii Camerei Deputaţilor să-l îndepărteze pe Valeriu Tabără din cadrul Comisiei pentru Agricultură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb