Greenpeace: Interzicerea parţială a fipronilului nu este de ajuns pentru refacerea populaţiilor de albine

F.A
Comunicate de presă / 17 iulie 2013

23 de membre ale Uniunii Europene (UE) au votat propunerea Comisiei Europene (CE) de interzicere parţială a fipronilului, un pesticid dăunător albinelor, însă acest lucru nu este de ajuns pentru refacerea populaţiilor de albine şi doar o interdicţie pe termen lung poate restaura sănătatea lor, informează un comunicat de presă emis de organizaţia mondială Greenpeace.

O evaluare ştiinţifică publicată în mai de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelelor (EFSA) a relevat că fipronilul, un pesticid produs de compania chimică germană BASF, prezintă un "risc acut ridicat pentru albinele melifere atunci când este folosit pentru drajarea seminţelor de porumb". În urma unor rapoarte similare lansate de EFSA, trei alte pesticide dăunătoare albinelor au fost parţial interzise în Europa, iar recent, pe agenda Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit s-a aflat şi examinarea acestor trei interziceri.

EFSA a identificat carenţe mari în informaţiile din studiile ştiinţifice referitoare la folosirea în alte moduri a acestui pesticid şi asupra altor polenizatori, ceea ce a făcut imposibilă o evaluare completă a riscurilor. Folosirea fipronilului ca şi pesticid este deja interzisă în peste două treimi din ţările membre, se mai arată în comunicatul de presă.

Propunerea Comisiei include, de asemenea, şi nerestricţionarea acestei substanţe pentru mai multe culturi înaintea înfloririi şi pentru folosirea ei în sere. Aceste nerestricţionări duc la persistenţa pesticidului în soluri şi în mediul înconjurător.

Herman van Bekkem, campaigner Greenpeace pentru agricultură ecologică, a declarat: "Dovezile disponibile de la EFSA arată clar nevoia unei interziceri complete a acestui pesticid dăunător albinelor, ca măsură de precauţie. Deşi Fipronilul este deja interzis în multe ţări UE, albinele nu se opresc la graniţă. Pentru a pune capăt declinului lor, Comisia trebuie să interzică acest pesticid şi să dezvolte urgent un plan amplu împotriva asaltului chimic îndurat zilnic de polenizatori, precum albinele."

Un raport Greenpeace referitor la ameninţările chimice cu care se confruntă albinele în Europa a identificat şapte pesticide, printre care şi fipronilul, care afectează sănătatea polenizatorilor. Albinele şi alţi polenizatori joacă un rol crucial în producţia de hrană. Aproximativ două treimi din culturile agricole mondiale depind în mod direct de polenizarea naturală, realizată de albine şi alte animale.

Greenpeace consideră că doar practicile agricole ecologice, de mică intensitate, printre care şi rotaţia culturilor şi controlul natural al dăunătorilor pot îndepărta ameninţările care contribuie la declinul albinelor.

Greenpeace este o organizaţie mondială, independentă, care derulează campanii pentru schimbarea de atitudini şi comportamente, pentru protejarea şi conservarea mediului şi pentru promovarea păcii. Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne, UE, companii sau partide politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb