Greenpeace şi localnici din Runcurel au protestat împotriva exproprierilor făcute de CE Oltenia

Andrei Stan
Companii / 3 aprilie 2016

Activişti Greenpeace România şi localnici din satul Runcurel (judeţul Gorj) au protestat, astăzi, pe marginea carierei de lignit Jilţ Nord din localitate, împotriva exproprierilor abuzive a peste 100 de familii pentru extinderea zonei de lucru aparţinând Complexului Energetic (CE) Oltenia.

Potrivit unui comunicat de presă al Greenpeace România, citat de Agerpres, mesajul central al acţiunii a fost "Dreptate pentru Runcurel", fiind vizibil pe cel mai mare dintre bannere, de 1.000 de metri pătraţi, ce a acoperit un perete vertical al carierei de lignit, aflat la doar 50 de metri de biserica satului. Alte mesaje transmise de către organizaţia de mediu au fost: "Despăgubiri corecte la Runcurel" şi "Cioloş, Premierul Nepăsării, lasă oamenii pe drumuri".

Satul Runcurel din judeţul Gorj, situat între carierele de lignit Jilţ Nord şi Roşiuţa, este inclus în coridorul de expropriere al proiectului "Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit".

Printr-o hotărâre emisă la finalul anului trecut, Guvernul permite CE Oltenia, compania beneficiară, exproprierea a peste 100 de familii uzând de statutul de cauză de utilitate publică, notează Greenpeace România.

"CEO va plăti proprietarilor de terenuri un preţ stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localităţi. În plus, banii pentru compensaţii vin de la bugetul de stat, nu din fondurile proprii. Guvernul face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriaţi, plătitori de taxe şi impozite. La cererea unor locuitori din Runcurel, Greenpeace România şi Bankwatch România, au iniţiat o serie de acţiuni în scopul obţinerii unui dialog cu Guvernul şi revocarea HG 960/2015. Astfel, în luna ianuarie 2016, cele două organizaţii de protecţie a mediului au transmis premierului Dacian Cioloş o solicitare pentru revocarea HG 960/2015, precum şi un memoriu din partea a 24 de localnici nemulţumiţi de perspectiva unor prejudicii inacceptabile, acţiuni urmate de lansarea unei petiţii online prin care se cere revocarea aceleiaşi hotărâri (...)", se arată în comunicatul organizaţiei de mediu.

În luna februarie a acestui an, Greenpeace România şi Bankwatch România, împreună cu locuitorii din Runcurel, au înaintat o plângere prealabilă, în vederea revocării hotărârii guvernamentale care permite exproprierea abuzivă a acestora din urmă, au solicitat o audienţă premierului şi i-au transmis acestuia rezultatele petiţiei online. O lună mai târziu, memoriul localnicilor a primit un răspuns, dar numai de la compania beneficiară, Complexul Energetic Oltenia.

Conform sursei citate, compania menţiona că HG 960/2015 respectă legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică şi că populaţia a fost informată şi consultată în privinţa relocării şi strămutării satului.

"Ca şi în cazul celorlalte sesizări, premierul Dacian Cioloş a evitat să ofere un răspuns direct. Semnatarii petiţiei ar trebui astfel să se mulţumească doar cu un răspuns venit din partea Ministerului Energiei, în portofoliul căruia se află CEO - beneficiarul hotărârii contestate. Singurul care poate cere revocarea hotărârii este premierul, de altfel singurul destinatar al petiţiei. Uzând de postura sa de beneficiar indirect, ministerul respinge revendicările petiţiei, oferind drept argumente informaţii preluate din hotărârea contestată de mii de semnatari", susţine Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

La rândul său, Ionuţ Apostol, director de campanii al aceleiaşi organizaţii de mediu, menţionează: "Oamenii din Runcurel au primit de Crăciun notificări de expropiere prin care li s-a dat un termen de 30 de zile să elibereze terenurile. Nu a venit nimeni de la CEO sau de la primărie să le spună oamenilor ce se va întâmpla cu ei, dacă le sunt construite alte case, dacă vor primi despăgubiri cu care să îşi poată reface traiul în altă parte. În aceste condiţii, considerăm foarte gravă atitudinea nepăsătoare a Guvernului, care a dat undă verde exproprierii".

Greenpeace şi Bankwatch România anunţau, în data de 25 martie, că au dat în judecată Guvenul pentru exproprierile făcute de către CE Oltenia, solicitând anularea unei hotărâri a Executivului prin care a fost aprobată exproprierea a peste 130 de gospodării din satul Runcurel, judeţul Gorj.

Cele două organizaţii de mediu i-au solicitat premierului o întrevedere şi au transmis acestuia o petiţie semnată, până la ora actuală, de peste 3.300 de români pentru revocarea hotărârii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb