Greenpeace: Substanţe toxice în haine ale unor mărci de renume

Ziarul BURSA #Companii / 21 noiembrie 2012

Greenpeace: Substanţe toxice în haine ale unor mărci de renume

Substanţe chimice susceptibile să provoace anumite forme de cancer sau dereglări hormonale au fost detectate în produse ale unor mari fabricanţi de îmbrăcăminte, a afirmat Greenpeace ieri la Beijing. Zara, Calvin Klein, Levi's şi Li Ning sunt câţiva dintre marii fabricanţi enumeraţi de ONG-ul de apărare a mediului.

În 2012, Greenpeace a cumpărat articole de îmbrăcăminte de la 20 de mărci, puse în vânzare în 29 de ţări şi regiuni ale lumii. Articolele de îmbrăcăminte includ pantaloni, tricouri, lenjerie de corp şi rochii, fabricate mai ales în China şi în alte ţări în curs de dezvoltare. Ulterior, organizaţia a supus textilele unor analize. "În aproximativ două treimi din cele 141 de eşantioane au fost detectaţi etoxilaţi de nonilfenol (NPE)", a afirmat Greenpeace. În plus, pe unele haine au fost identificaţi ftalaţi sau coloranţi care conţin amine cancerigene.

Etoxilaţii de nonilfenol (NPE) sunt produse chimice utilizate frecvent ca detergenţi în numeroase procese industriale şi în producerea unor textile naturale şi sintetice. Deversate în canale, se descompun în nonilfenol (NP), un produs secundar foarte toxic care acţionează ca perturbator hormonal. Mărcile vizate "sunt actori de anvergură în industria modei (...) doar Zara produce 850 de milioane de articole de îmbrăcăminte pe an. Se poate imagina amploarea amprentei toxice pe care o lasă pe planetă, în special în ţări în dezvoltare precum China, unde sunt confecţionate multe dintre aceste produse", a subliniat Li Yifang, de la Greenpeace, citat de Mediafax. În 2011, Greenpeace a publicat "Dirty Laundry" şi "Dirty Laundry 2", două rapoarte care arătau cum furnizorii unor mari grupuri textile otrăveau apa unor fluvii chineze eliminând substanţe chimice care se regăseau în fibrele unor produse vândute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4684
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3052
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9072
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb