• UPDATE 13:40
Furnizarea energiei electrice către combinatului Oltchim va fi oprită, din 15 februarie, de la ora 00.00, de către CET Govora, a decis, astăzi, Consiliul Judeţean Vâlcea, potrivit surselor de presă.
----
• UPDATE 12:25: Protest al salariaţilor Oltchim la Ministerul Economiei
Peste 100 de salariaţi de la Oltchim şi de pe platforma petrochimică a Arpechim protestează, furioşi, de la ora 11.00, în faţa Ministerului Economiei. Salariaţii cer asigurarea locurilor de muncă şi reproşează guvernanţilor că i-au minţit.
Oamenii au pornit protestele după intrarea Oltchim în insolvenţă, când o parte din secţiile pornite în toamna trecută au fost din nou oprite, în urma problemelor cu materiile prime.
Întrebat de ce a mai fost organizat acest protest astăzi, dacă ieri sindicatele din Oltchim au avut discuţii cu ministrul Economiei, Varujan Vosgania, liderul sindical Mihai Diculoiu ne-a spus că mitingul de astăzi a fost programat cu ceva timp în urmă şi a subliniat că salariaţii sunt nemulţumiţi că autorităţile nu vin cu soluţii concrete pentru combinat.
---
23 de angajaţi ai combinatului "Oltchim" sunt în greva foamei, începând de marţi, potrivit lui Corneliu Cernev, lider de sindicat, care a adăugat că, în acest moment, mai funcţionează 7-8% din combinat.
Corneliu Cernev ne-a declarat: "23 de oameni sunt în greva foamei, începând de ieri (n.r. marţi). S-au organizat singuri, nu este o organizare la nivel de sindicat, noi doar îi sprijinim. Probabil că se vor mai alătura şi alţii. Vor muri oameni nevinovaţi aici, iar minis-trul Vosganian (n.r. Varujan Vosganian, minis-trul Economiei) se joacă de-a sindicatele. Probabil aşteaptă să intre 100 de oameni în greva foamei ca să se mişte. Noi suntem legaţi de mâini şi de picioare, nu putem face nimic."
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Aproximativ 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim au protestat, marţi, în faţa unităţii, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012.
Între timp, ministrul Economiei Varujan Vosganian dă asigurări că soluţia pe care merge statul este privatizarea companiei.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reiterat intenţia Minis-terului Economiei (ME) de privatizare, ca primă soluţie, a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în sis-tem integrat cu Arpechim Piteşti, în cadrul unei întâlniri cu lideri ai sindicatelor din chimie şi petrochimie, arată un comunicat de presă trans-mis ieri.
Pe parcursul discuţiilor, ministrul Varujan Vosganian a transmis sindicatelor concluziile primei discuţii avute la Bruxelles, la începutul săptămânii, cu Joaquin Almunia, Comisarul pentru Concurenţă, referitoare la posibilitatea acordării unui ajutor de 20 de milioane de euro pentru Oltchim în vederea continuării activităţii.
Ziarul BURSA a relatat, ieri, în exclusivitate, despre întâlnirea de marţi a lui Varujan Vosganian cu Joaquin Almunia.
Ca să primească undă verde de la Comisia Europeană, autorităţile noastre trebuie să demonstreze că Oltchim nu a mai beneficiat, până în prezent, de ajutor de stat, precum suport pentru electricitatea consumată sau scutiri de taxe, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
În întâlnirea cu sindicatele de ieri, Ministrul Economiei i-a informat pe liderii sindicali că a făcut toate demersurile pentru salvarea combinatului vâlcean, având stabilite numeroase întrevederi pe această temă.
Combinatul vâlcean are nevoie de capital de lucru de circa 45 milioane de euro pentru repornirea producţiei la o capacitate de peste 65%. Autorităţile vor să acorde Oltchim un ajutor de stat de 20 milioane de euro, precum şi garanţii de stat prin EximBank pentru credite de 25 milioane euro.
Asigurarea capitalului de lucru pentru combinat este vitală pentru succesul reorganizării prin insolvenţă.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
1. un aro campulung sau un rompetrol rafinare?
(mesaj trimis de mihaela în data de 14.02.2013, 08:42)
domnule ministru sunt curios ce faceti cu oltchim? un aro unde unii sau capatuit sau un rompetrol(degeaba ne luam de patriciu) care este cel mai mare contributor la bugetul statutului roman. ideea e se gandeste pe termen lung sau capatuiala si la revedere.
de cat esti in stare domnul vosganian?
1.1. OLTCHIM ESTE UNIC; (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 14.02.2013, 10:12)
insa in cel mai rau caz l-am putea compara cu Petrom unde a fost o privatizare de succes, asa cum a spus si domnul acela din Tarile de Jos, de Frijer sau cum ii spune exact. Eu am incredere in domnul ministru si il voi sustine neconditionat!
2. Ciudat
(mesaj trimis de daniel în data de 14.02.2013, 13:05)
Cum sa "lucrezi la privatizarea" unei societati aflate in insolventa ? Se pare ca actualii guvernanti habar nu au ce inseamna de fapt insolventa. Anul trecut dl. prim de la Palatul Victoria ne dadea asigurari cum ca "Hidroelectrica" va iesi din insolventa pana in toamna. Desigur o alta gogoasa ? De fapt nu a specificat clar toamna carui an. Asa ca e inca in termen :)