Grevă japoneză la TVR

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 30 august 2012

Grevă japoneză la TVR

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV) îi invită pe angajaţii Televiziunii Române să intre în grevă japoneză, în semn de protest faţă de hotărârea conducerii de a concedia circa 1.000 de angajaţi, potrivit unui comunicat citat de Mediafax. Greva de tip japonez se va desfăşura luni, 3 septembrie, între orele 00.00 şi 24.00

Angajaţii TVR sunt invitaţi să poarte, pe parcursul zilei de luni, banderole albe pe unul din braţe, iar pe banderole să fie inscripţionat cuvântul "Protest".

"Greva de tip japonez nu implică întreruperea activităţii în SRTv", arată comunicatul citat.

Acesta precizează: "Suntem convinşi că aţi petrecut multe nopţi albe în faţa oglinzii gândindu-vă la soarta Televiziunii Române, pe care zilele acestea clamaţi sus şi tare că o iubiţi şi vreţi să o apăraţi. Din păcate, această manifestare de iubire vine un pic cam târziu, după ani în care dumneavoastră sau partidele pe care cu cinste le reprezentaţi în Consiliul de Administraţie şi-au bătut joc de < bătrâna doamnă > a audiovizualului românesc. Ani la rând, ne-aţi tratat ca simple slugi puse să răspundă nevoii dumneavoastră de portavoce. Ani la rând, posturile plătite regeşte au fost adevărate sinecuri cu care preşedinţi de partid, de stat sau şefi de guvern şi-au recompensat servilii jurnalişti cu carnet de partid sau fără (...) Ani la rând, contracte bănoase cu diverse firme obscure au devalizat bugetul TVR". În acest timp, oamenii din Televiziunea Română "îşi plăteau cu greu ratele la bancă sau făceau împrumuturi pentru rechizitele copiilor", potrivit sindicaliştilor. SPUSTV îi invită pe membrii Consiliului de Administraţie al TVR să se restructureze, la rândul lor, pentru a fi, astfel, solidari cu cei 980 de angajaţi ai televiziunii care urmează să fie daţi afară.

Sindicatul îi roagă pe membrii CA să nu uite că "primii care trebuie să îşi ia la revedere de la statutul de TVR-ist sunt acei manageri alături de care precedentele consilii de administraţie şi-au bătut joc de soarta Televiziunii Române", precizându-le, totodată, că sunt "o pată pe obrazul Televiziunii Române".

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, marţi, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede, printre altele, modificarea organigramei instituţiei şi reducerea personalului la 2.340 de angajaţi, fapt care implică concedierea a aproximativ 980 de angajaţi.

Hotărârea de marţi a CA, nota de fundamentare şi Programul în forma adoptată au fost trimise, marţi, spre informare, celor două camere ale Parlamentului României, respectiv către Ministerul Finanţelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiţie esenţială pentru eşalonarea pe şapte ani a plăţii datoriilor fiscale ale SRTv.

Printre măsurile adoptate în vederea redresării economice a TVR se află sistarea achiziţiilor din surse proprii şi desfiinţarea unor posturi ca "TVR Info" şi "TVR Cultural", activitatea acestora fiind preluată de TVR 1 şi, respectiv, TVR 2, care va deveni "TVR 2 Cultural". În cazul TVR 3, au fost eliminate total cheltuielile de funcţionare. Televiziunea Publică va funcţiona cu TVR 1, "TVR 2 Cultural", TVR 3 şi "TVR Internaţional".

Instituţia a renunţat la colaboratori şi au fost desfiinţate toate posturile vacante, urmând să se întâmple acelaşi lucru şi cu posturile care vor rămâne libere în continuare.

Programul de redresare economică arată că, la 30 iunie 2012, TVR avea "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".

Potrivit lui Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, sindicatul a prezentat "un contraplan prin care cos-turile sociale puteau fi diminuate".

Domnia sa a precizat: "Noi înţelegem că este o situaţie complicată, din care trebuie să ieşim, dar trebuie să plătim numai noi, numai 980 de angajaţi? De ce nu plătesc şi cei şapte membri din actualul CA, care au făcut parte şi din fostul CA, când la conducerea TVR se afla Alexandru Lăzescu? Dacă în perioada Lăzescu nu se făcea nicio angajare, poate acum ar fi trebuit să fie concediaţi doar 600 de angajaţi, cu 980 (...) În CA încă predomină o majoritate care a păstorit dezastrul din TVR. Eu nu acuz actuala administraţie, dar sunt şapte oameni din actualul CA care au fost şi în fostul CA".

TVR are o pierdere cumulată de 145,6 milioane de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, potrivit lui Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR.

Instituţia a fost nevoită să elaboreze o strategie de restructurare a activităţii, la cererea Guvernului exprimată printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă pe 27 iunie. Aceas-ta pretinde un program de redresare economică, cu restructurări economice şi de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR va trebui să prezinte rezultatele Parlamentului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb